Σκρέκας: «Έκπτωση 15% στο αέριο – Κανένα ευάλωτο νοικοκυριό χωρίς θέρμανση τον χειμώνα»
Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, θα καλύπτεται το κόστος επανασύνδεσης των ευάλωτων νοικοκυριών, αλλά και το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που θα δαπανήσουν τους επόμενους μήνες για να θερμαίνουν το σπίτι τους.
Για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση προκειμένου να μην μεταφερθεί η ενεργειακή κρίση στα ελληνικά νοικοκυριά, μίλησε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά.
Ανακοίνωσε τη δημιουργία τετραψήφιου αριθμού SOS – ενεργειακής αλληλεγγύης για την επανασύνδεση στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, ώστε κανένα ευάλωτο νοικοκυριό να μη μείνει χωρίς θέρμανση τις πολύ κρύες ημέρες του χειμώνα.
Τα νοικοκυριά θα καλούν τον αριθμό και άμεσα θα κινητοποιείται η διαδικασία, με τη μεταφορά του αιτήματος στον οικείο δήμο, στις τριμερείς επιτροπές αξιολόγησης και θα θα προστρέχουν τις αμέσως επόμενες ώρες να επανασυνδέσουν «αυτούς οι οποίοι έχουν απόλυτη αδυναμία να πληρώσουν το λογαριασμό της ενέργειας, είτε είναι ρεύμα είτε είναι φυσικό αέριο», τόνισε ο υπουργός Ενέργειας.
Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι θα καλύπτεται το κόστος επανασύνδεσης, αλλά και το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που θα δαπανήσουν τους επόμενους μήνες για να θερμαίνουν το σπίτι τους.
Τη Δευτέρα θα υπογραφεί από τα συναρμόδια υπουργεία η απόφαση που μεταφέρει στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης 470 εκατ. ευρώ αντί για 400 που είχε αρχικά ανακοινωθεί.
Τα χρήματα αυτά θα δαπανηθούν ώστε να στηριχθούν τα ελληνικά νοικοκυριά μέσω της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος «για να μη δουν εκρηκτικές αυξήσεις». Δεν απέκλεισε η επιδότηση αυτή να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς όπως είπε η κυβέρνηση θα παρακολουθεί την αύξηση των τιμών μήνα – μήνα και εάν χρειαστεί θα αυξήσει την επιδότηση.
«Τώρα ολοκληρώνεται ο Οκτώβριος, την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου θα, αξιολογήσουμε θα δούμε πόσο έχει κυμανθεί η μέση τιμή χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειες σε επίπεδο μήνα Οκτωβρίου και εφόσον χρειαστεί και είναι αναγκαίο να αυξήσουμε την επιδότηση προς τα ελληνικά νοικοκυριά θα το κάνουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.
Υπενθύμισε ότι η ΔΕΗ έχει ήδη ανακοινώσει πακέτα αποπληρωμής των λογαριασμών ρεύματος σε δόσεις οι οποίες ανάλογα με το ύψος της οφειλής μπορεί να εκτείνονται σε πολλούς μήνες.
Από τα 470 εκατ. του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, τα 80 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για να αυξηθεί το επίδομα θέρμανσης που φέτος υπερδιπλασιάζεται για να καλυφθεί μεγάλο μέρος της αύξησης της δαπάνης για πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο.
Ειδικά για το φυσικό αέριο, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι έχει συμφωνηθεί οριζόντια έκπτωση 15% για όλους τους καταναλωτές, σε όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος που θα «περάσει» στους λογαριασμούς.
Ολες οι Ειδήσεις
- Καταπέλτης ο εισαγγελέας στη δίκη για τον θάνατο Βαλυράκη – Ζήτησε την ενοχή των δύο ψαράδων – «Τον χτύπησαν με κοντάρι και τον εγκατέλειψαν αβοήθητο στη θάλασσα»
- Γεωργιάδης κατά Σαμαρά: “Αν βάλει στο ψηφοδέλτιό του τον Σαλμά, το μόνο που μένει είναι να βάλει την Τουλουπάκη στο Επικρατείας – Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια ακυβερνησίας”
- Κακοκαιρία προ των πυλών με βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας – Κίνδυνος για πλημμύρες
- Ολυμπιακός – Βόλος ELABET 3-2: Ο Γκονζάλες φώναξε παρών!
- H χιουμοριστική απάντηση Μητσοτάκη στην ανάρτηση της Τούνη για τα εγκαίνια της croissanterie της στο Παρίσι
- Το GNTM 7 κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου στις 21:00 στο Star!
- ΑΕΚ – ΛΑΣΚ 1-0: Μάριν και Μπρινιόλι έδωσαν στην Ένωση τη νίκη στην πρεμιέρα της League Phase του Champions League
- Μαρίνα Σταυράκη κατά Γιώργου Πατούλη: «Πού να κατέβεις βρε κακομοίρη;»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook