Eφ’ όλης της ύλης τετ α τετ έχουν σήμερα στο Σότσι της Ρωσίας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, στην πρώτη τους συνάντηση μετά την εκλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας τον Ιούλιο του 2019.

Σε μία ιδιαιτέρως κρίσιμη συγκυρία τόσο από γεωπολιτικής, όσο και από ενεργειακής σκοπιάς, οι συζητήσεις των δύο ηγετών αναμένεται να καλύψουν όλο το φάσμα της Ελληνο – ρωσικής πολιτικής, εμπορικής, οικονομικής, πολιτιστικής και ανθρωπιστικής συνεργασίας με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές να υπενθυμίζουν πως το 2021 είναι έτος Ιστορίας Ελλάδος – Ρωσίας.

Επιπλέον θα θέσουν επί τάπητος ζητήματα των διεθνών και περιφερειακών εξελίξεων, και εν προκειμένω τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, τις εξελίξεις στη Λιβύη, αλλά και την τροπή της πανδημίας παγκοσμίως.

Κοινό πρόγραμμα δράσεων
Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Ρώσος πρόεδρος θα υιοθετήσουν Κοινό Πρόγραμμα Δράσεων για τα έτη 2022 – 24, το οποίο, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, θα προσδιορίσει τους βασικούς άξονες της διμερούς συνεργασίας για τα επόμενα χρόνια σε συνέχεια και της επιτυχημένης 13ης Συνεδρίασης της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδος – Ρωσίας.

Σύμφωνα με το MEGA, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα βρεθούν στο κυρίως μενού του τετ α τετ των δύο ανδρών. Τα ίδια πρόσωπα υπενθυμίζουν πως η Ρωσία, εκτός από μία χώρα, που συνδέεται με την Ελλάδα με ιστορικούς δεσμούς φιλίας, είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με βαρύνοντα ρόλο και η οποία έχει επανειλημμένα διαμηνύσει την προσήλωση της στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτό το νόημα είχε και η τοποθέτηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, όταν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα εν μέσω όξυνσης της τουρκικής επιθετικότητας τον Οκτώβριο του 2020 είχε υπογραμμίσει ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με διαπραγματεύσεις και διάλογο και με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Κυπριακό
Στο Μέγαρο Μαξίμου παρατηρούν, εξάλλου, πως το Κρεμλίνο διατηρεί σταθερή θέση και στο Κυπριακό, όπου στηρίζει μία λύση βασισμένη σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία χωρίς ξένα στρατεύματα και εγγυήσεις. Μάλιστα τον περασμένο Ιούνιο είχε ταχθεί κατά οποιασδήποτε αλλαγής καθεστώτος των Βαρωσιών, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες «τυχόν μονομερείς ενέργειες, που έρχονται σε αντίθεση με τις προηγούμενες εγκριθείσες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δημιουργούν δυσκολίες για την επανάληψη της διαπραγματευτικής διαδικασίας».

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν πως το σημερινό τετ α τετ έπεται της συνάντησης, που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρώσο ομόλογο του, Μιχαήλ Μισούστιν στο Μέγαρο Μαξίμου στις 24 Ιανουαρίου. Τότε είχαν συζητηθεί θέματα ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας, καθώς και της επανενεργοποίησης της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδος – Ρωσίας.

Προ ολίγων ημερών, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βιτάλι Σαβέλιεφ, οι οποίοι και συμπροεδρεύουν στη Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή συναντήθηκαν στη Μόσχα και υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας, που περιλαμβάνει σειρά συμφωνιών στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των μεταφορών, του πολιτισμού, της φορολογικής συνεργασίας κ.ά..

Υπενθυμίζεται πως ελέω της πανδημίας η προγραμματισμένη για τις 25 Μαρτίου του 2021 συνάντηση των δύο ηγετών στην Αθήνα στο πλαίσιο της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση είχε ακυρωθεί. Οι δύο άνδρες είχαν, εξάλλου, συναντηθεί το 2016 στην Αθήνα, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook