Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προτείνει να προμηθεύεται κεντρικά η Ε.Ε φυσικό αέριο και να το διανέμει στα κράτη – μέλη.

Την πρόταση αυτή , ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα επαναλάβει και σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ όπου θα τεθεί και το θέμα της κρίσης στην Ουκρανία αλλά το ζήτημα των ανησυχιών σχετικά με το φυσικό αέριο.

Οι εξελίξεις στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία και οι επιπτώσεις που έχει η κρίση αυτή στις τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες ακολουθούν ανοδική πορεία σε όλη την Ευρώπη, αναμένεται να απασχολήσουν τους Ευρωπαίους ηγέτες, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ – αφρικανικών χωρών που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έντονη καθώς προμηθεύεται το μεγαλύτερο ποσοστό του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, και ήδη εξετάζονται εναλλακτικοί τρόποι έτσι ώστε να μην εξαρτάται αποκλειστικά από την Μόσχα η ευρωπαϊκή οικονομία.

Στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Οκτωβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προτείνει να προμηθεύεται κεντρικά η Ε.Ε φυσικό αέριο και να το διανέμει στη συνέχεια στα κράτη – μέλη. Με αυτό τον τρόπο οι ποσότητες θα είναι μεγαλύτερες ρίχνοντας το κόστος. Στην πρόταση συμφώνησε η Ιταλία, αλλά παραμένει το πρόβλημα των διακρατικών συμφωνιών που έχουν υπογράψει ευρωπαϊκές χώρες με τη Ρωσία.

Η δεύτερη πρόταση που έκανε ο κ. Μητσοτάκης αφορά τη μεταφορά υγροποιημένου αερίου από την Αίγυπτο στην χώρα μας, από την οποία στη συνέχεια θα διοχετεύεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου.

«Η θέση της Ελλάδος και ειδικά της Αλεξανδρούπολης, ως μία πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι κάτι το οποίο ενδιαφέρει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά συνολικά την νοτιοανατολική Ευρώπη» είχε τονίσει ο έλληνας πρωθυπουργός κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Σερβία.

Κατά τη διάρκεια της ευρω-αφρικανικής συνόδου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί με τον αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν πως η συμφωνία που υπέγραψαν η Ελλάδα και η Αίγυπτος τον περασμένο Οκτώβριο για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, είναι το πρώτο εγχείρημα διασύνδεσης της Αφρικής με την Ευρώπη και μετατρέπει τη χώρα μας σε γέφυρα μεταφοράς καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας από την Αφρική στην Ευρώπη.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως το ελληνοαιγυπτιακό εγχείρημα έχει μεγάλη οικονομική και γεωπολιτική σημασία, καθώς μέσω αυτού η Ευρώπη μπορεί να εξασφαλίσει σταθερή και φθηνή καθαρή ηλεκτρική ενέργεια και έχει αναγνωριστεί ήδη ως στρατηγικής σημασίας τόσο από την Ε.Ε. όσο και από τις ΗΠΑ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook