Έφτασε το απόγευμα στην Ελλάδα ο Έλληνας πρόξενος στη Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης, μετά από μια περιπετειώδη και επικίνδυνη επιχείρηση απεγκλωβισμού.

Στο αεροδρόμιο τον Μανώλη Ανδρουλάκη περίμεναν με λαχτάρα η σύζυγος του με τον 7 μηνών γιό τους και ο πατέρας του.


«Οι Ρώσοι βρίσκονται σε αδιέξοδο, όσο συνεχίζεται αυτό χτυπιούνται άμαχοι», είπε ο Έλληνας πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης, εμφανώς συγκινημένος.

«Το μέρος όπου βρισκόμουν εγώ, χτυπήθηκε δυο φορές» είπε ο Έλληνας πρόξενος αλλά πρόσθεσε πως «ήξερα πως δεν είχε έρθει ακόμη η ώρα μου».


Συγκλονιστικές ήταν οι δηλώσεις του πρόξενου με την άφιξή του στην Αθήνα. «Ήρωες είναι οι άνθρωποι που έχουν μείνει πίσω και χτίζουν ζωές από το μηδέν», είπε στο ξεκίνημα των δηλώσεών του, μετά την «Οδύσσεια» που πέρασε, ο Μανώλης Ανδρουλάκης, ο οποίος εστίασε στις αδικαιολόγητες επιθέσεις που έχουν στοιχίσει ζωές αμάχων, ενώ κατέστησε αναγκαία την άμεση κατάπαυση του πυρός.

Περιέγραψε την κόλαση που είδε στην κατεστραμμένη, πια, Μαριούπολη, ενώ μίλησε για τα πυρά που πλήττουν ανεξέλεγκτα αμάχους.

Ευχαρίστησε, μεταξύ άλλων, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας όπως και τις δύο οικογένειες που τον φιλοξένησαν στη διάρκεια του ταξιδιού του.

Επαινώντας τη συνολικότερη βοήθεια του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Αυτό είναι το ελληνικό ΥΠΕΞ που ξέρουμε».

«Η Μαριούπολη είναι το Λένινγκραντ, το Αλέπο»

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Έλληνας πρόξενος στη Μαριούπολη σημείωσε ότι ασχολείται με τη Ρωσία εδώ και 20 χρόνια. «Σκεφτόμουν τον Τσολστόι, Αϊζενστάιν, Σοστακόβιτς»…

«Δεν δικαιολογούνται αυτά που συμβαίνουν. Είναι μια τραγωδία. Να γίνει ανακωχή και κατάπαυση του πυρός. Χτυπώνται ανεξέλεγκτα άμαχοι».

Αναφερόμενος στη Μαριούπολη, είπε πως είδε πολλά, πως έχει καταστραφεί ενώ την παρομοίασε με το Λένινγκραντ, τη Γκερνίκα, το Γκρόζνι, το Αλέπο.

«Η Μαριούπολη είναι η Γκερνίκα, είναι το Γκρόζνι, είναι το Βέλινγκραντ, το Αλέπο, δεν ξέρω» είπε συγκινημένος.

Στο τέλος των δηλώσεών του, ο Μανώλης Ανδρουλάκης ήταν ιδιαίτερα συγκινητικός με την αναφορά στον γιο του: «Θέλω να μπορώ να απαντήσω όταν με ρωτήσει τι έκανα στον πόλεμο».

Η υποδοχή

Στο αεροδρόμιο βρέθηκαν επίσης ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης – εκπροσωπώντας τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ο οποίος είναι σε υπηρεσιακό ταξίδι – και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης.

«Θέλω να του εκφράσω τις ευχαριστίες της κυβέρνησης και όλων των Ελλήνων για το σπουδαίο έργο που έκανε στη Μαριούπολη. Υπερέβαλε εαυτόν για να μπορέσει να είναι κοντά μέχρι και την τελευταία στιγμή στους Έλληνες ομογενείς.

Βλέποντας τι συμβαίνει αυτήν τη στιγμή στις πόλεις της Ουκρανίας, καταλαβαίνετε ότι ο κ. Ανδρουλάκης, ο πρέσβης κ. Κωστελλένος και ο Γενικός Πρόξενος στην Οδησσό έκαναν έξι επιτυχημένες αποστολές απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών και ομογενών. Τους εκφράζουμε τη μεγάλη μας ευγνωμοσύνη.

Η κυβέρνηση συνομιλεί και με τις δύο πλευρές και με Διεθνείς Οργανισμούς, έτσι ώστε να προστατευτούν οι άμαχοι στην Ουκρανία. Φυσικά, και οι Έλληνες ομογενείς, στους οποίους θα είμαστε δίπλα και τώρα και μετά τη λήξη του πολέμου.


Σας ευχαριστούμε πολύ, κ. Ανδρουλάκη. Μας κάνατε περήφανους», ανέφερε ο Ανδρέας Κατσανιώτης στη σύντομη δήλωσή του.

Ο Έλληνας πρόξενος ήταν ο τελευταίος Ευρωπαίος διπλωμάτης που αποχώρησε από τη Μαριούπολη παρά το γεγονός ότι πολλές φορές το υπουργείο Εξωτερικών του πρότεινε να αποχωρήσει για λόγους ασφαλείας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook