Λήγει αύριο το τελεσίγραφο της Ρωσίας- Έκτακτη σύσκεψη στην Αθήνα για το φυσικό αέριο
Η απαίτηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να πληρώνεται η χώρα του σε ρούβλια για την προμήθεια φυσικού αερίου έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό σε όλη την Ευρώπη.
Το τελεσίγραφο του Βλαντιμίρ Πούτιν λήγει αύριο και όλες οι χώρες της Ευρώπης με δεδομένη την αντίθεση τους να πληρώσουν σε ρούβλια, ενεργοποιούν σχέδια έκτακτης ανάγκης από την πιθανή έλλειψη φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Η Ρωσία πάντως επιμένει να πωλεί σε ρούβλια το φυσικό αέριο και Ρώσος αξιωμάτουχος δηλώνει ότι η πολιτική αυτή μπορεί να ακολουθηθεί για τα λιπάσματα, τα σιτηρά, το πετρέλαιο, το ηλιέλαιο, τον άνθρακα, τα μέταλλα, την ξυλεία κτλ».
Έκτακτη σύσκεψη στην Αθήνα
Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συγκαλεί εκτάκτως συνεδρίαση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων, σήμερα, Τετάρτη, 30 Μαρτίου, καθώς αύριο 31 Μαρτίου εκπνέει το τελεσίγραφο της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την πληρωμή των συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου σε ρούβλια. Σκοπός της σύσκεψης είναι η αξιολόγηση εναλλακτικών σεναρίων για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία.
Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, ο πρόεδρος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης και Β Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, Δημήτρης Φούρλαρης, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κώστας Ξιφαράς, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Ιωάννης Κοπανάκης και εκπρόσωπος της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ.
Σχέδιο έκτακτης ανάγκης από την Γερμανία για ενδεχόμενη έλλειψη φυσικού αερίου
Στο «επίπεδο έγκαιρης προειδοποίησης» του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για ενδεχόμενη έλλειψη σε φυσικό αέριο, βρίσκεται από σήμερα η Γερμανία, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ.
Ο κ. Χάμπεκ ενεργοποίησε το συγκεκριμένο στάδιο «λόγω επικείμενης επιδείνωσης της κατάστασης εφοδιασμού», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι για την ώρα δεν διαπιστώνεται πρόβλημα στη διαδικασία. «Πρέπει παρόλα αυτά να αυξήσουμε τα προληπτικά μέτρα ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση κλιμάκωσης από την πλευρά της Ρωσίας», δήλωσε ο υπουργός.
Πρόκειται για το πρώτο από τα τρία επίπεδα έκτακτης ανάγκης, το οποίο δεν προβλέπει περιορισμούς στη διάθεση του φυσικού αερίου και αποτελεί καθαρά προληπτική δράση, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ απηύθυνε πάντως έκκληση προς τους καταναλωτές – ιδιώτες και επιχειρήσεις – να κάνουν «όσο το δυνατόν περισσότερη» οικονομία στη χρήση. «Κάθε κιλοβατώρα που εξοικονομούμε, βοηθά», είπε χαρακτηριστικά, ενώ διαβεβαίωσε ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κάνει το παν προκειμένου να εξακολουθήσει να εγγυάται την ασφάλεια εφοδιασμού για τη χώρα» και πρόσθεσε ότι έχει ήδη ενημερωθεί σχετικά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σε ό,τι αφορά την απαίτηση της Ρωσίας να πληρώνονται σε ρούβλια οι παραδόσεις φυσικού αερίου, ο κ. Χάμπεκ τόνισε ότι η Γερμανία είναι προετοιμασμένη και «δεν θα δεχθεί καμία παραβίαση των συμβολαίων».
Το σχέδιο τριών επιπέδων της Γερμανίας.
Το Σχέδιο Εκτακτης Ανάγκης του Βερολίνου για το φυσικό αέριο προβλέπει τρία επίπεδα συναγερμού.
Το πρώτο επίπεδο, που ενεργοποίησε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, εφαρμόζεται όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι πιθανόν να υπάρξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις προμήθειες φυσικού αερίου.
Το δεύτερο επίπεδο σημαίνει συναγερμό όταν η διατάραξη της προμήθειας ή η εξαιρετικά υψηλή ζήτηση επηρεάζουν την συνήθη ισορροπία, αλλά μπορεί να υπάρξει διόρθωση χωρίς παρέμβαση.
Το τρίτο επίπεδο αποτελεί κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης και ενεργοποιείται όταν τα μέτρα της αγοράς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις. Στο επίπεδο αυτό, η ρυθμιστική αρχή του δικτύου, η Bundesnetzagentur, καλείται να αποφασίσει με ποιον τρόπο θα διανεμηθούν τα υπάρχοντα αποθέματα πετρελαίου στην χώρα.
Επιμένει η Ρωσία – Βρείτε ρούβλια για να το αγοράσετε, λέει η Μόσχα
Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν προειδοποίησε σήμερα την ΕΕ ότι, αν θέλει να εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, θα πρέπει να πληρώνει σε ρούβλια, ενώ πρόσθεσε ότι το ίδιο ενδέχεται να ισχύσει και για τις εξαγωγές πετρελαίου, σιτηρών, μετάλλων, λιπασμάτων, άνθρακα και ξυλείας.
Αφού η Δύση επέβαλε αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε το φυσικό αέριο που εξάγεται στην ΕΕ να πληρώνεται σε ρούβλια. Οι υπουργοί Ενέργειας της G7 απέρριψαν χθες, Τρίτη, το αίτημα αυτό, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στον Ρώσο ομόλογό του ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο. «Αν θέλετε αέριο, βρείτε ρούβλια», ανέφερε σε ανάρτησή του σήμερα ο Βολόντιν.
«Επιπλέον θα ήταν σωστό, όπου αυτό ωφελεί τη χώρα μας, να επεκτείνουμε τον κατάλογο των προϊόντων που τιμολογούνται σε ρούβλια προκειμένου να περιλαμβάνει: τα λιπάσματα, τα σιτηρά, το πετρέλαιο, το ηλιέλαιο, τον άνθρακα, τα μέταλλα, την ξυλεία κτλ», πρόσθεσε.
Ολες οι Ειδήσεις
- «Ασημένιος» ο Εμμανουήλ Καραλής με άλμα στα 6.00 μ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου – Δείτε βίντεο
- Κριστιάνο Ρονάλντο – Τζορτζίνα Ροντρίγκεζ: Γάμος στο σαλόνι του σπιτιού τους με τα παιδιά τους (βίντεο)
- Πρωταθλητής Ευρώπης για δεύτερη φορά ο Απόστολος Χρήστου στα 100 μ. ύπτιο – Η απονομή του χρυσού μεταλλίου – Βίντεο
- Προκαλεί ο Ερντογάν: Ανακήρυξε δύο εθνικά θαλάσσια πάρκα , το ένα γύρω από το Καστελλόριζο και το δεύτερο μεταξύ Σαμοθράκης και Λήμνου –«Είναι παράνομα και δεν δημιουργούν τετελεσμένα», απαντά η Αθήνα στην Τουρκία
- Φωτιά στη Σαλαμίνα: Νεκρό ζευγάρι ηλικιωμένων, οκτώ άτομα με εγκαύματα, κάηκαν σπίτια – Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά – Απεγκλωβίστηκαν δια θαλάσσης πάνω από 500 άτομα (βίντεο)
- Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Σωτήρης Τριανταφυλλόπουλος, αδελφός του Μάκη
- Τραγωδία από τη φωτιά στη Σαλαμίνα: Δύο νεκροί, τέσσερις με εγκαύματα, καίγονται σπίτια σε εξέλιξη απεγκλωβισμοί δια θαλάσσης (βίντεο)
- Λευτέρης Πανταζής – Άννα Βίσση: Ξεσήκωσαν τον κόσμο σε μαγαζί στους Αρκιούς: «Φωτιά στα κόκκινα και εγώ ο πυροσβέστης» – Βίντεο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook