Με τις εκτιμήσεις να λένε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα τελειώσει σύντομα η κυβέρνηση κάνει ασκήσεις επί χάρτου για την επάρκεια σε τρόφιμα, καύσιμα και ενέργεια.

Στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός λόγω του πολέμου στην Ουκρανία προκειμένου η χώρα να είναι θωρακισμένη και να μην αντιμετωπίσει ελλείψεις στους κρίσιμους τομείς της ενέργειας και των τροφίμων.

Στο πεδίο των τροφίμων σύμφωνα με την Καθημερινή υπάρχει ένα πλήρες σχέδιο 12 σημείων που υιοθετήθηκε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και αναφέρεται στις εναλλακτικές διεθνείς αγορές για την προμήθεια προϊόντων, τα κίνητρα για αύξηση της εγχώριας παραγωγής και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την αποτροπή ελλείψεων.

Είναι ενδεικτικό, ότι στο σχέδιο αναφέρονται ως εναλλακτικές αγορές για την προμήθεια μαλακού σιταριού, αραβόσιτου ή ηλιέλαιου ακόμη και χώρες όπως η Αργεντινή και για την αγορά ζωοτροφών η Ινδία και η Μαλαισία.

Τέλος, η κυβέρνηση εξετάζει νέα μέτρα στήριξης των πλέον αδύναμων έναντι των ανατιμήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και στήριξης των νέων.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα πάντα με την Καθημερινή, στα τρόφιμα θα γίνουν οι εξής ενέργειες:

• Έλεγχοι για διασφάλιση επάρκειας προϊόντων από Ουκρανία, Ρωσία (κυρίως μαλακό σιτάρι, αραβόσιτο, ηλιέλαιο) πρώτη ύλη για πολλά προϊόντα
• Επανασύσταση Επιτροπής Επισιτιστικής Ασφάλειας για συνεχούς ελέγχους στην αγορά για το απόθεμα των επιχειρήσεων στα προϊόντα αυτά
• Διευκόλυνση πρόσβασης σε εναλλακτικές αγορές (Βουλγαρία, Ρουμανία, ΗΠΑ, Καναδάς) με μεγάλα αποθέματα
Σε ό,τι αφορά την ενέργεια θα ληφθούν τα εξής μέτρα:
• Πρόσθετα φορτία LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο)
• Αύξηση αποθηκευτικής δυναμικότητας στη Ρεβυθούσα (νέα πλωτή δεξαμενή)
-Αποθήκευση στρατηγικών αποθεμάτων σε Ιταλία (κατόπιν συμφωνίας υπάρχει συνεννόηση του ΔΕΣΦΑ με την ιταλική πλευρά)
• Φουλ δυναμικότητα στις λιγνιτικές μονάδες

Τέλος σύμφωνα με την Καθημερινή, υπάρχει ν/σ του υπουργείου Ενέργειας που προβλέπει «ξεπάγωμα» επενδύσεων για αποθήκευση ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Για ένα εξωγενές κύμα ακρίβειας που πολιορκεί τα εισοδήματα των νοικοκυριών έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη και δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τις δυνατότητες στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, «στρέφοντας πάντα το βλέμμα μας στους πιο αδύναμους».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook