Το ενδιαφέρον της έκτακτης σύσκεψης των υπουργών Ενέργειας εστιάζεται στο ζήτημα πληρωμής του ρωσικού φυσικού αερίου με ρούβλια, όπως αξιώνει η Μόσχα και αντιδρούν οι ευρωπαϊκές χώρες.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ στην έκτακτη σύσκεψη σήμερα στις Βρυξέλλες καλούνται να βρούν το τελικό πλαίσιο ώστε αφενός να πληρωθεί η Gazprom και να μην αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκές χώρες ζήτημα επάρκειας φυσικού αερίου και αφετέρου να μην «θιγεί» η ουσία των ευρωπαϊκών κυρώσεων,

Την τελική φόρμουλα, ώστε αφενός να πληρωθεί η Gazprom και να μην αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκές χώρες ζήτημα επάρκειας φυσικού αερίου αφετέρου να μην «θιγεί» η ουσία των ευρωπαϊκών κυρώσεων, θα κληθούν να βρουν σήμερα στις Βρυξέλλες, σε έκτακτη συνεδρίαση, οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε.

Σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση , αρμόδια πηγή αναφέρει το ότι οι εταιρίες θα αυτενεργήσουν και οι περισσότερες εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν τη γραμμή της απευθείας συνεννόησης με την Gazprom, καθώς οι εταιρίες θεωρούν το θέμα σε ό,τι τις αφορά αμιγώς τεχνικό.

Την έκτακτη σύνοδο συγκάλεσε η Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας, Μπαρμπαρά Πομπιλί, ύστερα από τη διακοπή της παράδοσης ρωσικού φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, σημειώνοντας σε ανάρτησή της πως «οι Ευρωπαίοι παραμένουν ενωμένοι και αλληλέγγυοι».

Υπενθυμίζεται ότι η ρωσική Gazprom διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία την Τετάρτη (27/4) λόγω της άρνησής τους να πληρώσουν σε ρούβλια, πυροδοτώντας έναν οικονομικό πόλεμο με την Ευρώπη ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν ύστερα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, η χώρα μας θα πληρώσει την Gazprom με έναν τρόπο που δεν θα παραβιάζονται οι κυρώσεις και θα διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλειας της χώρας.

Στις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας από την ΕΕ, αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του όπου σημείωσε ότι είναι σημαντικές και έχουν ήδη φέρει αποτελέσματα, ωστόσο «Πρέπει, να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ώστε τα μέτρα που λαμβάνουμε να μην καταλήξουν να βλάψουν περισσότερο εμάς, τις χώρες της ΕΕ, από ό,τι βλάπτουν τη Ρωσία, δεδομένου ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν μπορεί να υποκαταστήσει πλήρως και άμεσα το ρωσικό φυσικό αέριο από άλλους προμηθευτές».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook