Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ επανέλθει στην κυβέρνηση, η ΔΕΗ θα ξαναλειτουργήσει για το κοινωνικό όφελος και όχι για το κέρδος.

Επίθεση στην κυβέρνηση για την πολιτική της στην αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας ενώ δεσμεύτηκε ότι θα επαναφέρει τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης 4/5, συνέντευξη στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της τηλεόρασης του Alpha, στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ.

Σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει τις πληροφορίες για το πακέτο που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τους λογαριασμούς ρεύματος απάντησε: «Μετά από εννιά μήνες αισχροκέρδειας ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι βρήκε τα λεφτόδεντρα. Ξαφνικά βλέπουμε να μιλάνε για δισεκατομμύρια, άρα υπάρχουν λεφτά. Εκτός αν αποφάσισαν όπως λέμε εμείς να κλαδέψουν τα κλεφτόδεντρα. Το ότι είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα εμείς το λέμε εδώ και εννιά μήνες. Δεν τα βγάζουν πέρα τα νοικοκυριά. Το κρίσιμο θέμα είναι αν τα μέτρα θα τα πληρώσουν πάλι οι φορολογούμενοι ή θα μειώσει τα κέρδη των εταιρειών, αν θα πάρει μέτρα για να μειώσει την αισχροκέρδεια».

Οι Έλληνες δεν είναι τσαμπατζήδες όταν έχουν να πληρώσουν

Για το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής είπε ότι «αυτός που παίρνει 300 ευρώ σύνταξη και έχει λογαριασμό 600 δεν έχει να πληρώσει». Αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Βασίλη Οικονόμου λέγοντας ότι είναι απαράδεκτο να μιλάει για τσαμπατζήδες ο βουλευτής του κόμματος που χρωστάει 350 εκατ. ευρώ. Δεν είναι τζαμπατζήδες οι Έλληνες. Όταν έχουν πληρώνουν».

Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη να νομοθετηθούν λύσεις και να αποφασίσει η Δικαιοσύνη αν τελικά η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι νόμιμη ή παράνομη.

Σε παρατήρηση ότι και επί των ημερών του υπήρχε η ρήτρα αναπροσαρμογής απάντησε: «Υπήρχε ρήτρα αναπροσαρμογής που να χρεώνει περισσότερο τους λογαριασμούς; Εμείς είχαμε 12% μείωση. Υπήρχε η ρήτρα από το 2013 ως νομικός όρος που δεν εφαρμόστηκε, γιατί ήταν επιλογή μας να μην αυξηθεί το ρεύμα. Στην Ευρώπη έχει αυξηθεί 20-25% και στην Ελλάδα 80% και η μετακύληση του κόστους σε ποσοστό 99% έχει γίνει στον καταναλωτή. Το ερώτημα δεν είναι τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, το ερώτημα είναι τι θα κάνει ο κόσμος; Να πω στον κόσμο να μην τρώει για 15 μέρες για να πληρώσει το ρεύμα, όπως είπε δημοσιογράφος; Ο κόσμος δεν πρέπει να βρίσκεται σε μία αβεβαιότητα. Η κυβέρνηση πρέπει να ξανασκεφθεί το θέμα και να ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ρήτρα αναπροσαρμογής. Επίσης να μην κόβεται το ρεύμα και να αξιοποιήσει την εργαλειοθήκη της Κομισιόν».

Σε ερώτηση για το αν ο ίδιος δεν θα πληρώσει τον λογαριασμό του ρεύματος με την μεγάλη ρήτρα αναπροσαρμογής απάντησε: «Εγώ έχω την οικονομική δυνατότητα να πληρώσω, οι πολίτες μας όμως που δεν έχουν αυτή την δυνατότητα θα πρέπει να προστατευθούν».

Για τα ελληνοτουρκικά

Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του για την αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας και την εμμονή της στον αναθεωρητισμό, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως «τα δίνει» σχεδόν όλα στους συμμάχους.

Ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να ζητήσει εγγυήσεις ασφάλειας από τις ΗΠΑ κατά το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον, ξεκαθαρίζοντας πως η αμερικανική ηγεσία θα πρέπει να δεσμευτεί ότι δεν θα δώσει F-16 στην Τουρκία.

Ποιος θα πληρώσει το κόστος των κυρώσεων κατά της Ρωσίας;

Για τα μέτρα έναντι της Ρωσίας εξέφρασε τον προβληματισμό του λέγοντας ότι συμφώνησε «στο αρχικό πακέτο με στόχο να τερματίσει τον πόλεμο, αν οι κυρώσεις πλήττουν αυτόν που τις επιβάλλει, θα πρέπει να επαναξιολογηθούν. Όσο για την πληρωμή σε ρούβλια, υπάρχει τρόπος πληρωμής σε ευρώ που δεν παραβιάζει τις κυρώσεις. Τώρα αν εμείς θέλουμε να κάνουμε εμπάργκο στο φυσικό αέριο όταν είμαστε εξαρτημένοι κατά 40% από το ρωσικό φυσικό αέριο τότε αναρωτιέμαι πως θα βγάλουμε τον χειμώνα. Δεν μπορεί οι Ευρωπαϊκές χώρες να βρεθούν σε χειρότερη θέση από την Ρωσία». Ανέφερε ότι είπε στην πρωθυπουργό της Φινλανδίας στην συνάντηση που είχε μαζί της ότι «δεν μπορεί να μου ζητάς αλληλεγγύη και επιπλέον μέτρα και να ανήκεις στην κλίκα των σκληρών της ΕΕ και να μην δέχεσαι την αναθεώρηση τους Συμφώνου Σταθερότητας. Ποιος θα το πληρώσει το πακέτο των κυρώσεων; Χρειάζεται πολιτική αρχών και αλληλεγγύης αλλά και μία πολιτική που οι κυρώσεις θα πλήττουν εκείνον που αφορούν και όχι εκείνον που τις επιβάλλει».

Εκλογές πριν αφήσει πίσω της συντρίμμια η κυβέρνηση

Τέλος στο θέμα των εκλογών ανέφερε: «Επιμένω στις εκλογές γιατί με φοβίζει το ότι βλέπω μία κυβέρνηση που κινείται δίχως λογισμό». Εξέφρασε την ανησυχία του για την επόμενη ημέρα των εκλογών καθώς, όπως είπε, «η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο να εξαντλήσει την παραμονή στην εξουσία και μπορεί να αφήσει πίσω της κοινωνικά και οικονομικά συντρίμμια». «Πιστεύω ότι μία προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να έχει ένα πρόγραμμα κοινωνικής σωτηρίας και ανάκαμψης της οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook