Στις ΗΠΑ βρίσκεται από την Κυριακή , ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη μεταξύ 15 και 17 Μαΐου.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο , Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο θα γίνει τη Δευτέρα το μεσημέρι ώρας ΗΠΑ και είναι σημαντική σε πολλά επίπεδα.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη γεωπολιτικά συγκυρία, καθώς εταίροι και σύμμαχοι αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως αξιόπιστο και συνεπή εταίρο, παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή σε μια εποχή αστάθειας και αβεβαιότητας, μία Ελλάδα ισχυρή, αποφασιστική, σταθερή στις θέσεις της.

Μάλιστα, ο ρόλος της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας, επισφραγίζεται και με την προ ολίγων ημερών ψήφιση της τροποποίησης της MDCA (Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ). Τα ίδια πρόσωπα, επισημαίνουν πως η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία αποδεικνύει τον μακροχρόνιο χαρακτήρα στη δέσμευση των ΗΠΑ να επενδύσουν γεωπολιτικά στη χώρα μας, κάτι, που ο πρωθυπουργός θα αναδείξει σε όλες του τις επαφές, επίσημες και ανεπίσημες- που θα έχει αύριο και μεθαύριο στην Ουάσιγκτον.

Κυβερνητικά στελέχη μιλούν για επίσκεψη ουσίας αλλά και ευρύτερου συμβολισμού των ιστορικών δεσμών Ελλάδας-ΗΠΑ, με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ορόσημο, που λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού δεν κατέστη δυνατό να εορταστεί το 2021 ούτε από τον Λευκό Οίκο, ούτε από το Κογκρέσο.

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, πως πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, καθώς είχε συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2020. Μάλιστα, η συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον Τζο Μπάιντεν ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί νωρίτερα, αλλά η πανδημία άλλαξε τους σχεδιασμούς, όπως μαρτυρούν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ στο επίκεντρο θα τεθούν τα ελληνοτουρκικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό, μάλιστα, να βάζει στο τραπέζι συγκεκριμένα νούμερα για την τουρκική παραβατικότητα, όπως τον αριθμό των παραβιάσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει τον κίνδυνο που διατρέχει τόσο η συμμαχία του ΝΑΤΟ όσο και η Ελλάδα από την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Στη συζήτηση θα θα τεθεί και το θέμα της Ουκρανίας, με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει την συμμαχική στάση που τηρεί η Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η χώρα είναι ένας αξιόπιστος και σημαντικός εταίρος σε αντίθεση με την Τουρκία.
Στόχος είναι να μπει η Ελλάδα ως συμπαραγωγός στα F-35 και να αγοράσει τα μαχητικά 5ης γενιάς. Η Τουρκία έχει αποβληθεί από το πρόγραμμα των F-35 λόγω της αγοράς των ρωσικών S-400. Η Ελλάδα θέλει να καλύψει το κενό που έχει δημιουργηθεί τόσο για να ενισχύσει την αμυντική της βιομηχανία όσο και την άμυνά της.

Θα συζητηθούν και τα ενεργειακά, με την Ελλάδα να θέλει να μετατραπεί σε κόμβο ενέργειας για την Ευρώπη

Ο πρωθυπουργός θα θέσει και θέματα οικονομίας με στόχο την ρποσέλκυση ακόμη περισσότερων επενδύσεων στην χώρα. Ηδη πολλοί πολυεθνικοί κολοσσοί έχουν επενδύσει στην χωρα όπως η Microsoft, Pfizer, JP Morgan.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

Τη Δευτέρα 16 Μαΐου, στις 14:30 ώρα Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη στην εκπομπή Morning Joe του τηλεοπτικού δικτύου MSNBC και στους δημοσιογράφους Joe Scarborough και Mika Brzezinski.

Στις 17:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση με συνομιλητή τον δημοσιογράφο David Ignatius, στο πανεπιστήμιο Georgetown University.

Στις 22:30 ώρα Ελλάδας ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Joe Biden, στον Λευκό Οίκο.

Στις 00:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παρατίθεται προς τιμήν του στον Λευκό Οίκο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Την Τρίτη 17 Μαΐου, στις 16:40 ώρα Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Κογκρέσο, όπου θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi.

Στις 18:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Kamala Harris.

Στις 19:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στις 2:10 ώρα Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook