ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Αναληθείς οι ισχυρισμοί για παραβιάσεις του εναερίου χώρου από ελληνικά αεροσκάφη – Υπονομεύετε τη συνοχή του ΝΑΤΟ
Σε υψηλούς τόνους η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην Τουρκία αναφορικά με τις δηλώσεις πως δήθεν παραβιάστηκε ο τουρκικός εναέριος χώρος από ελληνικά αεροσκάφη πριν μερικές ημέρες.
Το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε το πρωί του Σαββάτου σ τοποθέτηση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλγκίτς περί παραβίασης του εναέριου χώρου της Τουρκίας από ελληνικά μαχητικά.
«Απορρίπτουμε τις αβάσιμες και αναληθείς αιτιάσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών περί δήθεν παραβίασης του τουρκικού εναερίου χώρου από ελληνικά αεροσκάφη πριν από λίγες ημέρες», αναφέρει το ελληνικό ΥΠΕΞ στην ανακοίωση του.
«Οι κατηγορίες αυτές αποτελούν μία ακόμα προσπάθεια παραπληροφόρησης και αποποίησης από πλευράς Τουρκίας των ευθυνών για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της.
Είναι τουλάχιστον οξύμωρο μια χώρα που πραγματοποίησε πρόσφατα 42 υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους σε διάστημα μόλις μίας ημέρας και που απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο κατά παράβαση θεμελιωδών αρχών του Χάρτη του ΟΗΕ, να κατηγορεί την Ελλάδα για προκλητικές ενέργειες.
Η Τουρκία, για μία ακόμα φορά, με τις ενέργειές της, υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, καθώς και τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μία κρίσιμη συγκυρία», καταλήγει η ανακοίνωση.
Η ανακοίνωση με τους ισχυρισμούς του τουρκικού ΥΠΕΞ
Νωρίτερα με απειλές και απίστευτους ισχυρισμούς αντέδρασε το τουρκικό ΥΠΕΞ στο ελληνικό διάβημα για την πτήση των τουρκικών μαχητικών σε απόσταση 2,5 μιλίων από την Αλεξανδρούπολη.
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης από την Κωνσταντινούπολη, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς δήλωσε:
«Αεροσκάφη F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας στα δυτικά της Gökçeada στις 16 Μαΐου 2022 και στα δυτικά της Enez στις 17 Μαΐου 2022. Η Πολεμική μας Αεροπορία έδωσε την απαραίτητη απάντηση σε αυτές τις προκλητικές παραβιάσεις στις 18 Μαΐου 2022, σύμφωνα με τους κανόνες αμοιβαιότητας και εμπλοκής. Η Ελλάδα προσπαθεί για άλλη μια φορά να διαμορφώσει την αντίληψη της διεθνούς κοινής γνώμης εναντίον της χώρας μας χρησιμοποιώντας την ένταση που ξεκίνησε με τις δικές της προκλητικές ενέργειες. Στο πλαίσιο αυτό, απορρίπτουμε παντελώς τους αβάσιμους ισχυρισμούς και κατηγορίες που διατυπώθηκαν κατά της χώρας μας από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών με την από 20 Μαΐου ανακοίνωσή του και καταδικάζουμε σθεναρά τις ελληνικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας. Για να μην ξανασυμβούν τέτοια επεισόδια, η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο και να προσεγγίσει σοβαρά τη διαδικασία Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τόσο διμερώς όσο και εντός του ΝΑΤΟ, που εδώ και ένα χρόνο αποφεύγει να συμμετάσχει στις συναντήσεις του».
Ολες οι Ειδήσεις
- Χίος: «Το δουλεμπορικό έπεσε πάνω μας, ανετράπη και βυθίστηκε», η ανακοίνωση του Λιμενικού για την τραγωδία με τους 15 νεκρούς μετανάστες
- «Αλ Τσαντίρι Νιουζ»: Η πρώτη εκπομπή του 2026 την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου στις 21:00 – Τρέϊλερ
- Σ. Φάμελλος: Είναι ντροπή ο πρωθυπουργός που βαρύνεται με τις περισσότερες καταπατήσεις του Συντάγματος, να ζητά συναίνεση
- Τραγωδία στη Χίο: Τουλάχιστον 14 νεκροί , δεκάδες τραυματίες και αγνοούμενοι από τη σύγκρουση σκάφους του Λιμενικού με σκάφος διακινητών μεταναστών
- Σοβαρό επεισόδιο ανοικτά της Χίου μεταξύ Λιμενικού και σκάφους μεταναστών –Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και τραυματίες
- Βαγγέλης Δρίσκας: «Οι γονείς μου δεν ήθελαν να ασχοληθώ με τη μαγειρική» (βίντεο)
- Νέα Πέραμος: «Μου είχε πεί ότι κινδύνευε», λέει ο πατέρας του 27χρονου που απήχθη, βασανίστηκε και εκτελέστηκε με 10 σφαίρες – Σε μια δολοφονία από το παρελθόν ψάχνουν το κίνητρο των δραστών (βίντεο)
- «Βάφτιση»… «ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ»: Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου στις 21.00, στον ΣΚΑΪ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook