Νέα δημοσκόπηση της METRON ANALYSIS για λογαριασμό του MEGA, καταγράφει τις τάσεις της περιόδου αναφορικά με το πολιτικό σκηνικό, τον πόλεμο και το κύμα ακρίβειας που απασχολεί τους πολίτες.

Ποιες σημαντικές αλλαγές καταγράφονται στην πρόθεση ψήφου για την Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής αποτυπώνει η νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega με τη Ράνια Τζίμα και σχολιαστή τον Γιάννη Πρετεντέρη.

H ακρίβεια πάντως παραμένει το σημαντικότερο πρόβλημα των πολιτών σε ποσοστό 36%.

Η δημοσκόπηση

Πρόθεση ψήφου

Στο ερώτημα «τι θα ψηφίζατε αν είχαμε βουλευτικές εκλογές την επόμενη Κυριακή» βγαίνουν τα εξής αποτελέσματα:

Η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 28,5%, ανεβαίνοντας 1,5 μονάδα σε σχέση με τη μέτρηση του Απριλίου.
Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 20,3%, με άνοδο μόλις 0,5 μονάδες (από 19,8% τον Απρίλιο). Η διαφορά των δύο κομμάτων ανεβαίνει στις 8,2 μονάδες, από 7,2 μονάδες που ήταν τον Απρίλιο.


Τρίτο κόμμα, αλλά με σημαντικές απώλειες έρχεται το ΠΑΣΟΚ το οποίο παίρνει ποσοστό 11,8% από 14,4% τον Απρίλιο, δηλαδή 2,6 μονάδες χαμηλότερα.

Ακολουθεί το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 4,1% και άνοδο 0,2 μονάδες. Οριακά εκτός Βουλής φαίνεται το ΜέΡΑ25 με 2,9% από 3,2% τον Απρίλιο.

Στο 1% καταγράφεται το κόμμα Εθνική Δημιουργία των Τζήμερου, Κρανιδιώτη, Μπογδάνου ενώ 2,2% παίρνει το κόμμα «Ελληνες για την Πατρίδα» του Ηλία Κασιδιάρη (άνοδος 0,1 μονάδες).

Αξιοσημείωτο είναι ότι η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 10,5%.

Η συσπείρωση για τη ΝΔ είναι στο 70,3% ενώ υπάρχουν μετακινήσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 5,7%. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η συσπείρωση είναι στο 61,8% (έχει δηλαδή πολλά περιθώρια ανόδου) ενώ οι μετακινήσεις προς τη ΝΔ είναι στο 4,6%.

Για το ΠΑΣΟΚ η συσπείρωση είναι στο 73,7%. Από τη ΝΔ οι ψηφοφόροι που πηγαίνουν προς το ΠΑΣΟΚ είναι σε ποσοστό 6,6% ενώ μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς μετακινείται ποσοστό 10,4%.

Εκτίμηση ψήφου


Στην εκτίμηση ψήφου, δηλαδή τι πιστεύουν οι πολίτες ότι θα πάρουν τα κόμματα, η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 36,1%, από 39,9% στις εκλογές του 2019. Εχει δηλαδή σημαντική απώλεια 3,8 μονάδων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει ποσοστό 25,7% από 31,5%, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο εντυπωσιακό 15% από 8,1% τον Απρίλιο, το ΚΚΕ στο 6,4%, η Ελληνική Λύση στο 5,2% (1,5 μονάδες πάνω από το 2019), το ΜέΡΑ25 στο 3,7%, η Εθνική Δημιουργία στο 1,7% και το κόμμα Κασιδιάρη στο 2,7%.

Να σημειωθεί ότι ο όρος εκτίμηση ψήφου αφορά στην εκτίμηση των ποσοστών των κομμάτων χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η αδιευκρίνιστη ψήφος (δηλαδή εξαιρουμένων των απαντήσεων όπως ‘Δεν έχω αποφασίσει ακόμα’, ‘Δεν γνωρίζω’, ‘Δεν απαντώ’, ’ Άκυρο’, ‘Λευκό’).

Παράσταση νίκης


Στο ερώτημα «ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίζατε, ποιο κόμμα νομίζετε ότι θα έρθει πρώτο στις εκλογές), το 66% πιστεύει ότι θα νικήσει η ΝΔ.

Το 18% ο ΣΥΡΙΖΑ, το 6% το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, άλλο κόμμα το 2%. Όπως φαίνεται από τον περασμένο Φεβρουάριο η παράσταση νίκης στη ΝΔ είναι πάνω κάτω στα ίδια ποσοστά, κι ελαφρά αυξημένα του ΣΥΡΙΖΑ (από 16% στο 18%).
Σχετικά με την εκλογική επιρροή, οι πολίτες λένε ότι θα ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ σε κάθε περίπτωση σε ποσοστό 52% και δεν θα ψήφιζε το 47%.

Όρια εκλογικής επιρροής


ΝΔ λέει το 53% ότι θα ψήφιζε και 46% ότι δεν θα ψήφιζε. ΣΥΡΙΖΑ θα ψήφιζε το 60% και δεν θα ψήφιζε το 40%.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός


Μεταξύ των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνει ποσοστό 34% ως προς την καταλληλότητα για πρωθυπουργός. Ακολουθεί με 16% ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 6%, ο Γιάνης Βαρουφάκης με 3%, ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 2%.

Ως σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας θεωρείται η ακρίβεια, σε ποσοστό 36%.

Η πορεία της χώρας

Το 54% λέει ότι κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, από 62% τον Απρίλιο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook