Μέσα στον Ιούνιο θα είναι έτοιμο το ελληνικό σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας, το οποίο θα εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός με διάγγελμα του.

Το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας καθίσταται αναγκαίο μετά τις εξελίξεις που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ανάγκη απεξάρτησης από τα ρωσικά καύσιμα στο πλαίσιο των κυρώσεων από Ευρώπη και ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Bigpost όλα είναι έτοιμα ώστε πριν από τον Ιούλιο ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε ανακοινώσεις για τα μέτρα αλλά και τα κίνητρα που θα δίνονται στους πολίτες προκειμένου να εξοικονομούν ενέργεια, όπως με την περιορισμένη χρήση των ΙΧ αυτοκινήτων. Στην κατεύθυνση αυτή μελετάται ακόμη και η γενναία έκπτωση στα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Πρόκειται για ένα μέτρο που θα ισχύσει στην Γερμανία για τον περιορισμό των μετακινήσεων με το αυτοκίνητο.

Επίσης η παροχή κινήτρων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών αλλά και εναλλακτικοί τρόποι παροχής εργασίας, όπως η τηλεργασία και όχι μόνο.

Το νέο σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας θα υλοποιήσουν 7 υπουργοί.

Οι 7 υπουργοί είναι Σταικούρας, Σκρέκας, Βορίδης, Γεωργιαδης, Καραμανλής, Χατζηδάκης και Θεοδωρικάκος, οι οποίοι καλούνται να «βγάλουν από τα κάστανα» το σχέδιο για την Εθνική προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός.

Ουσιαστικά το σχέδιο αυτό θα έχει επιμέρους θέματα , όπως τη σχέση Ενέργειας και Δημοσίου, Ενέργειας και Ιδιωτών και ούτω καθεξής.

Πληροφορίες του Bigpost αναφέρουν οτι οι υπουργοί θα έχουν συγκεκριμένο ρόλο , για την πλήρη υλοποίηση των νέων μέτρων .

Αναλυτικά:

Ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταικούρας, θα έχει την οικονομική επίβλεψη του έργου καθώς οι πόροι περνούν από την πλατεία Συντάγματος.

Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκράκας, αρμόδιος για  την γενική επίβλεψη του τομέα Ενέργειας με LNG κίνητρα τοποθέτησης φωτοβολταικών και γενική επίβλεψη.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης αναλαμβάνει τον τομέα Δημόσιο και την τήρηση των μέτρων περιορισμού της ενέργειας με τον φωτισμό και τα κλιματιστικά, τα οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το πιθανότερο τους 27 βαθμούς.

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης έχει την ευθύνη για τον τομέα της πιθανής εφαρμογής εναλλακτικής εργασίας και τηλεργασίας.

Ο υπουργός Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, θα έχει το γενικό πρόσταγμα επενδυτικών κινήσεων σε συνεργασία με Σταικούρα και Σκρέκα.

Ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής αρμόδιος για την εφαρμογή των εναλλακτικών μέτρων κυκλοφορίας, ή χρηματοδότησης μέτρων για την αύξηση της συμμετοχής και διακίνησης των πολιτών με τα Μαζικά Μέσα Μεταφοράς.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος έχει αρμοδιότητα για την τήρηση ειδικών μέτρων ώστε να μην υπάρχουν παρεκκλίσεις.

Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος τόνισε, στο Bigpost οτι σχεδόν όλα είναι έτοιμα, ώστε πριν τον Ιούλιο να έχουμε τις επίσημες ανακοινώσεις.

Σε ο, τι αφορά τις κατοικίες θα υπάρχει «σύσταση» ενώ στο Δημόσιο «εντολή» εφαρμογής.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από  τον Κυριάκο  Μητσοτάκη, ο οποίος θα εξηγήσει και τα κίνητρα τοποθέτησης φωτοβολταικών σε στέγες , όπως και την σταδιακή απεξάρτηση από  το Ρωσικό αέριο.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

-Κίνητρα για νέα ενεργειακή εφαρμογή σε ιδιώτες έως το 2030.

-Κίνητρα για οικονομία ρεύματος.

-Ενισχύσεις νέων εφαρμογών

-Αλλαγή τρόπου σκέψης στην χρήση ενέργειας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook