«Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξαντλεί διαρκώς κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για να στηρίξει νοικοκυριά, επιχειρήσεις, ολόκληρη τη κοινωνία».

Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει του εταίρους για τη συνεχιζόμενη προκλητική στάση της Τουρκίας, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σήμερα Δευτέρα.

Αντιπυρική προστασία

Καθώς βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της αντιπυρικής περιόδου οφείλουμε να είμαστε  προετοιμασμένοι ώστε να προστατεύσουμε τους ανθρώπους, τις περιούσιες τους, αλλά και τις κρατικές υποδομές και τον εθνικό μας πλούτο. Στον αγώνα αυτό καλούμε ως συμπαραστάτες όλη την κοινωνία. Χρειάζεται όλοι να επιδείξουμε υπευθυνότητα, αλλά και εγρήγορση.

Στην προσπάθεια αυτή μια νέα δύναμη από 500 δασοκομάντος, που ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους, θα είναι επιχειρησιακά διαθέσιμοι από τις 10 Ιουνίου και θα στελεχώσουν τις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων. Για τη δράση τους έχει ήδη θεσμοθετηθεί η χρήση του αντιπυρός.

Επιπλέον, διπλασιάζεται ο αριθμός των Εθελοντών Πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος, φθάνοντας τους 4.000 φέτος σε όλη τη χώρα, και την ίδια στιγμή εκπαιδεύονται άλλοι 2.100 εθελοντές των Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας.

Για πρώτη φορά φέτος η χώρα μας θα φιλοξενήσει  εκ των προτέρων πυροσβέστες από έξι ευρωπαϊκές χώρες από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Φινλανδία, και τη  Νορβηγία. Θα είναι εδώ νωρίτερα  με στόχο αφενός μεν την άμεση πρόσβαση εκεί που θα χρειαστεί ανάγκη  και αφετέρου δε την ανταλλαγή της τεχνογνωσίας, καθώς η συμβολή τους στην περυσινή πολύ δύσκολη περίοδο ήταν καθοριστική.

Τα εναέρια μέσα φέτος αυξημένα και κυρίως πιο στοχευμένα. Θα έχουμε 42 μισθωμένα έναντι 31 το 2021, συν 40 εναέρια μέσα από τον εθνικό στόλο. Έτσι η συνολική δύναμη θα ανέρχεται σε 46 αεροσκάφη και 36 ελικόπτερα. Για πρώτη φορά, η χώρα μας χρηματοδοτείται για την ενοικίαση ενός ελικοπτέρου βαρέως τύπου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα είναι στη διάθεση της χώρα μας την περίοδο Ιουλίου και Αυγούστου.

Σε κάθε περίπτωση στο επίκεντρο και φέτος ήταν και παραμένει  η πρόληψη. Για το σκοπό αυτό:

Αυξάνεται σημαντικά η επίγεια και εναέρια επιτήρηση, αλλά και οι περίπολοι των Ενόπλων Δυνάμεων μετατρέπονται σε αμιγώς στρατιωτικές. Παράλληλα, υπερδιπλασιάζονται  οι περίπολοι του Πυροσβεστικού Σώματος και αυξάνονται οι εναέριες περιπολίες με έμφορτα μονοκινητήρια αεροσκάφη, ενώ σημαντικά αυξημένη θα είναι και η συμμετοχή εθελοντικών ομάδων.

Παράλληλα, πραγματοποιούνται εκτενείς προληπτικοί καθαρισμοί σε ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα και σε περιοχές που συνορεύουν με αρχαιολογικούς χώρους, διανοίγονται Αντιπυρικές Ζώνες,  συντηρούνται  δασικοί δρόμοι. Όλα αυτά΄με μια συνολική χρηματοδότηση πάνω από 72 εκατ. ευρώ.  Για καθαρισμούς αστικών και περιαστικών δασών της αρμοδιότητάς τους έχουν δοθεί περίπου 18,5 εκατ. ευρώ στους Ο.Τ.Α..

H κλιματική κρίση και τα ακραία φαινόμενα είναι για την ώρα αναπότρεπτα. Από την άλλη πλευρά όμως Κυβέρνηση και κοινωνία, όλοι μας, οφείλουμε να κάνουμε το μέγιστο δυνατόν, αλλά και ακόμα παραπάνω προκειμένου να διασώσουμε το φυσικό  μας πλούτο.

Για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τα ενεργειακά προβλήματα

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για να  συμμετάσχει στην έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με βασικό θέμα την ενεργειακή αγορά. Θα επαναλάβει ακόμη μια φορά -όπως ο ίδιος δήλωσε- ότι, όσο σημαντική είναι η απεξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και η μετάβαση στην πράσινη οικονομία, άλλο τόσο σημαντική είναι η στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, απέναντι στις απότομες και μεγάλες αυξήσεις των τιμών στα καύσιμα, το φυσικό αέριο, την ηλεκτρική ενέργεια. Η ισορροπία ανάμεσα στο μεσομακροπρόθεσμο και το βραχυπρόθεσμο είναι σημαντική, είναι εκ των ουκ άνευ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις στο ευρωπαϊκό επίπεδο -και επειδή οι προσδοκίες παραμένουν χαμηλές- η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξαντλεί διαρκώς κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για να στηρίξει νοικοκυριά, επιχειρήσεις, ολόκληρη τη κοινωνία. Αυτό κάναμε στη διάρκεια της πανδημίας, αυτό κάνουμε τώρα και θα συνεχίσουμε διευρύνοντας στο μέτρο του δημοσιονομικά εφικτού, τις παρεμβάσεις μας, έτσι ώστε ο κόσμος να αισθάνεται τη στήριξη δίπλα του, έτσι ώστε να μετριάσουμε το αποτύπωμα των πρωτοφανών αυξήσεων που βιώνει η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος. Κάθε νέο περιθώριο που προκύπτει από την οικονομική μας πολιτική θα μεταφέρεται άμεσα στην κοινωνία.  Το Εθνικό Σχέδιο που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός  βρίσκεται σε εφαρμογή με βάση τα χρονοδιαγράμματα που ανακοινώσαμε:

-Ψηφίστηκε ήδη από τη Βουλή η διάταξη  για τις επιστροφές του 60% των αυξήσεων που κατέβαλαν οι πολίτες για τις καταναλώσεις ρεύματος κύριας κατοικίας με τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31η Μαΐου 2022. Θυμίζω, η ενίσχυση παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα με ετήσιο εισόδημα έως 45.000 ευρώ και αφορά στον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας, καθώς και της μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών του νοικοκυριού που σπουδάζουν στο εσωτερικό. Χορηγείται στους δικαιούχους οι οποίοι επιβαρύνθηκαν με συνολική αύξηση των λογαριασμών άνω των 30 ευρώ, θα ποικίλει ανάλογα με το ύψος των συνολικών αυξήσεων που έχει καταβάλει μετά τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί από το Κράτος ή τους παρόχους. Οι ενισχύσεις θα ξεκινούν από τα 18 ευρώ και θα φτάνουν μέχρι τα 600 ευρώ. Μέχρι τις 15 Ιουνίου ανοίγει  η πλατφόρμα, έτσι ώστε οι συμπολίτες μας που επιβαρύνθηκαν με πολύ υψηλούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, να καταθέσουν τα σχετικά στοιχεία που απαιτούνται στη πλατφόρμα ώστε να αρχίσει  άμεσα η επιστροφή του 60% της υπερβάλλουσας αύξησης, την οποία είδαν στους λογαριασμούς τους το προηγούμενο διάστημα.

Ψηφίστηκε, επίσης, η διάταξη που αφορά στην επιβολή –όπως είχε δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός- έκτακτης εισφοράς στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας ύψους 90% για τα υπερέσοδα της περιόδου 1η Οκτωβρίου 2021 έως 30η Ιουνίου 2022. Υπενθυμίζεται ότι η Κυβέρνηση με συνέπεια τηρεί τη δέσμευση αυτή του Πρωθυπουργού. Να τονίσουμε -γιατί ακούστηκε και στη Βουλή- ότι ο κ. Τσίπρας, η Αξιωματική Αντιπολίτευση που τώρα φαίνεται να αμφισβητεί τη Ρ.Α.Ε. για τον προσδιορισμό των υπερκερδών τα οποία θα φορολογηθούν, είναι ο ίδιος που έχει υποστηρίξει από το βήμα της Βουλής ότι τα υπερέσοδα θα τα προσδιορίσει η Ρ.Α.Ε.. Είχε δηλώσει κατά λέξη τότε ο κ. Τσίπρας: «Δεν θα μας πει η Κυβέρνηση ποια και πόσα είναι τα υπερκέρδη, δεν θα μας τα πει ο ισολογισμός των εταιρειών, θα μας τα πει η Ρ.Α.Ε. μετρώντας κιλοβατώρα την κιλοβατώρα». Ο κ. Τσίπρας αντιμετωπίζει με μια αβάσταχτη ελαφρότητα τα πιο σοβαρά ζητήματα στο βωμό του να κάνει αντιπολίτευση σε όλα.

Νέος νόμος-πλαίσιο για τα Α.Ε.Ι. 

Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις διεθνείς εισαγόμενες προκλήσεις και ταυτόχρονα συνεχίζει τις εμβληματικές μεταρρυθμίσεις, που βάζουν τέλος στη συντήρηση ενός χρεοκοπημένου παρελθόντος και διασφαλίζουν πραγματική πρόοδο για την κοινωνία και ιδίως για τα νέα παιδιά. Η μόρφωση των παιδιών είναι πάνω από οτιδήποτε άλλο για την Κυβέρνηση. Κυβέρνηση  και κοινωνία είμαστε με τα βιβλία, είμαστε με τη μόρφωση, όχι  με τις βαριοπούλες, όχι με την ανομία, όχι με τα περιστατικά βίας στα δημόσια Πανεπιστήμια.

Και επειδή πιστεύουμε στη μόρφωση και την προκοπή της νεολαίας μας μέσω του ελληνικού δημοσίου Πανεπιστημίου, προωθούμε το νομοσχέδιο για τα Α.Ε.Ι. που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα η Υπουργός Παιδείας, η κυρία Κεραμέως.  Πρόκειται -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Υπουργικό Συμβούλιο- για ένα πολύ τολμηρό ένα πολύ μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο που αποβλέπει σε ένα Πανεπιστήμιο το οποίο ανοίγει νέους ορίζοντες για φοιτητές, αλλά και καθηγητές. Καθιερώνει εσωτερικά προγράμματα Erasmus, παράλληλες σπουδές σε σχολές, διπλά πτυχία, startups φοιτητών, σύνδεση με την εργασία πριν ακόμα από την αποφοίτηση. Κι όλα αυτά συνδυασμένα με ένα νέο, σύγχρονο μοντέλο διοίκησης, αλλά και ανάδειξης καθηγητών, το οποίο συνδυάζει τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, στα πρότυπα που ισχύουν και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες.

Η Κυβέρνηση τολμά να έλθει σε ρήξη με συμφέροντα και μικροομάδες, κάνοντας πράξη όσα θα ωφελήσουν το δημόσιο Πανεπιστήμιο, όσα θα ωφελήσουν τη μόρφωση των νέων παιδιών. Είχαμε εξαρχής υποσχεθεί και τώρα πραγματώνουμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση και όχι μικρορυθμίσεις συμφερόντων. Η Κυβέρνηση έχει όραμα και σχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, το οποίο στηρίζει ομοθύμως η προοδευτική κοινωνία. Πάμε μπροστά και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα νοσταλγό του παρελθόντος να ανακόψει την πρόοδο των ελληνικών Πανεπιστημίων, αλλά και την προκοπή της ελληνικής νεολαίας.

Στόχος του νέου νόμου μας είναι η ενίσχυση της αυτονομίας, της ευελιξίας, αλλά και της αποτελεσματικότητας των ελληνικών Πανεπιστημίων. Είναι η αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων από το Υπουργείο Παιδείας προς τα Πανεπιστήμια. Είναι  η κινητικότητα των φοιτητών και των ερευνητών, η ανάπτυξη συνεργασιών, η εξωστρέφεια, η παραγωγή γνώσης, η παραγωγή έρευνας και καινοτομίας, και όλα αυτά να διαχέονται προς όφελος της κοινωνίας, της οικονομίας και της ανάπτυξης.

Η Ελλάδα διαθέτει ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό δυναμικό και επίσης διαθέτει έναν εξαιρετικό φοιτητικό πληθυσμό και έχουμε υποχρέωση ως Πολιτεία να απελευθερώσουμε το δυναμικό αυτό  από τα δεσμά της συντήρησης, τις παθογένειες του παρελθόντος, αλλά και την αντιδραστικότητα συγκεκριμένων μειοψηφιών. Είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε αυτό ακόμη κι αν τέτοιες μειοψηφίες υποστηρίζονται από πολιτικά κόμματα που τρέφονται από τη δημιουργία προβλημάτων και ασφυκτιούν από την επίλυσή τους. Αυτό ακριβώς απέδειξαν -όσοι στηρίζουν τέτοιες μειοψηφίες- και σε άλλες κρίσεις. Αυτό έκαναν και κάνουν με την παγκόσμια ενεργειακή κρίση. Αυτό έκαναν με τη πανδημία. Και αυτό αποδεικνύουν με στάση τους  στις βίαιες επιθέσεις σε πανεπιστημιακούς χώρους, όπως αυτό που συνέβη πρόσφατα  στο Α.Π.Θ..

Υπενθυμίζεται ότι τα επεισόδια στο Α.Π.Θ. ξεκίνησαν στις αρχές του χρόνου, μετά την απόφαση της Συγκλήτου να μετατραπεί ένας χώρος του Πανεπιστημίου -το λεγόμενο Στέκι του Βιολογικού- που ήταν υπό κατάληψη για 34 χρόνια σε Βιβλιοθήκη. Η Αστυνομία έβαλε τέλος στην κατάληψη και μπήκε εργολάβος για τη διαμόρφωση του χώρου. Σε απόφαση -επαναλαμβάνω- της Συγκλήτου.

Από την ίδια εκείνη στιγμή  ομάδες τραμπούκων άρχισαν να απειλούν και να εξαπολύουν επιθέσεις για τη ματαίωση του έργου. Στις 7 Μαΐου, εισέβαλαν  στον χώρο  που είχε ολοκληρωθεί  η πρώτη φάση κατασκευής βιβλιοθήκης και -χρησιμοποιώντας βαριοπούλες- άρχισαν να γκρεμίζουν τους τοίχους, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές. Την περασμένη Πέμπτη επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν τοποθετηθεί για τη φύλαξη του χώρου  με αποτέλεσμα, δυστυχώς, τον τραυματισμό ενός φοιτητή κι ενός αστυνομικού. Και τις επόμενες μέρες συνέχισαν τις επιθέσεις με βόμβες μολότοφ εναντίον της αστυνομικής δύναμης που φυλάσσει το χώρο.

Παρόλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοινώσεις του, όχι μόνο δεν καταδίκασε τους ταραξίες, αλλά στράφηκε ευθέως εναντίον της Αστυνομίας και υποσχέθηκε πως αν γίνει Κυβέρνηση θα καταργήσει το νόμο για το άσυλο, αλλά και την Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Έκτοτε συνεχίζει την πολιτική κάλυψη της ανομίας, μιλώντας για «στημένο σκηνικό έντασης», ενώ ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι «το δίλημμα δεν είναι βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα». Αντί υπεκφυγής, αντί της οποιαδήποτε απόπειρας φυγής από το πεδίο της ευθύνης, τον καλούμε να τοποθετηθεί καθαρά:

-Μπορεί οποιοσδήποτε να καταλαμβάνει με το «έτσι θέλω» έναν πανεπιστημιακό χώρο και να τον μετατρέπει σε δικό του ή σε δικά του στέκια;

-Μπορεί οποιοσδήποτε να αμφισβητεί νόμιμες αποφάσεις των Οργάνων του Πανεπιστημίου, να γκρεμίζει τοίχους Πανεπιστημίου  να καταστρέφει περιουσιακά στοιχεία για την αγορά των οποίων πληρώνουμε όλοι;

-Ποιοι έχουν δίκιο; Εκείνοι  που είχαν καταλάβει τον χώρο 34 χρόνια και πάνε και γκρεμίζουν μια βιβλιοθήκη ή η πανεπιστημιακή κοινότητα και οι φοιτητές που θέλουν να γίνει η βιβλιοθήκη;

-Οφείλει -ναι ή όχι;- ευνομούμενη Πολιτεία να διαφυλάξει τις αποφάσεις του Πανεπιστημίου για την αξιοποίηση των χώρων που είναι υπέρ των φοιτητών;

-Θέλει ή δεν θέλει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, αλλά και το κόμμα του  ένας χώρος Πανεπιστημίου που ήταν υπό κατάληψη επί 34 χρόνια να γίνει βιβλιοθήκη;

Ο κ. Τσίπρας, αντί να πετάει την μπάλα στην εξέδρα οφείλει να απαντήσει με έναν απλό και ξεκάθαρο τρόπο. Οφείλει να απαντήσει με έναν απλό και ξεκάθαρο τρόπο στο ερώτημα που του έθεσε ο Πρωθυπουργός: Είναι με τη γνώση και την ελευθερία ή με τις κουκούλες και τη βία; Βιβλιοθήκη ή βαριοπούλες;

Για την κατάληψη ελληνόκτητων τάνκερ από ιρανικές δυνάμεις

Σε ό,τι αφορά  την κατάληψη των δυο τάνκερ από την πρώτη στιγμή υπήρξε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Ιρανό Πρέσβη, αλλά  και ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και των συμμάχων και των εταίρων μας. Παράλληλα, τα Υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων, αλλά και των πληρωμάτων τους.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook