Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης που θα γίνει σε ξενοδοχείο της πόλης.

Στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης θα παραστούν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, τους οποίους , όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει για την τουρκική προκλητικότητα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Σύνοδος αυτή αναδεικνύει τον «ηγετικό ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ως συνδιαμορφωτή των συζητήσεων που αφορούν το μέλλον της περιοχής σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, καθώς και της Θεσσαλονίκης ως κέντρου της περιοχής».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα στο δημοτικό ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης fm100 είπε ότι έχει τη χαρά και την τιμή να παραβρεθούν στη Σύνοδο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, τον οποίο προσκάλεσε προσωπικά προκειμένου να παραστεί. Όπως είπε, θα έχει την ευκαιρία να τους ενημερώσει για την τουρκική προκλητικότητα, όπως αυτή εκδηλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά παρατήρησε πως «σε καμία περίπτωση η Σύνοδος αυτή δεν έχει ως κύριο αντικείμενο την Τουρκία».

«Θα είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε συνολικά τις προκλήσεις για την ευρύτερη περιοχή μας και να δούμε τους καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω και τους ομoλόγους μου για την τουρκική προκλητικότητα, όπως αυτή εκδηλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες αλλά σε καμιά περίπτωση η Σύνοδος αυτή δεν έχει ως κύριο αντικείμενο την Τουρκία.Το ενδιαφέρον μας στρέφεται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στον ηγετικό ρόλο, τον οποίο μπορεί να παίξει η Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης, FM 100.

Σημειώνεται ότι τη Θεσσαλονίκη επισκέπτεται σήμερα και ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, μετά από πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα παρακαθίσει σε δείπνο στο πλαίσιο της Συνόδου όπου θα βρίσκονται και οι πρωθυπουργοί των Βαλκανίων, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Οι  απειλές από Ερντογάν

Χθες κατά τη διάρκεια της τουρκικής άσκησης EFES στα παράλια της Σμύρνης, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβασε επικίνδυνα το θερμόμετρο της έντασης στο Αιγαίο εξαπολύοντας ευθείες απειλές κατά της χώρας μας. «Δεν αστειεύομαι, μιλάω σοβαρά» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλώντας τη χώρα μας να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά της και να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν δίστασε να κάνει έμμεση αναφορά και στην Μικρασιατική Καταστροφή, καλώντας την Ελλάδα να… έρθει στα συγκαλά της (!) και «να μείνει μακριά από ενέργειες που θα την κάνουν να μετανιώσει και να απογοητευθεί όπως έκανε πριν από έναν αιώνα».

Σε ένα αδιανόητο κρεσέντο απειλών, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε και νέα προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως μάλλον ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει… τουρισμό στα νησιά και πως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί!

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook