Στο επεισόδιο και την αποχώρηση του Χουλουσί Ακάρ από την κοινή συνεδρίαση κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών του ΝΑΤΟ αναφέρονται Έλληνες βουλευτές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης που επέκριναν ανοιχτά την τουρκική επιθετικότητα της Άγκυρας, εξοργίζοντας τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας.

Οι Ανδρέας Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μαζί με τους βουλευτές Σπήλιο Λιβανό και Μανούσο Βολουδάκη από τη ΝΔ και την Θεοδώρα Τζάκρη από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν παρόντες στο επεισόδιο με τον  υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.

«Είναι απολύτως απαράδεκτο η Τουρκία να απειλεί την Ελλάδα ότι, σε αυτήν την εξωφρενική βάση, θα θέσει θέμα κυριαρχίας νησιών» ανέφερε κατά την παρέμβασή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη κατά την συνεδρίαση της υποεπιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ για την Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή στην Κωνσταντινούπολη.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης μιλώντας για την άγρια κόντρα με τον Ακάρ στη κοινοβουλευτική συνέλευσης του ΝΑΤΟ τόνισε χαρακτηριστικά πως ο Τούρκος υπουργός Άμυνας «δεν άντεξε να μας ακούσει όλους κι έφυγε». Από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος ωστόσο σχολίασε ότι ο Χουλουσί Ακάρ προσήλθε στη κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ με διάθεση να προκαλέσει επεισόδιο.

Εξοργισμένος με την συμπεριφορά του Χουλουσί Ακάρ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος αποκάλυψε ότι το επεισόδιο που προκάλεσε ο Ακαρ ήταν εμφανώς στημένο, ενώ χαρακτήρισε την στάση του απρεπή.

«Σε πολυμερή συνάντηση της κοινοβουλευτικής συνάντησης του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, με απρέπεια και με διάθεση να προκαλέσει επεισόδιο ο τούρκος Υπουργός Άμυνας απευθύνθηκε σε ένα πολυμερές ακροατήριο μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά, μετατρέποντάς το σε διμερές. Επιτέθηκε στην Ελλάδα με όλα τα επιχειρήματα που ακούμε το τελευταίο διάστημα και άρχισε να παίρνει απαντήσεις από εμάς που είμασταν εδώ με πρώτο τον κ. Λιβανό που είναι επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, ο οποίος του απάντησε. Η απάντηση του Λιβανού «ερέθισε» τον Ακάρ που έγινε ακόμα πιο επιθετικός και αφού πήραν τον λόγο συνάδελφοι από άλλες χώρες μετά πήρε τον λόγο ο Μανούσος Βολουδάκης και έγινε ακριβώς το ίδιο», δήλωσε ο κ. Λοβέρδος.

Και συνεχίζει: «Μετά την παρέμβαση του ο Τούρκος υπουργός Άμυνας διέκοψε την διαδικασία είπε ότι έχει ταξίδι και πρέπει να φύγει και καθώς διέκοψε την διαδικασία δεν πρόλαβα να κάνω την παρέμβασή μου».

Στο σημείο αυτό ο κ. Λοβέρδος αποκαλύπτει ότι ο Ακάρ έμεινε στο ξενοδοχείο τουλάχιστον 1,5 ώρα ακόμα.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, – ο οποίος ήταν ο μοναδικός Έλληνας δημοσιογράφος στην συνεδρίαση – κατά την διάρκεια της ομιλίας του Τούρκου υπουργού, ο Ακάρ αναφέρθηκε – από μόνος του, χωρίς να ερωτηθεί από κάποιον – σε όλη την ελληνοτουρκική ατζέντα (θέματα χωρικών υδάτων, αποστατιωτικοποιήσεις νησιών, κατηγορίες για Ελλάδα σχετικά με υποστήριξη της τρομοκρατίας), ενώπιον βουλευτών όλων των κρατών του ΝΑΤΟ προσπαθώντας να νομιμοποιήσει αυτές τις απόψεις.

Όταν ο Χουλουσί Ακάρ άνοιξε τη βεντάλια των παράνομων τουρκικών διεκδικήσεων, τον λόγο πήρε ο Σπύρος Λιβανός, απαντώντας στις προκλήσεις του Τούρκου υπουργού.

«Τούρκοι πολιτικοί αναφέρονται συστηματικά τις τελευταίες ημέρες αλλά και παλαιότερα, κυρίως όμως τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες, στο αναθεωρητικό σχέδιο της “Γαλάζιας Πατρίδας”. Θυμάστε ότι για δεκαετίες, αν και σύμμαχοι μας, είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, έχετε το Casus Belli εναντίον μας. Πουθενά στον κόσμο, στην ιστορία, δεν υπάρχει σύμμαχος που εκφοβίζει σύμμαχο με απειλή πολέμου για δεκαετίες. Και έχουμε συνεχείς παραβιάσεις χωρικών υδάτων, εθνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Και αν αυτό δεν είναι σε αντίθεση με όσα λέγατε και συμφωνήσαμε για τις σχέσεις καλής γειτονίας, τότε πιστεύω ότι πατάτε σε δύο βάρκες», δήλωσε ο Βουλευτής της ΝΔ, Σπύρος Λιβανος.

Ο Χουλουσί Ακάρ επιχείρησε να κάνει το άσπρο μαύρο κατηγορώντας την Ελλάδα για παραβιάσεις και επιθετική συμπεριφορά.

«Στις 27 Απριλίου, τα αεροσκάφη σας, τα ελληνικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο στο Ντάλαμαν του Ντιντίμ και του Ντάντσα. Μετά από αυτό, τι περιμένετε να κάνουμε; Έρχεστε από τόσες εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, από την ενδοχώρα της Ελλάδας στην ενδοχώρα της Τουρκίας, παραβιάζετε τον εναέριο χώρο μας και περιμένετε να κάτσουμε έτσι. Όχι, εμείς παραβιάσαμε τον εναέριο χώρο σας στις 28 Απριλίου», ανέφερε ενδεικτικά.
«Εσείς το κάνετε αυτό εδώ και χρόνια», του απάντησε ο Βουλευτής της ΝΔ, Μανούσος Βολουδάκης.
«Σας έχουμε σε εικόνες από ραντάρ. Σε εικόνα του ραντάρ. Και στείλαμε αυτή την εικόνα σε όλες τις γειτονικές χώρες. Αυτή είναι η κατάσταση. Έτσι δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα. Παρακαλώ προσέξτε, λέτε εσείς, λέω εγώ, δεν υπάρχει τέλος», υπογράμμισε ο Υπουργός Άμυνας Τουρκίας.

Άμεση ήταν πάλι η απάντηση του βουλευτή της ΝΔ Μανούσου Βολουδάκη:
«Δεν περνάει έστω και μία ημέρα χωρίς μια απειλή πολέμου από την Τουρκία εναντίον της Ελλάδας. Από τους αξιωματούχους της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας συνολικά. Και για την ακρίβεια αυτές δεν είναι μόνο ρητορικές απειλές, αντιμετωπίζουμε μια κλιμάκωση των παραβιάσεων των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και των συνόρων μας αρκετά συχνά. Με την πιο ακραία από αυτές να είναι οι υπερπτήσεις μαχητικών αεροσκαφών της Τουρκίας πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά. Απαιτείτε η Τουρκία να ενεργεί ελεύθερα έξω από τα σύνορα της για να εγγυηθεί την ασφάλεια της, έχετε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη. Την ίδια στιγμή, ισχυρίζεστε ότι η Ελλάδα πρέπει να περιορίζει τον στρατό της ακόμα και μέσα στα σύνορα της. Αντιλαμβάνεστε φαντάζομαι το ολίσθημα της λογικής. Και δυστυχώς πιστεύω ότι η λογική πίσω από αυτό το αίτημα είναι παρόμοια με τη λογική που είδαμε να προτάσσει η Ρωσία σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία».

Παράλληλα, ο Χουλουσί Ακάρ δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του όταν ο Σπύρος Λιβανός μίλησε για εισβολή και κατοχή τμήματος της Κύπρου.

«Έχουμε ακόμη, την εισβολή και κατοχή στο βόρειο τμήμα μιας κυρίαρχης χώρας, της Κύπρου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σπύρος Λιβανός.

Δείτε το βίντεο του ΣΚΑΙ

Στη συνέχεια ο Ακάρ αποχώρησε εκνευρισμένος από την αίθουσα λέγοντας σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες “αρκετούς Έλληνες άκουσα” και  επικαλούμενος το ταξίδι του στις Βρυξέλλες, ενώ τον λόγο πήρε ο Μανούσος Βολουδάκης που τα “έψαλε” στον πρόεδρο της επιτροπής, για την επιθετική ρητορική της Τουρκίας.

Στην ομοβροντία των Ελλήνων βουλευτών εναντίον του Χουλουσί Ακάρ, συμμετείχε και ο Ανδρέας Λοβέρδος που κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τις αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων.

«Αναρωτιέμαι γιατί δεν συμφωνείτε να ξεκινήσουν διερευνητικές συζητήσεις και αν υπάρχει θετικό αποτέλεσμα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις. Και αν δεν υπάρχει αποτέλεσμα να συμφωνήσουμε και οι δύο να απευθυνθούμε στο Διεθνές Δικαστήριο ή στη Χάγη. Τι φοβάστε; Και επιτρέψτε μου να ρωτήσω πότε επιτέλους θα αναγνωρίσετε τη δικαιοδοσία των διεθνών δικαστηρίων;», δήλωσε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος.

Το θέμα της κυριαρχίας των νησιών έθεσε και ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Fatih Dönmez.

«Απαράδεκτες οι κατηγορίες για δήθεν υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών» είπε η Θεοδώρα Τζάκρη

Τι λέει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε ανακοίνωσή της για την ένταση με Ακάρ και Ντονμέζ
«Είναι απολύτως απαράδεκτο η Τουρκία να απειλεί την Ελλάδα ότι, σε αυτήν την εξωφρενική βάση, θα θέσει θέμα κυριαρχίας νησιών» ανέφερε κατά την παρέμβασή της η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θεοδώρα Τζάκρη κατά την συνεδρίαση της Υποεπιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ για την Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή στην Κωνσταντινούπολη.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της κ. Τζάκρη:

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ κ. Θεοδώρα Τζάκρη σήμερα κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της Υποεπιτροπής της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ για την Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή που συνεδριάζει από τις 13 έως τις 16 Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη παρενέβη κατά την συζήτηση του ειδικού θέματος της Ενεργειακής Πολιτικής της Τουρκίας με κύριο ομιλητή τον Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων κ. Fatih Dönmez, ο οποίος προκάλεσε την ελληνική αντιπροσωπεία, κάνοντας λόγο «για το αμφισβητούμενο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας θέμα των νησιών».
Είχε προηγηθεί η συζήτηση του ειδικού θέματος των προτεραιοτήτων της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας με κύριο ομιλητή τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας Hulusi Akar, ο οποίος είχε προκαλέσει ευθέως την ελληνική πλευρά με τις δηλώσεις του για δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών. Η συζήτηση τερματίστηκε πρόωρα καθώς ο κ. Akar, επικαλούμενος ανειλημμένες υποχρεώσεις, αποχώρησε χωρίς να δοθεί ο λόγος σε όλα τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας που τον ζήτησαν.

Η κα Τζάκρη είπε τα εξής:

«Κύριε Πρόεδρε,

Καθώς η προηγούμενη συνεδρίαση τερματίστηκε πρόωρα από τον Υπουργό Άμυνας τον κ. Ακάρ, θα ήθελα να επισημάνω ότι σε όλους τους βουλευτές-μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο των εργασιών αυτής, θα πρέπει να επιτρέπεται να παίρνουν τον λόγο και να μιλούν ιδιαίτερα μάλιστα ενάντια σε απειλές της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και ειδικότερα των νησιών της.

Oι κατηγορίες για δήθεν υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών είναι απαράδεκτες, ειδικά όταν προέρχονται από μια χώρα που απειλεί ενεργά τα ελληνικά νησιά με παραβιάσεις κάθε μέρα. Την στιγμή που στα παράλια της Τουρκίας υπάρχει η 4η ΣΤΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, η οποία διαθέτει και αποβατικό στόλο και εκτελεί κάθε χρόνο ασκήσεις στα παράλια της Τουρκίας (η γνωστή σε όλους EFES), αντιλαμβανόμαστε όλοι μας, ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για κάθε πιθανό σενάριο νόμιμης άμυνας στη βάση του άρθρου 51 του ΟΗΕ. Επιπλέον είναι απολύτως απαράδεκτο η Τουρκία να απειλεί την Ελλάδα ότι, σε αυτήν την εξωφρενική βάση, θα θέσει θέμα κυριαρχίας νησιών.

Κύριε Υπουργέ Ενέργειας,

Δυστυχώς η Τουρκία επιδίδεται σε μια πολιτική υπερπτήσεων και παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου μας, που συνιστούν κάθετη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, είναι επικίνδυνες και για την αεροπλοία πάνω από Αιγαίο Πέλαγος, ενώ δημιουργούν ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών και υπάρχει πιθανότητα κλιμάκωσης.

Υπάρχουν δίαυλοι συνομιλιών όπως οι διερευνητικές συνομιλίες και ο διάλογος για στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οι οποίες όμως υπονομεύονται με αυτές τις ενέργειες και την επιθετική ρητορική.

Υποστηρίζουμε τις διερευνητικές συνομιλίες για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας με την προοπτική να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Όμως είναι απαράδεκτο οι συνομιλίες να λαμβάνουν χώρα υπό τις απειλές και τις παραβιάσεις από την Τουρκία της εδαφικής μας ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι αυτό υπονομεύει τη συζήτηση ανάμεσα στις δύο χώρες και αποδεικνύει ότι η Τουρκία δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο» είπε η κ. Τζάκρη.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook