Επανήλθε στην επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με σημείο τα ελληνικά νησιά και το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

«Η πρόσφατη στάση της Ελλάδας δεν ταιριάζει με την αντίληψή μας για την πολιτική. Μετά το δείπνο που του έδωσα στην Κωνσταντινούπολη, έκανα μια πρόταση: Ας έχουμε από εδώ και πέρα διμερείς σχέσεις. Είπα να μην εμπλέκονται τρίτα πρόσωπα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνέντευξη που έδωσε από τη Μαδρίτη μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι οι προσπάθειες πρέπει να ενταθούν για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Επανήλθε, δε, στη γνωστή ρητορική του εναντίον της Ελλάδας, κάνοντας αναφορά στο θέμα του εξοπλισμού των νησιών στο Αιγαίο και στο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.
«Θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε την τηλεφωνική διπλωματία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι και τον πρόεδρο της Ρωσίας Πούτιν αυτό το Σαββατοκύριακο ή στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας για τον διάδρομο μεταφοράς των σιτηρών», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μαδρίτη, στο τέλος της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

Ο Ερντογάν τόνισε ότι όλες οι ευαισθησίες της Τουρκίας συμπεριελήφθησαν στη συμφωνία με τη Φινλανδία και τη Σουηδία.

Δήλωσε ότι η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι πρέπει να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν στην Τουρκία στη συμφωνία για την άρση του βέτο της Άγκυρας στις υποψηφιότητες ένταξής τους στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης μιας δέσμευσης της Στοκχόλμης να εκδώσει 73 τρομοκράτες στην Τουρκία.

Ζήτησε από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να επιδείξουν πραγματική αλληλεγγύη στη μάχη που δίνει η Άγκυρα κατά της τρομοκρατίας.

«Αυτή η αποφασιστικότητα (κατά της τρομοκρατίας) δεν πρέπει να μείνει στα χαρτιά. Είναι επιτακτική ανάγκη η μάχη να συνεχιστεί κατά τρόπο απολύτως αλληλέγγυο χωρίς καμιά διάκριση μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων», δήλωσε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Στη συνέχεια, ο Ερντογάν δήλωσε ότι βλέπει την υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας ως αναγνώριση των ευαισθησιών της Άγκυρας σε σχεση με την τρομοκρατία και μια διπλωματική νίκη για την Τουρκία.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μαδρίτη, στο τέλος της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες πρέπει να ολοκληρώσουν τις νομοθετικές αλλαγές όσον αφορά τους τρομοκράτες το συντομότερο δυνατό.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, επιμένοντας στη ρητορική του:

«Η πρόσφατη στάση της Ελλάδας δεν ταιριάζει με την αντίληψή μας για την πολιτική. Μετά το δείπνο που του έδωσα στην Κωνσταντινούπολη, έκανα μια πρόταση: Ας έχουμε από εδώ και πέρα διμερείς σχέσεις. Είπα να μην εμπλέκονται τρίτα πρόσωπα. Αλλά στο Κογκρέσο των ΗΠΑ δυστυχώς έκανε το αντίθετο. Όχι μόνο αυτό, το ίδιο έκανε και στο Νταβός. Δεν έμεινε μαζί του, έκανε επισκέψεις σε νησιά και βραχονησίδες, και έκανε προσπάθειες να τα οπλίσει», τόνισε αρχικά.

Και συνέχισε: «Πρόκειται για συμφωνία αντίθετη με τη Συμφωνία της Λωζάνης. Δεν μπορείς να τους οπλίσεις. Ωστόσο, όταν ρωτήσαμε για τα γεγονότα της δημιουργίας μιας βάσης από τις ΗΠΑ εδώ, η απάντηση που πήραμε ήταν ότι ήταν εναντίον της Ρωσίας. Οι δικοί μου βέβαια δεν τους πιστεύουν. Δεν τους βλέπουμε θετικά, το έχουμε πει στους ηγέτες σε διμερείς συναντήσεις».

«Γιατί ασκούμε κριτική στην αντιπολίτευση πριν από τη σύνοδο κορυφής; Ήρθε μια αμοιβαία κριτική. Ερμηνεύτηκε ως βήμα πίσω και παραχώρηση με τη συναίνεση. Τι λέτε για αυτό το θέμα; Η αντίθεσή του αποκαλεί το μαύρο λευκό, το λευκό αποκαλεί μαύρο. Ποτέ δεν λέει τι πρέπει να είναι. Αυτή είναι η τουρκική αντιπολίτευση. Ο κόσμος βλέπει πολύ καθαρά πώς αντιμετωπίζεται αυτό το γεγονός. Τα βήματα που κάναμε δεν προκάλεσαν μόνο ενδιαφέρον αλλά και εκτιμήθηκαν», συνέχισε χωρίς να… βάλει φρένο.

«Μοιραστήκαμε μαζί σας και τις βιντεοσκοπήσεις του αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας, ώστε να καταλάβουν πολύ καλά αφού το δουν. Οι τρομοκράτες στη Σουηδία είναι σοβαρά παράφρονες. Θα τους το πούμε όταν επιστρέψουμε», έκλεισε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook