Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN και την Πόπη Τσαπανιδου.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας εξέφρασε την οδύνη του για τον ξαφνικό θάνατο του καθηγητή Ηλία Νικολακόπουλου.

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χαρακτήρισε «βατερλό για τις ελληνικές θέσεις» τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, καθώς όπως είπε, δεν πρέπει να μας ανησυχεί μόνο η πώληση των F16 στην Τουρκία, αλλά «η συνολική στήριξη». «Ήταν ένα σημείο καμπής των σχέσεων της Δύσης με την Τουρκία, ήταν ένα διπλωματικό βατερλό για τις ελληνικές θέσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάντεν ότι όχι μόνο θα εκσυγχρονιστούν τα F16 της Τουρκίας αλλά και ότι η θέση του είναι πως πρέπει της πουλήσουν νέα, μια άποψη που έχει από τον περασμένο Δεκέμβρη, όπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στη βάση αυτής της δήλωσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι πριν φύγει για την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον ισχυρίστηκε ότι όλα αυτά ήταν «ψέματα».

«Αρα ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε ή έμαθε έστω στη συνάντηση του με τον κ. Μπάιντεν τη θέση την αμερικανική για στήριξη εκσυγχρονισμό και πώληση νέων αμερικανικών αεροσκαφών στην Τουρκία και είπε ψέματα ή ακόμα χειρότερα ο κ. Μπάιντεν δεν είπε την αλήθεια στον κ. Μητσοτάκη και άρα οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν είναι και στην καλύτερη φάση που έχουν βρεθεί ποτέ», σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ασκεί μία επικίνδυνη εξωτερική πολιτική που μας οδηγεί από ήττα σε ήττα. Και κάθε φορά βγάζει από το μανίκι νέα εξοπλιστικά προγράμματα». Υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε και την αγορά των φρεγατών Belharra και τον εκσυγχρονισμό των F-16, ωστόσο «έχουμε ευθύνη παράλληλα με την επαρκή άμυνα να βλέπουμε και τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας»

«Η ανησυχία μας εδράζεται σε σοβαρότατα δεδομένα. Είχαμε μία ιστορική καμπή που είναι η επιβεβαίωση της στήριξης της Δύσης στην Τουρκία παρά το ότι εκφράζει μία ακραία αναθεωρητική πολιτική» ανέφερε και συνέχισε: «Υποστήκαμε μία δεινή διπλωματική ήττα. Αν ήμουν εγώ πρωθυπουργός και είχαμε αυτά στη Μαδρίτη και παράλληλα το Turkaegean θα γύριζα με τα πόδια».

«Ζητάμε εκλογές γιατί ανησυχούμε»

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στο αίτημα πρόωρων εκλογών επεσήμανε: «Ζητάμε εκλογές γιατί ανησυχούμε. Γιατί βλέπουμε ότι η εξωτερική πολιτική ΙΧ του κ. Μητσοτάκη μας βάζει σε κινδύνους. Και ταυτόχρονα βλέπουμε ότι η οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο, όπως ο πληθωρισμός. Αυτό την ώρα εάν αυτό συνεχιστεί, θα μας οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε κοινωνική κρίση».

Χαρακτήρισε την απλή αναλογική δίκαιο σύστημα και τόνισε πως «τα κόμματα πρέπει να έχουν την πολιτική επάρκεια και πρόνοια για να σχηματίζουν κυβερνήσεις συνεργασίας. Εκτιμώ πως μπορεί να σχηματιστεί προοδευτική πλειοψηφία. (…) Θέλουμε να είμαστε πρώτοι με καθαρή διαφορά». Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε «αδιανόητο να μην είναι πρωθυπουργός ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος», υπογραμμίζοντας πως τους πρωθυπουργούς τους «εκλέγει ο λαός».

«Εμείς λέμε καθαρά ότι η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή γιατί η κυβέρνηση έχει οδηγήσει σε αδιέξοδα. Η αλλαγή μπορεί να επιτευχθεί και με την απλή αλλαγή εάν ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί πρώτος με καθαρή διαφορά. Ο κ. Βαρουφάκης δεν ξέρω αν θα είναι στη Βουλή, αυτό θα το αποφασίσει ο λαός. Εμείς θα συζητήσουμε με βάση τις προγραμματικές μας προτάσεις», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες.

Εκτίμησε δε πως το ζήτημα της ακρίβειας, σε πολύ μεγάλο βαθμό θα επικαθορίσει το εκλογικό αποτέλεσμα. «Εγώ δεν εστιάζω στα ζητήματα της ακρίβειας ως γεγονός. Εστιάζω σε εναλλακτικές ώστε να επουλωθεί αυτό το τραύμα. Στην Ελλάδα καταγράφηκε 62% ενεργειακός πληθωρισμός, την ώρα που στην Ευρώπη καταγράφηκε 39%. Αυτή είναι η ακρίβεια Μητσοτάκη. Άφησε τα καρτέλ της ενέργειας ανεξέλεγκτα. Ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ όταν ξεκινούσε η κρίση», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τα υπερκέρδη της ΔΕΗ και των υπολοίπων παραγωγών είναι 1,5 δισ., με την κυβέρνηση να βάζει τη ΡΑΕ να τα κατεβάσει στα 900 εκατ. για να τα φορολογήσει με 90%, είπε και ρώτησε: «Την είδατε τη φορολόγηση με 90%;».
«Ο κ. Μητσοτάκης είναι προφανές ότι σχεδιάζει εκλογές Σεπτέμβρη και του ζήτησα να σταματήσει την υποκρισία και την αβεβαιότητα και να ορίσει τώρα ημερομηνία εκλογών. (…) Το πιο κρίσιμο από τις προτάσεις μου είναι να ορίσει ο κ. Μητσοτάκης μια διακομματική επιτροπή που να διασφαλίσει ίσο χρόνο προβολής για όλα τα κόμματα. Εμείς λοιπόν λέμε να μην πάμε σε τοξικές εκλογές, αλλά με όρους ισοτιμίας», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook