Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου η έκτακτη σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την διαχείριση των θεμάτων που αφορούν στην ενέργεια και ποιος θα είναι ο σχεδιασμός σε περίπτωση που η Ρωσία κλείσει οριστικά τη ροή του φυσικού αερίου από τον Nord Stream 1.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους υπουργούς και τους φορείς της αγοράς θα θέσουν επί τάπητος όλα τα δεδομένα και τα μέτρα ασφαλείας του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας στην περίπτωση που η Μόσχα δεν ανοίξει ξανά τον αγωγό αερίου Nord Stream 1 τον οποίο έκλεισε με το πρόσχημα της συντήρησης.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις της Gazprom, η οποία δήλωσε πως δεν μπορεί να εγγυηθεί την παροχή αερίου μέσω του Nord Stream 1 καθώς δεν είναι σε θέση να έχει εικόνα για το αν θα παραληφθεί η τουρμπίνα που έχει αποσταλεί στον Καναδά για συντήρηση, σήμαναν συναγερμό στην Ευρώπη με τις κυβερνήσεις να προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο, που δεν είναι άλλο από διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχουν πολλές φορές  διαβεβαιώσει πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον μικρότερο κίνδυνο ως προς την ασφάλεια εφοδιασμού. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι:

1. Η εγκατάσταση της πλωτής δεξαμενής LNG στη Ρεβυθούσα. Τέλος του μήνα θα είναι σε θέση να λειτουργεί.

2. Αύξηση των εισαγωγών LNG

3. Η αδιάλειπτη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ενώ τον Σεπτέμβριο θα μπει στο σύστημα και η Πτολεμαϊδα 5.

4. Η ετοιμότητα ιδιωτικών μονάδων καθώς και μονάδων της ΔΕΗ που λειτουργούν σήμερα με φυσικό αέριο να γυρίσουν τις μηχανές τους ώστε να καίνε ντίζελ για την παραγωγή ρεύματος.

5. Η περαιτέρω αύξηση εισαγωγών αερίου από τον αγωγό TAP

6. Σχέδιο περικοπής των εξαγωγών αερίου και περιορισμού της κατανάλωσης ρεύματος των βιομηχανιών, αν υπάρξει πλήρης διακοπή του ρωσικού αερίου.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, γγ Δημοσιονομικής Πολιτικής Αθανάσιος Πετραλιάς και η γγ Ενέργειας Αλέξάνδρα Σδούκου, ενώ από την πλευρά των φορέων της αγοράς θα συμμετέχουν ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, η διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΕΣΦΑ Ρίτα Γκάλι και ο Παντελής Κάπρος καθηγητής ενεργειακής οικονομίας στο ΕΜΠ, σύμβουλος της κυβέρνησης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook