Πέρασε από την Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ η τροπολογία του Ελληνοαμερικανού βουλευτή Κρίς Πάπας, με την οποία μπλοκάρεται η αναβάθμιση αλλά και η πώληση νέων μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Παρά τις έντονες τουρκικές πιέσεις που ασκούνταν τις τελευταίες ώρες και τις παρασκηνιακές διεργασίες στο Κογκρέσο, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η τροπολογία που απαγορεύει την πώληση νέων  μαχητικών F-16, κιτ εκσυχρονισμού και αναβαθμισμένης τεχνολογίας στην Τουρκία έκανε ένα σημαντικό βήμα στην πολύπλοκη κοινοβουλευτική διαδικασία που ακολουθείται έως την υιοθέτηση του αμυντικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΕΡΤ για να ξεμπλοκαριστεί η διαδικασία για τα F-16 θα πρέπει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφαλείας και να δώσει αναλυτική περιγραφή των μέτρων που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα F-16 δεν χρησιμοποιούνται για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.

Τα μηνύματα των τελευταίων ωρών
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, ο φιλέλληνας Αμερικανός γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, έστειλε για άλλη μια φορά ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα, ως προς τα F-16.

Διευκρινίζοντας ο κ. Μενέντεζ, τόνισε ότι υπάρχει σειρά προβλημάτων με την Τουρκία και ανέφερε ενδεικτικά την πρόθεση της Άγκυρας να προμηθευτεί S-400 από τη Ρωσία αλλά και τις υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας σημείωσε ότι η λίστα των θεμάτων είναι μεγάλη και δεν έχει διαπιστώσει διάθεση από τον Ταγίπ Ερντογάν τα ζητήματα αυτά να επιλυθούν.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook