Ο Κώστας Γαβράς τιμήθηκε στην 75η διοργάνωση του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Λοκάρνο, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Αυγούστου στην Ελβετία.

Ο Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, έλαβε τιμητικό βραβείο για τη συνολική προσφορά του στα 60 χρόνια της πορείας του, στον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Ο Κώστας Γαβράς βραβεύτηκε στην Πιάτσα Γκράντε της ελβετικής πόλης και ακολούθησε συνομιλία του με το κοινό.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο θα προβάλλει τις δύο πρώτες μεγάλου μήκους ταινίες του Κώστα Γαβρά. Το ντεμπούτο του, The Rails of Crime (1965) που είναι μια κλασική ιστορία μυστηρίου που διαδραματίζεται σε ένα τρένο, στο στυλ των μυθιστορημάτων της Αγκάθα Κρίστι και των γαλλικών αστυνομικών ταινιών και το πολεμικό φιλμ «Un home de trop» (1967) που είναι η δεύτερη ταινία του.

Ποιος είναι ο Κώστας Γαβράς

Βραβευμένος με Όσκαρ σεναρίου για την ταινία «Ο Αγνοούμενος», το 1983, ο Κώστας Γαβράς θεωρείται από τους πλέον γνωστούς κινηματογραφικές του ταινίες.

Έντονο στις ταινίες του είναι το πολιτικό χαρακτηριστικό, με τα στοιχεία του θρίλερ, όπως το «Ζ», που απέσπασε το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας το 1970. Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού, η ταινία πραγματεύεται τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη. Η προβολή της μάλιστα συζητήθηκε πολύ, ενώ έγινε την περίοδο που στην Ελλάδα είχε εγκατασταθεί η Χούντα. Ο Γαβράς ήταν επίσης υποψήφιος και για το Όσκαρ σκηνοθεσίας.

Ο Κώστας Γαβράς γεννήθηκε στα Λουτρά Ηραίας Αρκαδίας στις 12 Φεβρουαρίου 1933 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Όπως και ο πατέρας του, εντάχθηκε στην Αριστερά. Λόγω του πολιτικού κλίματος, εγκατέλειψε την Ελλάδα το 1952 και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι.

Με σπουδές στη Φιλολογία στη Σορβόνη και στη συνέχεια στη Σχολή Κινηματογράφου του Παρισιού (IDHEC).

Ξεκίνησε την κινηματογραφική του σταδιοδρομία ως βοηθός σκηνοθέτης, κοντά σε γνωστά ονόματα του γαλλικού κινηματογράφου. Το 1965 σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία με τίτλο «Το τραίνο των δολοφόνων» («Compartiment tueurs»).

Ακολούθησαν ταινίες όπως η «Ομολογία», η «Κατάσταση Πολιορκίας», «Ειδικό Δικαστήριο», «Χάνα Κ.». Το 2005 γύρισε την ταινία «Το τσεκούρι» («Le Couperet»), με θέμα έναν άνεργο που στην απελπισία του αποφασίζει να σκοτώσει όσους διεκδικούν μαζί του μία θέση εργασίας. Το 2012 με «Το Κεφάλαιο» θέλησε να καταγγείλει την εταιρική διαφθορά. Πιο πρόσφατη ταινία του οι «Ενήλικοι στο Δωμάτιο», το 2019, που στηρίχθηκε στο μπεστ σέλερ του Γιάνη Βαρουφάκη. Η ταινία αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στη χώρα μας.

Με τη σύζυγό του Μισέλ Ρε, έχει τρία παιδιά, τον Αλεξάντρ, τη Ζουλί και τον Ρομέν, που ασχολούνται επίσης με τον κινηματογράφο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook