Πέθανε σε ηλικία 91 ετών, ο Ζαν Λυκ Γκοντάρ, ένας από τους διασημότερους και πλέον πρωτοπόρους σκηνοθέτες της Nouvelle Vague («Νουβέλ βαγκ).

Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή η γαλλική εφημερίδα Liberation επικαλούμενη πρόσωπα που βρίσκονταν κοντά στον γαλλοελβετό σκηνοθέτη.

Ο Γκοντάρ ήταν ένας από τους διασημότερους σκηνοθέτες στον κόσμο, γνωστός για ταινίες κλασικές όπως οι «Με κομμένη την ανάσα» και «Περιφρόνηση», οι οποίες τάραξαν το κινηματογραφικό κατεστημένο και ενέπνευσαν εικονοκλάστες σκηνοθέτες δεκαετίες μετά την κορύφωση της καριέρας του στα χρόνια του 1960.

Έκανε ευθανασία

Ο Ζαν Λικμ Γκοντάρ , σύμφωνα με την Liberation, πέθανε στο σπίτι του στην πόλη Ρόλλε της Ελβετίας , έχοντας δίπλα του αγαπημένα πρόσωπα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας, , o Γκοντάρ επέλεξε να προχωρήσει σε ευθανασία, μια διαδικασία που επιτρέπεται νόμιμα στην Ελβετία και η οποία έλαβε χώρα στο σπίτι του.

Η εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις του νομικού συμβούλου της οικογένειας Πατρίκ Ζανερέ ο οποίος επισήμανε ότι «ο Γκοντάρ αποφάσισε να προχωρήσει σε ευθανασία, κάτι που επιτρέπεται νομικά στην Ελβετία σε περίπτωση πολλαπλών παθήσεων που προκαλούν αναπηρία. Δεν ήταν άρρωστος, ήταν απλώς εξαντλημένος».

Απρόβλεπτος, ανατρεπτικός και ένας άνθρωπος που μισούσε τον συμβιβασμό, ο Γκοντάρ αποφάσισε να φύγει όπως ήθελε αυτός και όχι όπως θα ήθελαν οι άλλοι.

Σύμφωνα με το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων ATS που επικοινώνησε με την σύντροφο του σκηνοθέτη Ανν-Μαρί Μιβίλ, ο δημιουργός του εμβληματικού «Με κομμένη την ανάσα» πέθανε ειρηνικά και περιτριγυρισμένος από αγαπημένα και οικεία του πρόσωπα.

Ποιος ήταν ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ

Ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ, γεννηθείς στις 3 Δεκεμβρίου 1930 ήταν Γάλλος σκηνοθέτης, σεναριογράφος, ηθοποιός και κριτικός κινηματογράφου. Το όνομά του ταυτίζεται συχνά με τη νουβέλ βαγκ, ίσως το πιο σημαντικό κίνημα στην ιστορία του κινηματογράφου, καθώς υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους της, αλλά η καριέρα του επεκτάθηκε πέρα από αυτήν την περίοδο, έχοντας σκηνοθετήσει πάνω από 100 ταινίες συνολικά.

Ο Γκοντάρ ήταν μέλος μιας ομάδας ταινιοκριτικών του περιοδικού Cahiers du Cinema, οι οποίοι αποφάσισαν να φτιάξουν δικές τους ταινίες και να φέρουν μια επανάσταση στο μέσο, διότι ήταν δυσαρεστημένοι με την ποιότητα του Γαλλικού Κινηματογράφου εκείνη την εποχή. Αυτή η ομάδα ήταν η βάση της Νουβέλ Βαγκ. Το 1968, ο Γκοντάρ εγκατέλειψε τη Νουβέλ Βαγκ και ίδρυσε μαζί με τον Jean-Pierre Gorin την κινηματογραφική ομάδα Dziga Vertov Group, ονομασμένη από τον γνωστό Σοβιετικό σκηνοθέτη. Επρόκειτο για μια ομάδα πολιτικά ενεργών σκηνοθετών οι οποίοι ομαδικά και ανώνυμα δημιουργούσαν πειραματικές και πολιτικές ταινίες οι οποίες υποστήριζαν κινήματα όπως ο Μαοϊσμός και ο Μαρξισμός.

Οι ταινίες του Γκοντάρ ενέπνευσαν πολλούς σκηνοθέτες, συμπεριλαμβανομένων των Μάρτιν Σκορσέζε, Κουέντιν Ταραντίνο, Στίβεν Σόντερμπεργκ και Πιερ Πάολο Παζολίνι. Το 2015 κέρδισε για πρώτη φορά στην καριέρα του βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ των Καννών, το οποίο μοιράστηκε μαζί με ακόμα μία ταινία. To 2018 η ταινία του Le Livre d’Image κέρδισε το πρώτο βραβείο Ειδικού Χρυσού Φοίνικα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook