Η Ελλάδα και η Βρετανία βρίσκονται κοντά σε μία συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, γράφει το πρακτορείο Bloomberg.

Βρετανικό Μουσείο και Μουσείο της Ακρόπολης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής, τερματίζοντας μια διαμάχη για τα ιστορικά γλυπτά που χρονολογείται από το 1800, σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων .

Το δημοσίευμα του Bloomberg πάντως διαψεύδουν πηγές του υπουργείου Πολιτισμού

Σε εκτενές δημοσίευμά του αναφέρει ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης βρίσκονται σε συζητήσεις για μία διευθέτηση που θα άναβε το πράσινο φως για την επιστροφή των Γλυπτών στην πατρίδα τους στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τις οποίες επικαλείται το ρεπορτάζ, μια ενδεχόμενη συμφωνία θα μπορούσε να προβλέπει την αποστολή μέρους των Γλυπτών – για πολλά χρόνια – στην Αθήνα.


Σε αντάλλαγμα, η Αθήνα θα μπορούσε να δανείσει άλλα ιστορικής αξίας αντικείμενα στο Βρετανικό Μουσείο, ενώ την ίδια στιγμή το Λονδίνο θα μπορούσε να εξασφαλίσει αντίγραφα των Μαρμάρων.

Όπως γράφει το Bloomberg, οι μαραθώνιες συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη, όμως η τελική συμφωνία δεν έχει ακόμη υπογραφεί. Περίπλοκο είναι, δε, το ζήτημα της μετακίνησης των Γλυπτών.

Μια συμφωνία θα έλυνε μια διαμάχη που ταλαιπωρεί τις αγγλοελληνικές σχέσεις από την ίδρυση της σύγχρονης Ελλάδας το 1832 και η οποία, όπως αναφέρουν οι συντάκτες του άρθρου, απειλούσε κάποια στιγμή να προσθέσει άλλο ένα επίπεδο στις ήδη περίπλοκες διαπραγματεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συμφωνία θα μπορούσε να είναι παρόμοια με εκείνη που υπογράφηκε, την περασμένη χρονιά, με το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, βάσει της οποίας η Ελλάδα έλαβε πίσω 161 έργα τέχνης.

Αυτή η συμφωνία, η οποία περιελάμβανε επίσης ένα πολιτιστικό ίδρυμα με έδρα το Ντέλαγουερ, προβλέπει ότι τα μαρμάρινα έργα που συλλέγονται από έναν Αμερικανό δισεκατομμυριούχο θα επιστρέψουν σταδιακά στην Ελλάδα αφού εκτεθούν στο Met μαζί με άλλα έργα που κάνουν το αντίστροφο ταξίδι, σε μια μακρά διαδικασία που θα διαρκέσει από το 2023 έως το 2048.

ΥΠΠΟΑ: Δεν ισχύει το δημοσίευμα του Bloomberg
Δεν ισχύει το δημοσίευμα του Bloomberg ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο Ακρόπολης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για τη σταδιακή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής, αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook