Με τον τίτλο «Συμφωνία για τα Ελγίνεια Μάρμαρα: Κατευθυνόμενα προς το σπίτι» η εφημερίδα Times του Λονδίνου γράφει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα δοθούν υπό τη μορφή ενός «ανοιχτού δανείου». και σε αντάλλαγμα η Ελλάδα θα δώσει άλλα εκθέματα, για μικρότερο όμως διάστημα.

Οι Times δίνουν μάλιστα τα συγχαρητήριά τους προς τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν, λόγω των «ενδείξεων» που όπως λέει υπάρχουν πως είναι κοντά στην ανακοίνωση ενός συμβιβασμού με τον οποίο τα Γλυπτά του Παρθενώνα, θα δοθούν στην Αθήνα.

Η εφημερίδα εκτιμά πως οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει το τελευταίο διήμερο ως προς το περιεχόμενο μιας πιθανής συμφωνίας σχηματοποιούνται σε ένα «χρονικά ανοιχτό δάνειο με αντάλλαγμα μάλλον συντομότερα δάνεια εκθεμάτων» από το Μουσείο Ακρόπολης.

«Η πρόταση παρακάμπτει το εμπόδιο που προβάλλει το γεγονός ότι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου είναι ιδιοκτήτες των ζωφόρων και απαγορεύεται από το νόμο να τις εκχωρήσουν», σχολιάζει το άρθρο που έχει τον τίτλο «Συμφωνία για τα Ελγίνεια Μάρμαρα: Κατευθυνόμενα προς το σπίτι».

Η εφημερίδα αναφέρεται και στην αλλαγή της στάσης της για το θέμα πέρυσι και επαναλαμβάνει τη στήριξή της στην επανένωση των Γλυπτών. Οι ενστάσεις εναντίον της επιστροφής επί της ουσίας έχουν αποδυναμωθεί, ενώ το κώλυμα που υπάρχει στη βρετανική νομοθεσία κάμπτεται με την ευρηματική χρήση της μεθόδου του μακροπρόθεσμου δανείου.

Αντίγραφα των Γλυπτών θα πρέπει να εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο, μαζί με άλλους θησαυρούς που θα δανείζει η Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό, και οι δύο χώρες θα έχουν οφέλη και θα αναδειχθούν νικήτριες.
Οι Times γράφουν πως η συμφωνία φέρεται να έχει ήδη συνταχθεί, μία αναφορά σε σχετικά δημοσιεύματα της Telegraph, η οποία έκανε λόγο για μακροπρόθεσμο δανεισμό ορισμένων εκ των Γλυπτών από το Λονδίνο στην Αθήνα.

Εν τω μεταξύ η εφημερίδα Guardian φιλοξενεί νέες δηλώσεις υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών του δημοφιλέστατου στη Βρετανία ηθοποιού και συγγραφέα Στίβεν Φράι, ο οποίος συχνά επιχειρηματολογεί δημοσίως για το θέμα και είναι υποστηρικτής της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα και της οργάνωσης Parthenon Project.

Παρομοιάζει την αφαίρεση των Γλυπτών από τον Παρθενώνα με την αφαίρεση του Πύργου του Άιφελ από το Παρίσι και σχολιάζει ότι η εύρεση λύσης «δε θα πρέπει να εμποδίζεται από διαμάχες περί ορισμών αναφορικά με την κυριότητα».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook