Η Γαλλίδα σκηνοθέτης που βραβεύτηκε κατήγγειλε την καταστολή των διαδηλώσεων στη Γαλλία

Με πολιτικά μηνύματα έπεσε η αυλαία του Φεστιβάλ των Καννών.

Η Γαλλίδα σκηνοθέτης Ζιστίν Τριέ που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα κατήγγειλε την καταστολή από την κυβέρνηση Μακρόν, ενώ η Τουρκάλα ηθοποιός Μερβέ Ντιζντάρ αφιέρωσε το δικό της βραβείο στις γυναίκες και σε εκείνους που αγωνίζονται για αλλαγή στην πατρίδα της.

Με μια λαμπρή τελετή, από την οποία δεν έλειψαν τα πολιτικά μηνύματα, έληξε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.
«Φέτος διαγωνίστηκαν οι ταινίες επτά σκηνοθετριών. Ναι! Είναι ιστορικό γεγονός αλλά μια μέρα θα είναι κανονικότητα», δήλωσε η Τζέϊν Φόντα.

Τα λόγια της Τζέιν Φόντα επιβεβαιώθηκαν τουλάχιστον για φέτος. Τον Χρυσό Φοίνικα κέρδισε η Γαλλίδα σκηνοθέτης Ζιστίν Τριέ για την ταινία της «Ανατομία μιας πτώσης», που διηγείται την ιστορία μιας συγγραφέα η οποία κατηγορείται ότι σκότωσε τον σύζυγό της.

Η Τριέ καταχειροκροτήθηκε όταν καταδίκασε την καταστολή των διαδηλώσεων εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος στη Γαλλία.

«Οι διαμαρτυρίες απαγορεύτηκαν και καταπιέστηκαν με σοκαριστικό τρόπο. Και αυτό το ολοένα και πιο ανεμπόδιστο κυρίαρχο μοτίβο εξουσίας ξεσπά σε πολλούς τομείς».

Η Τριέ είναι μόλις η τρίτη γυναίκα που κερδίζει τις Κάννες στα 76 χρόνια του θεσμού.

Η Τουρκάλα Μερβέ Ντιζντάρ ξαφνιάστηκε όταν άκουσε πως κέρδισε το βραβείο της καλύτερης ηθοποιού. Της απονεμήθηκε για το ρόλο της στην ταινία «Ξερά χόρτα» όπου υποδύθηκε τη δασκάλα σε ένα απομονωμένο τουρκικό χωριό.

Η Ντιζντάρ αφιέρωσε το βραβείο σε όλες τις γυναίκες οι οποίες παλεύουν με τις δυσκολίες στις ζωές τους ενώ δεν παρέλειψε να στείλει το μήνυμα της ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία.

«Αφιερώνω το βραβείο και σε όλα τα πνεύματα που αγωνίζονται περιμένοντας να ζήσουν τις καλύτερες μέρες που αξίζουν στην Τουρκία», σημείωσε η ηθοποιός.

Το Μέγα βραβείο του φεστιβάλ, που απονέμεται στη δεύτερη καλύτερη ταινία του φεστιβάλ, κέρδισε ο Βρετανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Τζόναθαν Γκλέιζερ για την ταινία «Η ζώνη ενδιαφέροντος» που είναι η κινηματογραφική μεταφορά της ιστορίας μιας οικογένειας που ζει δίπλα στο ναζιστικό στρατόπεδο του Άουσβιτς.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook