Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης πέθανε σε ηλικία 84 ετών μετά από σκληρή μάχη που έδωσε με τον καρκίνο.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος άφησε την τελευταία πνοή στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» όπου νοσηλευόταν από τις 5 Μαίου.

Η οικογένεια του Γιάννη Μαρκόπουλου ανακοίνωσε τον θάνατο του τονίζοντας ότι «η μουσική ψυχή της Ελλάδας σίγησε αλλά θα μείνει ζωντανή μέσα από τα τραγούδια του»

Η ανακοίνωση της οικογένειας του Γιάννη Μαρκοπούλου ανέφερε:

«Με θλίψη ανακοινώνουμε ότι σήμερα το απόγευμα απεβίωσε, μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο, ο μεγάλος εθνικός μας συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος. Η μουσική ψυχή της Ελλάδας σίγησε. Όμως, θα μένει ζωντανή στη μνήμη μας, μέσα από τα τραγούδια του, που τραγουδήθηκαν και θα τραγουδιούνται από γενιές και γενιές Ελλήνων και Ελληνίδων».
Σε ό,τι αφορά την κηδεία, αναφέρεται πως λεπτομέρειες θα ακολουθήσουν σε επόμενη ανακοίνωση.


Η ζωή και η σπουδαία καριέρα του ταλαντούχου συνθέτη
Ο Γιάννης Μαρκόπουλος υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες μουσικοσυνθέτες.
Με πλούσιο μουσικό, συνθετικό και δισκογραφικό έργο από το 1958, οπότε και ξεκίνησε σε ηλικία μόλις 19 ετών να πραγματοποιεί το όνειρο του.

Στην καλλιτεχνική του παραγωγή σημαντική θέση έχει η μουσική του για το θέατρο και τον κινηματογράφο.
Γεννήθηκε το 1939 στο Ηράκλειο Κρήτης. Πατέρας του ήταν ο Γεώργιος Μαρκόπουλος, πρώην νομάρχης Λασιθίου και μητέρα του η Ειρήνη Αεράκη από τη Σητεία.

Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Ιεράπετρα, στο ωδείο της οποίας παίρνει τα πρώτα του μουσικά μαθήματα στη θεωρία και στο βιολί.

Το 1956 συνεχίζει τις μουσικές σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών, με τον συνθέτη Γεώργιο Σκλάβο και τον καθηγητή του βιολιού Joseph Bustidui.

Την ίδια εποχή εισάγεται στο Πάντειο Πανεπιστήμιο για κοινωνικές και φιλοσοφικές σπουδές ενώ παράλληλα συνθέτει για το θέατρο, τον κινηματογράφο και το χορό.

Με την καθηλωτική φωνή του Νίκου Ξυλούρη ο Γιάννης Μαρκόπουλος με τα ριζίτικα τραγούδια σύστησε στους Έλληνες τους κρητικούς παραδοσιακούς ήχους.

Το 1979 συνεργάστηκε με τον Γιώργο Νταλάρα και τα τραγούδια τους άφησαν εποχή.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος έγραψε την μουσική για πολλές ταινίες και θεατρικές παραστάσεις.

Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης με το έργο του προσπάθησε, όπως ο ίδιος είχε πει, να μιλήσει στο DNA του Έλληνα.
Κατάφερε να φτιάξει μία μουσική σύγχρονη κι ελληνική έχοντας πάντα στο νου σαν μουσικό συλλαλητήριο τις τρεις λέξεις του ποιητή: λόγο, έργο, νόημα.

Δείτε το βίντεο του MEGA για τη ζωή και τη καριέρα του μεγάλου συνθέτη

Το αντίο των φίλων του

Με ανάρτησή του στο Facebook ο Γιώργος Νταλάρας αποχαιρέτησε τον Γιάννη Μαρκόπουλο:

«ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ. Σπουδαίος, ανατρεπτικός, ευφυής, πρωτοπόρος.Τα επίθετα για τον Γιάννη Μαρκόπουλο υπολείπονται της αξίας του.Ένας πραγματικά μεγάλος συνθέτης, σπουδαίος δημιουργός με ανεκτίμητο, πρωτότυπο έργο και προσφορά!Γιάννη μου, σε ευχαριστώ για όλα μέσα από την καρδιά μου! Βασιλική, Λένγκα, έχετε τη σκέψη και την αγάπη μου».

Το αντίο του Δημήτρη Μπάση

Το αντίο του πολιτικού κόσμου

Μητσοτάκης: Πλήγμα για τον πολιτισμό μας, που χάνει έναν πιστό υπηρέτη του

«Τα λόγια δεν μπορούν παρά να είναι “παραπονεμένα” για την απώλεια του συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου. Ένα πλήγμα για τον πολιτισμό μας, που χάνει έναν πιστό υπηρέτη του. Αλλά και για την κοινωνία μας και την αγαπημένη του Κρήτη, που χάνει μία ευγενική μορφή της.

»Επί δεκαετίες, ο Γιάννης Μαρκόπουλος συνόδευσε τη νεοελληνική ζωή με τις μελωδίες του. Μελοποιώντας αξεπέραστα ποιήματα. Συνθέτοντας πρωτοποριακά έργα για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Και ενώνοντας τους συμφωνικούς με τους παραδοσιακούς ήχους, σε ένα κίνημα που ο ίδιος όρισε ως “επιστροφή στις ρίζες για τον σχεδιασμό του μέλλοντος”.

»Τον αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη για όσα μας πρόσφερε τόσο μέσα από τη μουσική διαδρομή του, όσο και με την αξιοπρεπή δημόσια παρουσία του. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους πολλούς φίλους του», αναφέρει ο Κ.Μητσοτάκης στην ανάρτησή του.

Τσίπρας: Ήταν ένας άνθρωπος της μουσικής μπροστά από την εποχή του

«Δεν ήταν μόνο ένας μεγάλος συνθέτης. Ήταν ένας άνθρωπος της μουσικής μπροστά από την εποχή του. Όταν η ιδιοφυία του συνδύαζε τη συμφωνική ορχήστρα με τη λύρα, το σαντούρι και άλλα παραδοσιακά όργανα, αυτά ήταν πρωτόγνωρα, άγνωστα τοπία για τον κόσμο της διεθνούς μουσικής σκηνής.

Από το Χρονικό και την Ιθαγένεια μέχρι τη Θητεία και τους Ελεύθερους Πολιορκημένους. Από τη Λένγκω και τα Παραπονεμένα λόγια μέχρι τα Μαλαματένια λόγια και Τα λόγια και τα χρόνια. Ο Γιάννης Μαρκόπουλος ήταν βαθιά ελληνικός και απέραντα παγκόσμιος. Και ταυτόχρονα, μία προσωπικότητα διαχρονικά ταγμένη στη δημοκρατία και την πρόοδο. Σήμερα, ξεριζώθηκε ένα κομμάτι από τις Ρίζες μας. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους δικούς του ανθρώπους» αναφέρει στην ανάρτησή του ο Αλέξης Τσίπρας.

Γιώργος Κουμεντάκης: Ο Γιάννης Μαρκόπουλος υπήρξε ένας πλήρης δημιουργός, με ξεχωριστή ταυτότητα

Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Κουμεντάκης στην ανακοίνωσή του εκφράζει τα συλληπητήριά του στην οικογένεια του μουσικοσυνθέτη και αναφέρεται στο σπουδαίο έργο του.

«Η μελέτη της παραδοσιακής μουσικής, οι έντονες επιρροές από αυτήν και η ανανεωτική της προσέγγιση, μαζί με τη μελοποίηση των μεγάλων Ελλήνων ποιητών, του Ελύτη, του Σεφέρη, του Σολωμού, του Κατσαρού, μεταξύ πολλών άλλων, υπήρξαν από τα κύρια χαρακτηριστικά της πολύπλευρης πορείας του Γιάννη Μαρκόπουλου, ενός από τους τελευταίους της γενιάς των σπουδαίων μεταπολεμικών Ελλήνων συνθετών», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Σε δήλωση του για τον θάνατο του Γιάννη Μαρκόπουλου, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης εκφράζει τα συλληπητήριά του στην οικογένειά του και τον αποχαιρετά από την Κρήτη. «Η Ελλάδα αποχαιρετά σήμερα ένα μεγάλο δημιουργό. Η Κρήτη αποχαιρετά ένα δικό της άνθρωπο που υπηρέτησε πιστά τον πολιτισμό και την ιστορία της, αναδεικνύοντας τα ριζίτικα τραγούδια με τη φωνή του Αρχαγγέλου της Κρήτης, Νίκου Ξυλούρη».

Στο ίδιο πνεύμα και ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός: «Ο Γιάννης Μαρκόπουλος υπήρξε μια κορυφαία μορφή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Το μουσικό του έργο σφράγισε εδώ και δεκαετίες την πορεία του τόπου μας, συντρόφευσε και εγκαρδίωσε τους Έλληνες στα δύσκολα χρόνια της Επτάχρονης Δικτατορίας (1967-1974)».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook