Με απόφαση του Πρωθυπουργού η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην άμεση απόκτηση των 104 στρεμμάτων και θα αποδώσει στη συνέχεια την έκταση στους ιδιώτες.

Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Ιουνίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, τέως δημάρχου Βύρωνα, Νίκου Χαρδαλιά, «δόθηκε οριστική λύση στο ζήτημα που προέκυψε σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων, στις οποίες βρίσκονται τα θέατρα Βράχων “ Άννα Συνοδινού” και “ Μελίνα Μερκούρη”» σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Ειδικότερα, «με απόφαση του πρωθυπουργού και έπειτα από εισήγηση των δύο υπουργών, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην άμεση απόκτηση των 104 στρεμμάτων, με τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες και μέσα από τις διαδικασίες, που προβλέπονται στους οικείους νόμους και διατάγματα. Μετά θα ακολουθήσει η άνευ ανταλλάγματος παραχώρησή τους στους δύο Δήμους. Έτσι, εξασφαλίζεται οριστικά και αμετάκλητα ο δημόσιος χαρακτήρας της έκτασης και δίνεται οριστικό τέλος σε δικαστικές και άλλες περιπέτειες δεκαετιών».

Η διαδικασία, συνεχίζει η ανακοίνωση, θα προχωρήσει άμεσα μετά την κοινοποίηση της σχετικής απόφασης του Αρείου Πάγου, η οποία αναμένεται να καθαρογραφεί τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με αυτήν, «το Ανώτατο Δικαστήριο απορρίπτει την αίτηση αναίρεσης του Ελληνικού Δημοσίου και των Δήμων Βύρωνα και Δάφνης-Υμηττού κατά της απόφασης του Εφετείου και ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο να περάσει σε ιδιώτη η έκταση 104 στρεμμάτων στο λόφο Κοπανά, όπου φιλοξενούνται τα εμβληματικά θέατρα Βράχων και άλλες εγκαταστάσεις άθλησης και αναψυχής».

Όπως επισημαίνεται η επίσπευση, ο συντονισμός και η παρακολούθηση των διαδικασιών απόκτησης της έκτασης και παραχώρησής της στους Δήμους Βύρωνα και Υμηττού-Δάφνης θα γίνει με ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού και σε συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία.

Σε δήλωσή της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αναφέρει:
«Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον Πολιτισμό, αλλά και την ποιότητα ζωής των πολιτών, επιβεβαιώνεται με την άμεση αντίδρασή του και την οριστική λύση που δίδεται στο ιδιοκτησιακό καθεστώς μιας σημαντικής έκτασης, με υποδομές πολιτισμού, αναψυχής και άθλησης για τους πολίτες του Βύρωνα και του Υμηττού, αλλά και ολόκληρης της Αθήνας. Στα 104 στρέμματα της έκτασης φιλοξενούνται τα ανοικτά θέατρα Άννα Συνοδινού” και “ Μελίνα Μερκούρη”, τα οποία, τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν συνδεθεί με ιστορικές παραστάσεις, με το φεστιβάλ “ Στη Σκιά των Βράχων”, αλλά και με τη διαρκή σχέση των πολιτών με τις πολύπλευρες και πολυποίκιλες εκφάνσεις του σύγχρονου πολιτισμού.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι αυτές οι πολιτιστικές υποδομές, όπως και οι χώροι αναψυχής της έκτασης, θα διατηρήσουν το δημόσιο χαρακτήρα τους και θα αποδοθούν στους πολίτες του Βύρωνα και του Υμηττού στους οποίους πραγματικά ανήκουν. Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό για την άμεση παρέμβασή του, καθώς και το Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος και ως π. δήμαρχος Βύρωνα, παρακολούθησε στενά την εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας, τρέφοντας ιδιαίτερη αγάπη και ευαισθησία για την περιοχή. Το υπουργείο Πολιτισμού θα εξασφαλίσει την ομαλή εξέλιξη των διαδικασιών, ώστε ο χώρος να αποδοθεί στους πολίτες με τις ταχύτερες δυνατές διαδικασίες».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook