Νόμπελ Λογοτεχνίας 2023: Νικητής ο Νορβηγός συγγραφέας και δραματουργός Γιόν Φόσε

Νικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2023 είναι ο Νορβηγός συγγραφέας και δραματουργός, Γιόν Φόσε
Όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της επιτροπής της Σουηδικής Ακαδημίας το Νόμπελ απονεμήθηκε στο Νορβηγό συγγραφέα Γιόν Φόσε για τα «καινοτόμα θεατρικά έργα και την πεζογραφία του, που δίνουν φωνή στο ανείπωτο»
Ο φετινός νικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας, ο 64χρονος Γιον Φόσε, είναι ένας συγγραφέας με μινιμαλιστικό και υπερ-νατουραλιστικό ύφος. Γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου του 1959 στο Χάουγκεσουντ της Νορβηγίας. Με τα έργα του ανανέωσε ριζοσπαστικά το τοπίο της Νορβηγικής δραματουργίας.
Έχει γράψει πλήθος μυθιστορημάτων, θεατρικών έργων, ποιητικών συλλογών, δοκιμίων και παιδικών βιβλίων, μεταξύ των οποίων «Το άλλο όνομα» και πολλά άλλα. Μαζί με το βραβείο, θα λάβει και χρηματικό έπαθλο 11 εκατ. σουηδικών κορωνών.
BREAKING NEWS
The 2023 #NobelPrize in Literature is awarded to the Norwegian author Jon Fosse “for his innovative plays and prose which give voice to the unsayable.” pic.twitter.com/dhJgGUawMl— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 5, 2023
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε σαράντα γλώσσες τα θεατρικά του ανεβαίνουν από σπουδαίους σκηνοθέτες, όποως οι Τ. Οστερμάγερ, Κλοντ Ρεζί καιΠατρίς Σερό. Έχει τιμηθεί με σημαντικά βραβεία και με το βραβείο Ίψεν.
«Είμαι συγκλονισμένος κι ευγνώμων»
«Συγκλονισμένος και ευγνώμων» δήλωσε ο συγγραφέας μετά την ανακοίνωση του βραβείου.
«Είμαι συγκλονισμένος και ευγνώμων. Θεωρώ πως είναι μια ανταμοιβή για τη λογοτεχνία που στοχεύει πάνω από όλα να είναι λογοτεχνία, χωρίς άλλη σκέψη», ανέφερε.
Ολες οι Ειδήσεις
- Συνεργασία του Atlantic Council με τον Όμιλο Antenna
- Τέμπη: Πρόταση 996 σελίδων με 36 κατηγορουμένους από τον εισαγγελέα Εφετών της Λάρισας – Σφοδρές αντιδράσεις από τους συγγενείς των θυμάτων
- Υβόννη Μπόσνιακ – Αντώνης Ρέμος: Το τρυφερό βίντεο για τα 7 χρόνια γάμου
- Αλίκη Βουγιουκλάκη: Πωλείται το σπίτι της Αλίκης Βουγιουκλάκη στη Στησιχώρου για 4 εκατ. ευρώ – Πλάνα από το διαμέρισμα
- Λάκης Λαζόπουλος: Σε μία παράσταση η μητέρα μου έβγαλε τη φωτογραφία του πατέρα μου να με ακούσει και αυτός
- Γιώργος Μαζωνάκης: Ο “κοριός” στο σαλόνι του σπιτιού του – «Οι κάμερες ήταν συνδεδεμένες με άγνωστα emails»
- Τόκιο 2025: Συγκλονιστικός ο Εμμανουήλ Καραλής πήρε το αργυρό με άλμα στα 6 μέτρα – Ανίκητος ο Ντουπλάντις με νέο παγκόσμιο ρεκόρ (βίντεο)
- Ελένη Βουλγαράκη για Φώτη Ιωαννίδη: Ο στόχος μου είναι να είμαι όσο πιο κοντά του γίνεται
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook