Νικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2023 είναι ο Νορβηγός συγγραφέας και δραματουργός, Γιόν Φόσε

Όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της επιτροπής της Σουηδικής Ακαδημίας το Νόμπελ απονεμήθηκε στο Νορβηγό συγγραφέα Γιόν Φόσε για τα «καινοτόμα θεατρικά έργα και την πεζογραφία του, που δίνουν φωνή στο ανείπωτο»

Ο φετινός νικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας, ο 64χρονος Γιον Φόσε, είναι ένας συγγραφέας με μινιμαλιστικό και υπερ-νατουραλιστικό ύφος. Γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου του 1959 στο Χάουγκεσουντ της Νορβηγίας. Με τα έργα του ανανέωσε ριζοσπαστικά το τοπίο της Νορβηγικής δραματουργίας.

Έχει γράψει πλήθος μυθιστορημάτων, θεατρικών έργων, ποιητικών συλλογών, δοκιμίων και παιδικών βιβλίων, μεταξύ των οποίων «Το άλλο όνομα» και πολλά άλλα. Μαζί με το βραβείο, θα λάβει και χρηματικό έπαθλο 11 εκατ. σουηδικών κορωνών.


Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε σαράντα γλώσσες τα θεατρικά του ανεβαίνουν από σπουδαίους σκηνοθέτες, όποως οι Τ. Οστερμάγερ, Κλοντ Ρεζί καιΠατρίς Σερό. Έχει τιμηθεί με σημαντικά βραβεία και με το βραβείο Ίψεν.

«Είμαι συγκλονισμένος κι ευγνώμων»
«Συγκλονισμένος και ευγνώμων» δήλωσε ο συγγραφέας μετά την ανακοίνωση του βραβείου.

«Είμαι συγκλονισμένος και ευγνώμων. Θεωρώ πως είναι μια ανταμοιβή για τη λογοτεχνία που στοχεύει πάνω από όλα να είναι λογοτεχνία, χωρίς άλλη σκέψη», ανέφερε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook