Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενημέρωσε την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη ότι εντοπίστηκε στο Προεδρικό Μέγαρο το «χαμένο» από τα τέσσερα ιστορικά κασπώ, τα οποία κοσμούσαν τους κήπους του Ανακτόρου, στο Τατόι.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, το κασπώ του Προεδρικού Μεγάρου θα μεταφερθεί στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, προκειμένου να συντηρηθεί.

Στη συνέχεια, θα επιστραφεί στο Προεδρικό Μέγαρο και όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες στους κήπους του τ. θερινού ανακτόρου θα μεταφερθεί στο Τατόι για να επανατοποθετηθεί στη θέση του.

Σημειώνεται ότι τα τρία κασπώ που βρίσκονταν για χρόνια στον περιβάλλοντα χώρο του Διευθυντηρίου στο Τατόι, έχουν ήδη μεταφερθεί σε ασφαλή χώρο, για να συντηρηθούν από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπ. Πολιτισμού όλα τα κασπώ, τα οποία έχουν κατασκευαστεί στο Παρίσι, με ειδική παραγγελία, φέρουν το έμβλημα του Βασιλέως Γεωργίου Α’. Αποτελούνται από 6 τμήματα σιδήρου τα οποία συγκρατούνται με εσωτερικά στεφάνια, ενώ στις άκρες φέρουν κεφάλι ζώου που αναπαριστά λιοντάρι όπως και φυτικό διάκοσμο από σμάλτο. Τα κασπώ αποτελούσαν μέρος του διακόσμου του ανακτορικού κήπου, τοποθετημένα εκατέρωθεν της κλίμακας η οποία τώρα οδηγεί στην πισίνα. Αργότερα αντικαταστάθηκαν από τα υφιστάμενα μαρμάρινα. Το ένα, από τα τρία τα οποία βρέθηκαν στο Τατόι, φέρει σημάδια πυροβολισμών επί του εμβλήματος.

Δύο, ακόμη, όμοια κασπώ κοσμούσαν και το κτήριο των Παλαιών Ανακτόρων των Αθηνών, τη σημερινή Βουλή των Ελλήνων. Εκτίθενται, σε άριστη κατάσταση, στον δεύτερο όροφο, στην εσωτερική, εμπρόσθια κλίμακα του Κοινοβουλίου, η οποία οδηγεί στην Αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου.

Σύμφωνα, με τον ιστορικό Κώστα Σταματόπουλο, τέσσερα ακόμη κασπώ φυλάσσονται στις αποθήκες του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, στο κτήριο της Παλαιάς Βουλής.

Τα υπόλοιπα τρία κασπώ, αφού συντηρηθούν θα φυλαχθούν σε ασφαλές μέρος. Θα τοποθετηθούν στη θέση τους, μετά την αποκατάσταση του ανακτόρου και τον επανασχεδιασμό των κήπων του.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook