Μητσιάς: Για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια δεν τραγούδησε τον «Γιάννη τον φονιά» του Γκάτσου μετά την απαγόρευση του γιού του Μάνου Χατζιδάκη, αλλά απήγγειλε μόνο τους στίχους – Βίντεο

Ο γιος του Μάνου Χατζιδάκι δεν έδωσε την απαιτούμενη άδεια να παιχτούν τραγούδια σε μουσική του συνθέτη σε μια σειρά συναυλιών με τίτλο «Τα καλοτάξιδα τραγούδια του Νίκου Γκάτσου». «Αίσχος» διαμαρτυρόταν ο κόσμος στο Δίον της Πιερίας.
«Είναι πρώτη φορά μετά από το 1977 που το τραγούδι αυτό γράφτηκε για μένα από τον Γκάτσο και τον Μάνο Χατζιδάκι, που δεν το τραγουδάω αλλά το απαγγέλω» είπε ο Μανώλης Μητσιάς
Επικρίθηκε από το κοινό η απαγόρευση του γιού του Μάνου Χατζιδάκη , καθώς δεν έδωσε την άδεια να παρουσιαστούν τραγούδια του μεγάλου στιχουργού σε μουσική του πατέρα του , στη συναυλία του Μανώλη Μητσιά σε τραγούδια του Νίκου Γκάτσου στο Δίον Πιερίας.
Αποτέλεσμα ήταν ο Μανώλης Μητσιάς, όπως είπε ο ίδιος, να υποχρεωθεί για πρώτη φορά στα 50 χρόνια που τραγουδάει το «Γιάννης ο φονιάς», να απαγγείλει το συγκεκριμένο τραγούδι, καθώς ο κόσμος το ζητούσε μετ επιτάσεως
. Μιλώντας στο κοινό, η Αγαθή Δημητρούκα, διαχειρίστρια του έργου του Νίκου Γκάτσου και επιμελήτρια του προγράμματος της συναυλίας, διάβασε το ηλεκτρονικό μήνυμα που έλαβε στις 3 Ιουλίου.
Στο μήνυμα ο εκπρόσωπος της πλευράς του Γιώργου Χατζιδάκι ανάφερε, μεταξύ άλλων, ότι «οι λόγοι έχουν να κάνουν κυρίως με το γεγονός ότι το έτος 2026 έχει ανακηρυχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως αφιερωματικό έτος για τον Μάνο Χατζιδάκι και στο πλαίσιο αυτό οι συναυλίες, οι παραστάσεις και γενικότερα οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν με τη δημόσια εκτέλεση μουσικών έργων του Μάνου Χατζιδάκι είναι απολύτως συγκεκριμένες και έχουν ήδη σχεδιαστεί και εγκριθεί αποκλειστικά από την ομάδα του κυρίου Γιώργου Χατζιδάκι».
Στο άκουσμα του μηνύματος κάποιοι από τους θεατές φώναξαν «αίσχος», με την κυρία Δημητρούκα να προσθέτει ότι «η εν λόγω απαγόρευση εστάλη με εξώδικο δήλωση στην παραγωγό εταιρεία της συναυλίας. Τα συμπεράσματα δικά σας».
«Τώρα θα ζήσουμε όλοι μια σπάνια στιγμή. Ο Μανώλης Μητσιάς δεν θα τραγουδήσει τον Γιάννη το φονιά αλλά θα τον απαγγείλει» με τον δημοφιλή τραγουδιστή να σημειώνει από την πλευρά του ότι «είναι πρώτη φορά μετά από το 1977 που το τραγούδι αυτό γράφτηκε για μένα από τον Γκάτσο και τον Μάνο Χατζιδάκι που δεν το τραγουδάω, το απαγγέλω».
Σύμφωνα με πληροφορίες του Voria.gr, το Υπουργείο Πολιτισμού όταν ρωτήθηκε για τον ισχυρισμό της πλευράς Χατζιδάκι ότι επειδή το 2026 είναι «Αφιερωματικό έτος στον Χατζιδάκι» αλλάζει κάτι στο καθεστώς διαχείρισης των έργων του συνθέτη απάντησε «η ανακήρυξη του 2026 ως “Αφιερωματικού έτους στον Χατζιδάκι” δεν συνιστά, αφ’ εαυτής, νόμιμο έρεισμα για τη μεταβολή του καθεστώτος διαχείρισης ή αδειοδότησης σύνθετων έργων ή έργων κοινής δημιουργίας του συνθέτη Μάνου Χατζιδάκι και του στιχουργού Νίκου Γκάτσου, ούτε για την καθιέρωση αποκλειστικού μηχανισμού έγκρισης όλων των δημόσιων εκτελέσεών τους κατά τη διάρκεια του αφιερωματικού έτους».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις