Ανυπολόγιστης αξίας είναι ο πίνακας του Πάμπλο Πικάσο , δώρο του μεγάλου ζωγράφου στο ελληνικό κράτος για τον αγώνα του κατά του ναζισμού.

Βρέθηκαν μετά από 9 χρόνια οι πίνακες του Πάμπλο Πικάσο και του Πιετ Μοντριάν που είχαν κλαπεί από την Εθνική Πινακοθήκη.

Οι δύο πίνακες βρέθηκαν σε μια …ρεματιά στην Κερατέα.

Την υπόθεση της «κλοπής του αιώνα» όπως είχε χαρακτηριστεί το 2012 από την Εθνική Πινακοθήκη εξιχνίασε το τμήμα διαρρηκτών της ΕΛΑΣ.

Στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκονται όχι μόνον οι πίνακες αλλά και ένας 49χρονος Έλληνας κάτοικος Πόρτο Ράφτη.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο 49χρονος είχε κρύψει τους πίνακες σε μια αποθήκη στην Κερατέα, αλλά όταν κατάλαβε ότι τον παρακολουθούσαν οι αστυνομικοί, τους πήγε σε μια ρεματιά στην Κερατέα για να μην τους βρούν πάνω του.

Αναφορικά με το έργο του Πικάσο, πρόκειται για το έργο «Γυναικείο κεφάλι» του 1939, αξίας 20 εκατ. ευρώ, στο πίσω μέρος του οποίου ο Πικάσο είχε κάνει το 1949 χειρόγραφη αφιέρωση στον ελληνικό λαό για την προσφορά του στον πόλεμο κατά του ναζισμού.

Η αρπαγή του πίνακα είχε γίνει τα ξημερώματα της 9ης Ιανουαρίου του 2012 και είχε χαρακτηριστεί ως «η κλοπή του αιώνα».

Τους τελευταίους μήνες η Ελληνική Αστυνομία ξεκίνησε μια προσπάθεια αναζωπύρωσης των ερευνών προκειμένου να βρεθούν τόσο ο πίνακας του Πικάσο όσο και τα άλλα δύο έργα -ο «Ανεμόμυλος Στάμμερ» (1905) από την πρώτη περίοδο του Ολλανδού Πιετ Μοντριάν  και  ένα σχέδιο θρησκευτικής απεικόνισης του Ιταλού Γουλιέλμο Κάτσια-, τα οποία και εκλάπησαν από τον φαντομά ή τους φαντομάδες τα ξημερώματα της 9ης Ιανουαρίου του 2012 από την Εθνική Πινακοθήκη. Στόχος τους ήταν τα έργα να εντοπιστούν και να επιστρέψουν στην ανακαινισμένη πλέον Εθνική Πινακοθήκη.

Πως έγινε η κλοπή

Θυμίζουμε εδώ πως τα ξημερώματα της 9ης Σεπτεμβρίου του 2012, άγνωστοι δράστες κατάφεραν να απενεργοποιήσουν τον συναγερμό του κτιρίου της Εθνικής Πινακοθήκης, επί της λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου 50, να παραβιάσουν μια πόρτα μπαλκονιού και να μπουν στον εσωτερικό χώρο της έκθεσης.

Οι άγνωστοι κατάφεραν να αφαιρέσουν:

Ένα πίνακα ζωγραφικής, λάδι σε μουσαμά, διαστάσεων 56 επί 40, του Ισπανού ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο, ο οποίος φιλοτεχνήθηκε το 1939 και απεικονίζει ένα γυναικείο κεφάλι. Το συγκεκριμένο έργο έγινε δωρεά το 1949 από τον ίδιο τον καλλιτέχνη στον ελληνικό λαό, ως τιμητική προσφορά για την γενναία αντίστασή του κατά την διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, στο πλαίσιο της δωρεάς έργων Γάλλων καλλιτεχνών.

Επίσης οι άγνωστοι πήραν ακόμη ένα πίνακα ζωγραφικής, λάδι σε μουσαμά, διαστάσεων 35 επί 44. Ήταν ο πίνακας του Ολλανδού ζωγράφου Piet Mondrian, ο οποίος και φιλοτεχνήθηκε το 1905 και απεικονίζει έναν ανεμόμυλο κατά μήκος ενός ποταμού.

Piet Mondrian

Το συγκεκριμένο έργο αγοράστηκε το 1963 από τον Αλέξανδρο Παππά και αποτέλεσε δωρεά προς την Εθνική Πινακοθήκη.

Τέλος, ένα έργο σε χαρτί, πέννα με αραιωμένη σέπια, διαστάσεων 27 επί 16,8 του Ιταλού Guglielmo Caccia (Moncalvo) και απεικονίζει τον Άγιο Diego de Alcala σε έκσταση.

Το τελευταίο αυτό θρησκευτικό έργο του Guglielmo Caccia, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες βρέθηκε μαζί με τα άλλα δύο έργα αλλά έχει υποστεί μεγάλη ζημιά.

Το «Γυναικείο κεφάλι», διαστάσεων 56×40 εκ., που φιλοτέχνησε το 1939 ο Ισπανός ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο, αποτυπώνει τη μούσα του, φωτογράφο Ντόρα Μάαρ, με την οποία έζησε μια θυελλώδη σχέση για εννέα ολόκληρα χρόνια. Ενας παράφορος έρωτας που ξεκίνησε στα 54 του χρόνια ενώ εκείνη ήταν μόλις 29 ετών, ένας έρωτας που έληξε άδοξα.

Ο ίδιος, έχοντας βιώσει τον Ισπανικό Εμφύλιο, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το διασημότερο δημιούργημα του, την «Γκερνίκα», αποφάσισε να δωρίσει το «Γυναικείο κεφάλι» στον ελληνικό λαό ως τιμητική προσφορά για τη στάση του απέναντι στον φασισμό και τον ναζισμό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στην πίσω πλευρά του πίνακα υπήρχε μια χειρόγραφη αφιέρωση του Πικάσο στον ελληνικό λαό – την είχε γράψει το 1949 – για την προσφορά του στον πόλεμο κατά του ναζισμού. Ο ίδιος εξάλλου χάρισε το πολύτιμο έργο του στη χώρα μας ως μια ένδειξη τιμής και σεβασμού στους αγωνιζόμενους Έλληνες. «Pour le Peuple Grec, Hommage de Picasso» (Για τον ελληνικό λαό, Φόρος τιμής από τον Πικάσο), γράφει στο πίσω μέρος του μουσαμά, τιμώντας τον αγώνα των Ελλήνων εναντίον του φασισμού.

Χρυσοχοΐδης και Μενδώνη θα ενημερώσουν την κοινή γνώμη

Όπως έχει γίνει επίσης γνωστό, στις 11:00 το πρωί της Τρίτης, 29.06.2021, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, θα πραγματοποιήσουν ενημέρωση στην αίθουσα Π. Μπακογιάννης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχετικά με την υπόθεση.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook