Ο Μίκης Θεοδωράκης ήθελε να ταφεί στα Χανιά κοντά στους γονείς και τον αδελφό του.

Ωστόσο μέλη της οικογένειας του διαφωνούσαν από καιρό και ο Μίκης Θεοδωράκης το ήξερε.

Από το 2013 ο Μίκης Θεοδωράκης είχε ζητήσει από τη δημοτική αρχή των Χανίων να φροντίσει ώστε, όταν θα φύγει από τη ζωή να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, όπου βρίσκεται ο οικογενειακός τάφος με τους γονείς και τον αδελφό του.
Η επιθυμία του μουσικοσυνθέτη ήταν να ταφεί στα Χανιά, ωστόσο η κόρη του, Μαργαρίτα, επιθυμούσε η ταφή του να γίνει στο Βραχάτι Κορινθίας, όπου η οικογένεια διατηρεί εξοχική κατοικία.

Στο φως της δημοσιότητας ήρθε νωρίτερα η επιστολή που έστειλε ο Μίκης Θεοδωράκης με την τελευταία του επιθυμία, να ταφεί στα Χανιά.

Η επιστολή στάλθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2013 στον τότε δήμαρχο, Μανώλη Σκουλάκη.


«Σάς γράφω σήμερα για να σας απασχολήσω για ένα πολύ σοβαρό για μένα προσωπικό μου θέμα» αναφέρει στην επιστολή του ο μεγάλος μας συνθέτης και προσθέτει: «Τελευταία μου επιθυμία είναι να ταφώ στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων (γενέτειρας του πατέρα μου), στο οποίο βρίσκονται ήδη οι γονείς και ο αδελφός μου».

Προσθέτει δε με νόημα: «Επειδή η οικογένειά μου δεν συμφωνεί με την επιθυμία μου αυτή, όμως ο νόμος αναγνωρίζει το δικαίωμα του καθενός να αποφασίζει για την τύχη του σώματός του (μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας πάντα) και το ίδιο το Σύνταγμα κατοχυρώνει το δικαίωμά του καθενός στην προσωπικότητά του, έχω αναθέσει στον φίλο Γεώργιο Αγοραστάκη και στη γραμματέα μου Ειρήνη Παρμενίδου να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες για το σκοπό αυτό ενέργειες και θα ήθελα να ζητήσω και από σάς, όταν έρθει η ώρα να τους συνδράμετε και να κάνετε ό,τι είναι δυνατόν ως αρμόδιος Δήμαρχος».

Παράλληλα ο Μίκης Θεοδωράκης καλούσε μέσω της επιστολής του να ενημερώνεται στο μέλλον ο εκάστοτε δήμαρχος Χανίων για την επιθυμία του αυτή.

Όπως καταδεικνύεται και από την επιστολή ο Μίκης Ιεοδωράκης ήξερε τις αντιδράσεις των μελών της οικογένειας του.

Γι αυτό το λόγο ζήτησε από τέσσερις διαφορετικούς ανθρώπους, τον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, την επί σειρά ετών πιστή γραμματέα του Ρένα Παρμενίδου, τον στενό του φίλο από την Κρήτη Γιώργο Αγοραστάκη και τον πρώην Δήμαρχο Χανίων Μανώλη Σκουλάκη να είναι οι θεματοφύλακες και οι εκτελεστές της τελευταίας του επιθυμίας.

Και δικαστικό μπλόκο για την κηδεία στο Βραχάτι

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε πριν από λίγο, προσωρινή διαταγή που απαγορεύει στα μέλη της οικογένειας του συνθέτη να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του εκλιπόντος, δεδομένου ότι υπάρχει γραπτή η επιθυμία του ίδιου σχετικά με αυτό το θέμα.

Η απόφαση ελήφθη μετά από προσφυγή μετά από προσφυγή που κατέθεσε συνεργάτης του μουσικοσυνθέτη επικαλούμενος την τελευταία επιθυμία του εκλιπόντος για τον τόπο της ταφής του.

Όπως ορίζει η δικονομία, μετά την προσωρινή διαταγή ακολουθούν τα ασφαλιστικά μέτρα, η συζήτηση των οποίων ορίστηκε για τη Δευτέρα λόγω της κατεπείγουσας κατάστασης.

Υπό φύλαξη σε 24ωρη βάση η σορός του

Στο μεταξύ, μετά από σχετική εντολή που δόθηκε σήμερα από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, η σορός του Μίκη Θεοδωράκη, που βρίσκεται από χθες σε ειδικό χώρο του Α’ Νεκροταφείου, θα φυλάσσεται σε 24ωρη βάση μέχρι και την ημέρα της μεταφοράς της στη Μητρόπολη Αθηνών για το λαϊκό προσκύνημα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook