Βαθιά η συγκίνηση στην τελετή αποχαιρετισμού του ανεπανάληπτου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Πλήθος κόσμου συνέρρεε για τρίτη μέρα στην Μητρόπολη Αθηνών, αποτίοντας φόρο τιμής στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη.

Το παρόν έδωσε στην Μητρόπολη Αθηνών σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας.

Παρούσα και η οικογένεια του εκτός από την κόρη του Μαργαρίτα

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 16:00 η τελετή αποχαιρετισμού του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη στη Μητρόπολη Αθηνών, λίγο πριν από το τελευταίο του ταξίδι στον Γαλατά Χανίων. Εντός και εκτός Μητρόπολης επικρατούσε μεγάλη συγκίνηση, με τον κόσμο να χειροκροτά και να τραγουδά στίχους από τα τραγούδια του, ενώ συγκλόνισαν οι επικήδειοι της Προέδρου της Δημοκρατίας και του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ.

Στην τελετή αποχαιρετισμού έδωσαν το παρών τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, όσο και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, καθώς και πλήθος εκπροσώπων του πολιτικού, του καλλιτεχνικού και του πνευματικού κόσμου.

O Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος έψαλε τρισάγιο στη μνήμη του και στη συνέχεια εκφώνησαν επικηδείους η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταξύ άλλων τόνισε πως «σήμερα αποχαιρετάμε τον Μίκη Θεοδωράκη, όλες οι ηλικίες, όλες οι γενεές» και τον χαρακτήρισε «σύμβολο και παράδειγμα» και «παιδαγωγό του έθνους».

Παράλληλα, έξω από τη Μητρόπολη επικρατούσε το αδιαχώρητο και εκτυλίσσονται συγκινητικές σκηνές, με χιλιάδες πολίτες να παραμένουν στο σημείο, παρά το ψιλόβροχο.

Τσίπρας: Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι συνώνυμο της ιστορίας της χώρας

Μία σύντομη δήλωση μπροστά στις κάμερες έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αποχαιρετώντας τον Μίκη Θεοδωράκη.

Εξερχόμενος της Μητρόπολης Αθηνών, όπου και έλαβε χώρα η τελετή αποχαιρετισμού στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ένα σύντομο σχόλιο για την εθνική απώλεια.

«Ο Μίκης είναι συνώνυμο της ιστορίας τη χώρας, των ονείρων, των αγώνων, των νικών, των ηττών, των θριάμβων, των τραγωδιών, είναι συνώνυμο της ιστορίας μας και συνώνυμο των αγώνων του λαού μας».

Όλα έτοιμα στα Χανιά – Οι λεπτομέρειες της ταφής

Στη συνέχεια η σορός θα κατευθυνθεί προς την πύλη Ε7 στο λιμάνι του Πειραιά και στη συνέχεια θα οδηγηθεί στην Ε3 απ’ όπου ο Μίκης Θεοδωράκης θα ξεκινήσει για το τελευταίο του ταξίδι με προορισμό την ιδιαίτερη πατρίδα του πατέρα του, τα Χανιά, όπου αναμένεται να φθάσει στις 7.30 το πρωί της Πέμπτης.

Με αυτοκινητοπομπή η σορός του θα μεταφερθεί αρχικά στην Δημοτική Αγορά Χανίων και στη συνέχεια θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Χανίων ως τις 12 το μεσημέρι.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί στη 1 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στον Γαλατά για να συνοδευτεί, μετά το πέρας της, η σορός, πεζή, στο Κοιμητήριο του Γαλατά όπου και θα ταφεί, μαζί με τους γονείς και τον αδελφό του.

Χιλιάδες κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα

Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, στη Μητρόπολη της Αθήνας, η διαδικασία απόδοσης τιμής στον μεγάλο Έλληνα, με χιλιάδες πολίτες όλων των ηλικιών να σπεύδουν από τη Δευτέρα στο λαϊκό προσκύνημα και να αφήσουν ένα λουλούδι στη μνήμη του.

Κρατώντας κόκκινα και λευκά λουλούδια πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην Μητρόπολη Αθηνών για να πει το «τελευταίο αντίο» στον κορυφαίο δημιουργό Μίκη Θεοδωράκη. Στις 10 το πρωί ξεκίνησε η τρίτη και τελευταία μέρα του λαϊκού προσκυνήματος με εκατοντάδες πολίτες να στέκονται υπομονετικά στην ουρά για να μπουν στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου της Μητρόπολης Αθηνών και να αποτίσουν φόρο τιμής στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη.

Ανάμεσά τους και πλήθος πολιτικών και καλλιτεχνών όπως ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος,ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης, η συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάνη, η γενική διευθύντρια της Ένωσης Δικαιούχων Έργων Μουσικής, Λούκα Τ. Κατσέλη, ο τραγουδοποιός Φοίβος Δεληβοριάς και πολλοί άλλοι.

«Μεγάλη απώλεια. Αποχαιρετάμε έναν μεγάλο καλλιτέχνη. Ο ελληνισμός θρηνεί έναν μεγάλο καλλιτέχνη, έναν μεγάλο Έλληνα, ο οποίος αγωνίστηκε στη ζωή του για ιδανικά, για αξίες ανεξάρτητα από τις όποιες ιδεολογικές διάφορες υπάρχουν ήταν ένας άνθρωπος, ο οποίος ενώνει τον ελληνισμό και αγωνίστηκε για την εθνική συμφιλίωση. Αιωνία του η μνήμη», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου.

Για μια πολύ συγκινητική στιγμή, έκανε λόγο ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. «Ελάχιστοι κατόρθωσαν να παραμείνουν τόσο δεμένοι, μέχρι και με τον τελευταίο Έλληνα», προσέθεσε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook