Ο Μίκης Θεοδωράκης, όπως επιθυμούσε ετάφη δίπλα στους γονείς και τον αδελφό του Γιάννη στο Γαλατά Χανίων.

Η οικογένεια του παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία ήταν εμφανώς συγκινημένη, και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη συνόδευσε τον Μίκη Θεοδωράκη στην τελευταία κατοικία του στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων.

Στον Γαλατά Χανίων, δίπλα στον πατέρα του και τον αδερφό του. Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης τα είχε σκεφτεί όλα, τα είχε περιγράψει και έτσι έγιναν. Όπως είχε αναφέρει ποιητικά ο ίδιος, τώρα θα βρίσκεται ανάμεσα στις «λεμονιές και τις πορτοκαλιές της Κρήτης» που τόσο πολύ αγάπησε και αγαπήθηκε.

Οι παριστάμενοι του πετούν λουλούδια, ενώ ο Δημήτρης Μπάσης, Πέγκυ Ζήνα και Μελίνα Ασλανίδου, συνοδεία των μελών της Ορχήστρας Μίκης Θεοδωράκης, τραγουδά το τραγούδι «Μάνα μου και Παναγιά» και το «Περιγιάλι το Κρυφό» αλλά και τον «Ζορμπά».

Στην τελευταία του διαδρομή προς το νεκροταφείο τον συνόδευε πλήθος κόσμου.

Μεταξύ αυτών φίλοι και συνεργάτες, παιδιά με κλαδιά ελιάς, κόσμος με τη μουσική του Μίκη στα χείλη και κρατώντας λουλούδια, κάτοικοι της περιοχής που βγήκαν στα μπαλκόνια. Η τελετή της ταφής έγινε σε στενό κύκλο, μεταξύ των συγγενών του. Οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα και ο κόσμος φώναζε«Αθάνατος», περιμένοντας έξω από την πόρτα του κοιμητηρίου.

Έξω από την εκκλησία, πλήθος κόσμου χαιρετούσε τη σορό του Μίκη, ενώ Κρητικοί τραγούδησαν το ριζίτικο «Τον αντρειωμένο μην τον κλαις»:

Οι Κρητικοί τον υποδέχθηκαν όπως του άξιζε

Το πρωί της Πέμπτης, την στιγμή που η σορός του Μίκη Θεοδωράκη έφτασε στο μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του Δήμου Χανίων, οι συγκεντρωμένοι πολίτες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και φώναζαν «αθάνατος».

Στον χώρο μπροστά από τον ναό είχαν παραταχθεί -φορώντας παραδοσιακές στολές της Κρήτης- μέλη πολιτιστικών και παραδοσιακών συλλόγων, ενώ κατά την πορεία προς τον ναό φοιτητές τραγουδούσαν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

Ρίγη συγκίνησης δημιούργησε η στιγμή που το φέρετρο πέρασε ανάμεσα σε 96 βρακοφόρους, όσα και τα χρόνια του μεγάλου μουσικοσυνθέτη.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook