Το τραγούδι της Ουκρανίας είναι το μεγάλο φαβορί της φετινής Eurovision με τα γραφεία των στοιχημάτων να το κατατάσσουν στην πρώτη θέση.

Το συγκρότημα της Ουκρανίας Kalush Orchestra που έχει προκριθεί να συμμετάσχει στην Eurovision λόγω του πολέμου έχει χωριστεί, με τα μέλη του είτε να είναι εθελοντές προσφέροντας βοήθεια στους άμαχους είτε πολεμώντας.


Ωστόσο το τραγούδι τους «Stefania» έχει γίνει αντιπολεμικός ύμνος στην Ουκρανία και στους φανς της Eurovision, και όλοι θεωρούν ότι έχει κερδίσει την πρωτιά.

Η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai γνωστοποίησε ότι η Ουκρανία θα λάβει κανονικά μέρος στο Φεστιβάλ της Eurovision, το οποίο θα οργανωθεί στο Τορίνο, από τις 10 μέχρι τις 14 Μαΐου.

Η Rai ανακοίνωσε, επίσης, ότι ο φετινός διαγωνισμός, από τον οποίο η Ρωσία έχει αποκλειστεί, θα είναι αφιερωμένος στην ειρήνη. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ήδη από την αρχή του χρόνου, τα ξενοδοχεία του Τορίνο δεν δέχονται άλλες κρατήσεις, για τις πρώτες δύο εβδομάδες του Μαΐου.


Συνολικά, στο φετινό Φεστιβάλ της Eurovision θα λάβουν μέρος 40 χώρες. «Η ουκρανική αποστολή έχει σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις της και μας έστειλε και το βίντεο του τραγουδιού, το οποίο μπορεί να προβληθεί σε περίπτωση προβλημάτων της τελευταίας στιγμής», δήλωσαν οι υπεύθυνοι δημοσίων σχέσεων της Rai.
Πρόσθεσαν δε, ότι η μουσική αυτή διοργάνωση θα αποτελέσει και μια ευκαιρία για να υπογραμμιστεί η μεγάλη αξία της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών.

«Stefania» το τραγούδι της Ουκρανίας

Στον τελικό της Ουκρανίας, που πραγματοποιήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου, νικήτρια αναδείχθηκε η Alina Pash με το τραγούδι «Tini zabutykh predkiv» («Στη σκιά των ξεχασμένων προγόνων»), όμως δεν θα είναι εκείνη τελικά που θα συμμετέχει στον 66ο διαγωνισμό.

Η Alina Pash βγήκε δεύτερη στην ψηφοφορία του κοινού και πήρε την υψηλότερη βαθμολογία από την κριτική επιτροπή, όμως οι διοργανωτές κατηγορήθηκαν για αλλοίωση του αποτελέσματος.
Τέσσερις ημέρες μετά, η Pash απέσυρε την υποψηφιότητά της γιατί όπως κατηγορήθηκε, είχε εισέλθει στην Κριμαία από ρωσικό έδαφος το 2015 και πλαστογράφησε τα ταξιδιωτικά της έγγραφα με την ομάδα της, για να διαγωνιστεί στον εθνικό τελικό.

Οι Kalush Orchestra ήταν τελικά οι νικητές της βραδιάς, αφού είχαν βγει πρώτοι στο televoting και το κομμάτι που θα ακούσουμε τη μεγάλη βραδιά, είναι το «Stefania», τραγούδι γραμμένο στα ουκρανικά που μιλάει για τη σχέση του παιδιού με τη μητέρα του. Το ραπ κομμάτι περιγράφει τις όμορφες αναμνήσεις του τραγουδιστή από τη μητέρα του και κάθε στίχος ραπ τελειώνει με την πρόταση «Lyuli lyuli lyuli», το οποίο είναι ένα κλασικό σλαβικό νανούρισμα.


Το νανούρισμα στο ρεφρέν παντρεύεται με ραπ κουπλέ και φόλκορ στοιχεία και θεωρείται το απόλυτο φαβορί της Eurovision με όλα τα γραφεία στοιχημάτων και προγνωστικών να το κατατάσσουν στην πρώτη θέση.
Την ίδια ώρα, ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Kalush, που πήρε το όνομά του από την πόλη της δυτικής Ουκρανίας, που δέχεται κύματα προσφύγων, ενώ παράλληλα οχυρώνεται για τον πόλεμο, άφησε προσωρινά την σκηνή για να ηγηθεί μιας ομάδας εθελοντών, που φτιάχνει μολότοφ, μοιράζει τρόφιμα και φάρμακα και μεταφέρει πρόσφυγες σε ασφαλείς τοποθεσίες.

Στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, ανάμεσα στο βιντεοκλίπ του τραγουδιού «Stefania», υπάρχουν βιντεοκλίπ με εικόνες πολέμου, βομβαρδισμούς και στρατεύματα, υπό τους ήχους του νανουρίσματος.

Με την κοπέλα του χωρίστηκαν, εξαιτίας του πολέμου και κάθε ημέρα ζει με τον φόβο, αν θα την ξαναδεί. Και δεν είναι ο μόνος άνθρωπος για τον όποιο ανησυχεί ο Όλεχ.


Ο φίλος του και μέλος του συγκροτήματος, που χαϊδευτικά τον φωνάζουν «χαλί» από το ολόσωμο κουστούμι που φοράει, που καλύπτει και το πρόσωπο του και παραπέμπει σε τατουάζ με διαφορά σχήματα, είναι ένας από αυτούς.
Έχοντας καταταχθεί στον στρατό, βρίσκεται σε μυστική τοποθεσία και πολεμάει τους Ρώσους, ενώ στο βίντεο που δημοσίευσε ο φίλος του κρατάει έναν σουγιά και δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί την πατρίδα του.

Αν και το ουκρανικό συγκρότημα έχει χωριστεί και δεν μπορεί να κάνει πρόβες, ενώ το μέλλον τους θεωρείται αβέβαιο μέσα στα πυρά του πολέμου, το τραγούδι «Stefania» έχει γίνει αντιπολεμικός ύμνος στην Ουκρανία και στους φανς της Eurovision, με όλους να θεωρούν ότι ήδη έχει κερδίσει την πρωτιά.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook