«Η κυβέρνηση έδρασε ακαριαία. Θέμα πολιτικής ευθύνης της Υπουργού Λίνας Μενδώνη δεν μπορεί να υπάρχει»

Ο αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ και βουλευτής Α΄ Αθηνών, Θάνος Πλεύρης στο Bigpost υποστηρίζει ότι η κ. Μενδώνη είναι «μια καλή υπουργός» και ότι δεν «τίθεται θέμα παραίτησής της».

Με αφορμή τη «Μήδεια» που έπληξε τη χώρα προαναγγέλλει «θεσμικές αλλαγές» ώστε σε αντίστοιχες περιπτώσεις να υπάρχει η «λιγότερο δυνατή ταλαιπωρία», ενώ ως νομικός αναλύει την λεπτή γραμμή ανάμεσα στην ελεύθερη βούληση και την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

Πρέπει να παραιτηθεί άμεσα η κ. Μενδώνη πιστεύετε;

Η κα Μενδώνη είναι καλή υπουργός και η όποια επικοινωνιακή αστοχία, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να μεταφραστεί σε πολιτική ευθύνη και άρα δεν τίθεται θέμα παραίτησής της. Η Κυβέρνηση στην συγκεκριμένη περίπτωση έδρασε ακαριαία. Θέμα πολιτικής ευθύνης της Υπουργού δεν μπορεί να υπάρχει διότι ουδεμία καταγγελία σε βάρος του σκηνοθέτη υπήρχε και αμέσως μόλις έγινε η πρώτη καταγγελία από ανώνυμο θύμα που αναφερόταν σε ανώνυμο θύτη και μόνο στην υπόνοια, υπήρξε παραίτηση και κινήθηκε η διαδικασία όπως ορίζει κάθε ευνομούμενη πολιτεία για την αξιολόγηση των πράξεων από τη δικαιοσύνη.

H σεξουαλική παρενόχληση και το εργασιακό bullying αποτελούν μάστιγα στην Ελλάδα. Θα γίνουν αλλαγές στο νομικό πλαίσιο που αφορά τα σεξουαλικά εγκλήματα; Θα πάρει η πολιτεία επιπλέον μέτρα στήριξης θυμάτων και υποψήφιων θυμάτων;

Μέσα στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης, λαμβάνονται υπόψη όλες αυτές οι παράμετροι και για αυστηροποίηση ποινών αλλά και για ύπαρξη θεσμικού πλαισίου, να υπάρχει αρωγή στα θύματα να καταγγείλουν. Εδώ θα πρέπει να θυμίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τον νέο ποινικό κώδικα μείωσε το πλαίσιο ποινής στον βιασμό. Ήταν μία πολιτική του επιλογή για μικρές ποινές. Η Νέα Δημοκρατία τον Νοέμβριο του 2019 επανέφερε αυστηρό πλαίσιο ποινών στον βιασμό που δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε. Θεσμικό πλαίσιο σε αυτά τα αδικήματα σημαίνει και αυστηρές ποινές.

Λόγω “Μήδειας”, πάρα πολλές οικογένειες έμειναν για μέρες χωρίς ρεύμα και νερό. Υπάρχει επιτελικό κράτος; Γιατί δεν λειτούργησε; Θα αποδοθούν ευθύνες;

Επρόκειτο για ένα πρωτόγνωρο καιρικό φαινόμενο που δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα σε χιλιάδες νοικοκυριά. Το επιτελικό κράτος λειτούργησε και για αυτό προσπάθησαν να αποκατασταθούν οι ζημιές 300.000 νοικοκυριών. Σίγουρα το γεγονός ότι υπήρξε και σοβαρός αριθμός νοικοκυριών που καθυστέρησε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημά τους είναι κάτι που μας προβληματίζει και για αυτό θα προβούμε και στις θεσμικές αλλαγές ώστε σε ανάλογες περιπτώσεις η ταλαιπωρία των πολιτών να είναι η λιγότερο δυνατή.

Είπατε πρόσφατα ότι «σπάσαμε το φράγμα των 500.000 εμβολιασμών και συνεχίζουμε». Ωστόσο, ο ρυθμός εμβολιασμού πόσο πιστά ακολουθεί την πορεία εξέλιξης του μεταλλαγμένου ιού, με τα διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα; Προλαβαίνουμε;

Ήδη βρισκόμαστε άνω των 700.000 εμβολιασμών, ο ρυθμός είναι πλήρως ικανοποιητικός βάσει των δόσεων που υπάρχουν. Όσο έρχονται περισσότερες δόσεις και εγκρίνονται νέα εμβόλια που είναι προ των πυλών θεωρούμε ότι θα είμαστε στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε ορίσει και θα μπορέσουμε να έχουμε ένα καλοκαίρι με πολύ μεγαλύτερη κανονικότητα.

Πληθαίνουν οι επιστήμονες που ισχυρίζονται ότι η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε συνδυασμό με τη θεραπεία με τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν θα μας είχαν φτάσει στο lockdown. Τι απαντάτε;

Η Γερμανία των 40.000 κλινών ΜΕΘ και του καλύτερου συστήματος υγείας στην Ευρώπη βρίσκεται σε lockdown από τα Χριστούγεννα και μετά. Ό,τι σύστημα υγείας και να έχεις δεν μπορείς να καλύψεις μία πανδημία. Στο πρωτοβάθμιο σύστημα δεν είχαμε κανένα πρόβλημα και αντιθέτως, προς απογοήτευση πολλών, τα εμβολιαστικά κέντρα λειτουργούν υποδειγματικά και καλύπτουν επαρκέστατα των πληθυσμό που εμβολιάζεται. Αναφορικώς με θεραπείες που λέτε προφανώς αυτές δίνονται στους πολίτες όχι όταν είναι σε πειραματικό στάδιο, αλλά όταν εγκριθούν από τα αρμόδια όργανα. Δεν νομίζω κανείς να ισχυρίζεται ότι θα πρέπει πειραματικά να δίνουμε μαζικά φάρμακα στον κόσμο πριν πάρουν τις εγκρίσεις.

Πρόσφατα αναφερθήκατε με άρθρο σας στις βιοηθικές και νομικές προεκτάσεις του εμβολιασμού. Ποιο είναι το σημείο τομής τελικά ανάμεσα σε ελεύθερη βούληση και υποχρεωτικότητα;

Πολύ ενδιαφέρουσα βιοηθική ερώτηση. Το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού του ανθρώπου του επιτρέπει να γίνονται ιατρικές πράξεις μόνο με την συναίνεσή του. Επί της αρχής λοιπόν ο εμβολιασμός μπορεί να γίνεται μόνο με την σύμφωνη γνώμη του ατόμου. Η ιδιαιτερότητα του εμβολιασμού για να αντιμετωπισθεί μία πανδημία έγκειται στο γεγονός ότι δεν εμβολιάζεσαι για να προστατεύσεις μόνο την δική σου υγεία, αλλά να προστατεύεις και την υγεία των άλλων ατόμων και συνολικά την δημόσια υγεία. Από τη στιγμή λοιπόν που μπορεί να γίνεις παράγοντας να θιγούν δικαιώματα τρίτων, υπάρχει μία στάθμιση του δικού σου δικαιώματος της συναίνεσης με το δικαίωμα της υγείας άλλων ανθρώπων. Ήδη το ΣτΕ είχε κρίνει ως συνταγματική την αποβολή νηπίων από παιδικούς σταθμούς, επειδή οι γονείς τους δεν δέχονταν να εμβολιαστούν, διότι υπήρχε κίνδυνος για την υγεία άλλων παιδιών. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει τον πλήρη σεβασμό του δικαιώματος του ανθρώπου να εμβολιάζεται μόνο εάν το επιθυμεί. Κατά την προσωπική μου άποψη αυτό είναι σωστό, αλλά σε ειδικές κατηγορίες όπως για παράδειγμα το νοσηλευτικό προσωπικό όπου το ίδιο μπορεί να γίνει φορέας μετάδοσης ασθένειας εντός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, θα έπρεπε να εξεταστεί και το θέμα της τυχόν υποχρεωτικότητας.

Η εστίαση αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εσόδων, εκτός του τουρισμού. Για να μην φτάσουν να δώσουν οι εστιάτορες τα κλειδιά στον Υπουργό.. προτίθεται να πάρει άλλα μέτρα η κυβέρνηση ή θεωρεί ότι είναι αρκετά;

Η κυβέρνηση έχει πάρει πολύ σημαντικά μέτρα στήριξης για την εστίαση χαρακτηριστικά αναφέρω, υπάρχει δυνατότητα να μπει όλο το προσωπικό σε αναστολή, το κράτος πληρώνει το μεγαλύτερο μέρος του ενοικίου ακόμη και στις επιχειρήσεις που λειτουργούν με delivery και με τις επιστρεπτέες προκαταβολές στηρίζεται και η ίδια η επιχείρηση με ζεστό χρήμα. Σίγουρα ο κλάδος, ιδίως το τμήμα που δεν λειτουργεί με διανομή, έχει πληγεί πολύ περισσότερο από άλλους κλάδους της οικονομίας καθώς είναι κλειστά τα καταστήματα. Η κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τις επιχειρήσεις και στο άνοιγμα της οικονομίας θα δώσει την ώθηση που χρειάζεται η εστίαση για να ανακάμψει.

Μια άλλη πληγή της χώρας, είναι οι μακροχρόνια άνεργοι, όπου στην πλειοψηφία τους πήραν απλώς μια δίμηνη παράταση του επιδόματος. Προβλέπεται κάποιος άλλος χειρισμός, δεδομένου ότι είναι πολύ δύσκολο να βρει δουλειά κάποιος εν μέσω πανδημίας;

Οι μακροχρόνια άνεργοι αφενός παίρνουν παράταση του επιδόματος για όσο διαρκεί η πανδημία, αλλά υπήρξε και πολύ σημαντικό πρόγραμμα στήριξης 100.000 θέσεων εργασίας για ανέργους που προσλαμβάνουν επιχειρήσεις και το κράτος πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές. Μέσα στα μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης στην επάνοδο στην κανονικότητα μετά την πανδημία, είναι και η μείωση της ανεργίας και η ουσιαστική στήριξη των ανέργων.

Το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία έχει δημιουργήσει σφοδρές αντιδράσεις. Πρόσφατα δε, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε τη δήλωση ότι αποδέχεται το ρίσκο να νοσήσει κάποιος, αναφερόμενος στις πορείες, για αυτό και η κυβέρνηση δεν πρέπει να φέρνει τέτοια νομοσχέδια εν καιρό πανδημίας. Θα ήθελα το σχόλιο σας.

Προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης ήταν και η κατάργηση του ασύλου ανομίας στα Πανεπιστήμια και η ουσιαστική πάταξη της εγκληματικότητας σε αυτά με την παρουσία αστυνομίας. Η κυβέρνηση δεν είναι κυβέρνηση ειδικού σκοπού για να μην νομοθετεί μέσα στην πανδημία. Υλοποιούμε το πρόγραμμά μας και ο κ. Τσίπρας είναι υπεύθυνος όταν καλεί τον κόσμο εν μέσω την πανδημίας σε συγκεντρώσεις που ευνοούν την μετάδοση της νόσου.

Από κόμμα της αντιπολίτευσης έγινε λόγος ότι στη νέα δομή προγράμματος ενόπλων δυνάμεων που ήρθε στη Βουλή και αφορά το διάστημα 2020-2035 από τα 67 δισ. ευρώ που απαιτούνται, θα δοθούν μόλις 23 δισ! Πιστεύετε ότι είναι αρκετά για την αποτρεπτική μας δύναμη ως χώρα;

Η κυβέρνηση με συγκεκριμένες ενέργειες ενισχύει την άμυνα της χώρας διότι εμείς θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να το ρισκάρουμε με την Τουρκία. Ήδη τα Rafale πετάνε στον Ελληνικό ουρανό και πολύ καλά γνωρίζουμε ότι ο μόνος τρόπος να υπάρχει ειρήνη με την Τουρκία είναι να ξέρει η Τουρκία ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το παν για να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook