«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απάντησε στο κάλεσμά μας για συστράτευση κατά του 5ου μνημονίου που υφαίνει σιγά σιγά η ΝΔ...»

Η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα μέσω του Bigpost επισημαίνει πως η Λίνα Μένδωνη έχει αποτύχει ως Υπουργός Πολιτισμού και της χρεώνει σημαντικές ευθύνες στην υπόθεση Λιγνάδη. Τονίζει πως θα πρέπει να «δημιουργηθεί ένα πλαίσιο στήριξης των θυμάτων σεξουαλικής κακοκποίησης», ώστε «κανένας και καμία να μην αισθάνεται μόνος και μόνη», ενώ απαντά και στο αν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής. Τέλος καταθέτει τις προτάσεις του ΜέΡΑ25 για την οικονομική στήριξη όσων έχουν πληγεί από την πανδημία και το lockdown.

Ποιες ευθύνες καταλογίζετε στη Λίνα Μενδώνη σχετικά με την υπόθεση Λιγνάδη; Θεωρείτε πως γνώριζε και τον κάλυπτε;

Είναι δεδομένο πως η Λίνα Μενδώνη έχει αποτύχει ως Υπουργός Πολιτισμού, αφήνοντας χωρίς στήριξη και εμπαίζοντας τους ανθρώπους του πολιτισμού που αγωνίζονται να επιβιώσουν ένα χρόνο τώρα. Η στάση της δε στην υπόθεση Λιγνάδη είναι αποκορύφωμα της -όχι μόνο ατυχούς- αλλά και επικίνδυνης διαχείρισης των θεμάτων του οίκου της. Μάλιστα, σε κρεσέντο κακής επικοινωνιακής διαχείρισης στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου, επιχείρησε να παίξει και η ίδια το θύμα που απατήθηκε και παραπλανήθηκε. Θυματοποιώντας η Υπουργός τον εαυτό της, τον προσφέρει σε εμάς με τη μορφή απροσδόκητης θυσίας, προσδοκώντας την κάθαρση με την έννοια που απέδιδε στην κάθαρση το αρχαίο δράμα. Η θυσία της θέλει να αποδειχθεί η δίοδος μετάβασης από τη σφαίρα του Βέβηλου στη σφαίρα του Ιερού, και στη συγκεκριμένη περίπτωση του λάθους/σωστού.

Σε μια προσπάθεια να εξευμενίσει τη λαϊκή οργή, θυμίζοντας τη θεϊκή οργή πριν την εξιλέωση, θέλησε να χρησιμοποιήσει την εξαγορασμένη εξουσία της ενημέρωσης των κρατικοδίαιτων ΜΜΕ προς όφελός της, ενδεδυμένη το μανδύα του θύματος και προσπαθώντας αποτυχημένα να υποδυθεί μια σύγχρονη Ιφιγένεια – θύμα προς θυσία. Αποτυχημένα προσπάθησε με δακρύβρεχτες τετριμμένες εκφράσεις επίκλησης, όπως «δεν γνώριζα, δεν ήξερα, είμαι κι εγώ μία σαν κι εσάς», να έρθει κοντά στην κοινωνία που βοά. Επιχείρησε την αποσύνδεση της μορφής από το περιεχόμενο με το «εμείς γνωρίζουμε τον καλλιτέχνη και όχι την προσωπική του ζωή», ώστε να αποποιηθεί και να αποφύγει να ταυτιστεί με οποιαδήποτε κακοποιητική, εγκληματική συμπεριφορά προκύψει.

Κανείς δεν μπορεί να πει με ελαφρά καρδιά πως γνώριζε η Υπουργός τα εγκλήματα του κ Λιγνάδη ή πως τον κάλυπτε, σίγουρα, όμως, θα έπρεπε να έχει ζητήσει το ποινικό μητρώο του προτού, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, τον τοποθετήσει στο Εθνικό Θέατρο. Αν το είχε κάνει, πιθανότατα θα είχε ενημερωθεί για την υπόθεση ασέλγειας του 1984 και τις καταγγελίες του 2012.

Είστε υπέρ της αυστηροποίησης των ποινών για σεξουαλικά εγκλήματα;

Θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση που θα αφορά όχι μόνο τις ποινές εγκλημάτων αυτού του είδους, αλλά και να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο στήριξης των θυμάτων, ώστε κανένας και καμία να μην αισθάνεται μόνος και μόνη. Είναι εξαιρετικά σημαντικό τα θύματα να νιώσουν ασφάλεια ώστε να μπορέσουν να μιλήσουν. Με τη θαρραλέα πράξη της Σοφίας Μπεκατώρου άρχισε να σπάει το απόστημα της παρενόχλησης στη χώρα μας, παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλά ακόμη αποστήματα που πρέπει να σπάσουν και να γίνει μεγάλος αγώνας έως ότου θύματα σεξουαλικών εγκλημάτων και παρενόχλησης μιλήσουν. Σίγουρα κάποιοι δεν θα το κάνουν, από φόβο ή ενοχή, αλλά κι αυτοί αξίζουν τον θαυμασμό μας γιατί αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τα βαθιά τραύματα που αφήνει πίσω του ένα τέτοιο έγκλημα, αν και δεν θα ξεχάσουν ποτέ. Η αυστηροποίηση των ποινών είναι το ένα σκέλος, χωρίς αμφιβολία σημαντικό, καθώς οι δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων είναι εξαιρετικά πιθανό, μετά την έκτιση της ποινής τους, να τα επαναλάβουν, όμως, η ανατροπή του πλαισίου πατριαρχίας και εξουσίας που γεννά και προλειαίνει το έδαφος για κάθε είδους παρενόχληση είναι ένα στοίχημα που πρέπει με κοινό αγώνα και προσπάθεια να κερδίσουμε.

Τον τελευταίο καιρό φαίνεται πως με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ κινείστε σε παρόμοια αντιπολιτευτική γραμμή… Υπάρχουν περιθώρια μελλοντικών συνεργασιών;

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να πετάξει την εμπιστοσύνη του λαού στον κάλαθο της Ιστορίας, κάνοντας το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος ΝΑΙ και να ακολουθήσει την πεπατημένη προηγούμενων κυβερνήσεων αναφορικά με την πιστή εφαρμογή των μνημονίων. Απλώς, θέλοντας να καταλαγιάσει την εναπομείνασα αριστερή του συνείδηση, βάφτισε το 4ο μνημόνιο, μεταμνημόνιο. Εξάλλου, βλέπουμε πως ακόμη και τώρα αδυνατεί να κάνει αντιπολίτευση, καταφεύγοντας σε επικοινωνιακές μόνο αντιδράσεις, μιας και η ΝΔ υλοποιεί πολλά νομοθετήματα για τα οποία εκείνος είχε θέσει τις βάσεις.

Το ΜέΡΑ25 δημιουργήθηκε όχι γιατί τα στελέχη του επιθυμούμε να αναλάβουμε υπουργικούς θώκους, γεννήθηκε γιατί αντιδρούμε στην υποταγή στην τρόικα εσωτερικού και εξωτερικού. Και φυσικά δεν δημιουργήθηκε για να υπουργοποιηθούν ξανά οι πρωτεργάτες της συνθηκολόγησης. Ιδρύθηκε για να αποκαλύψει το ψέμα περί εξόδου από τα μνημόνια και από τη χρεοδουλοπαροικία.

Σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες, ο μόνος τρόπος συμπόρευσης είναι στη βάση κοινού προγράμματος προστασίας της πλειοψηφίας και της απαραίτητης για αυτό ρήξης με την ολιγαρχία, πράγμα το οποίο το ΜέΡΑ25 πρότεινε την 8η Μαΐου 2020, απευθύνοντας κάλεσμα για παλλαϊκή συστράτευση κατά του 5ου μνημονίου που υφαίνει σιγά σιγά η ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να μην απαντήσει ποτέ στο κάλεσμά μας, επιβεβαιώνοντας περίτρανα την αποφασιστικότητα της ηγεσίας του να απέχει από κάθε σύγκρουση με την τρόικα, χωρίς την οποία κάθε προοδευτική διακυβέρνηση θα παραμείνει ψευδεπίγραφη.

Το ΜέΡΑ25 ζητά εκλογές άμεσα;

Ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών είναι στη διακριτική ευχέρεια του Πρωθυπουργού. Το ΜέΡΑ25 συνεχίζει να οργανώνεται, να συζητά, να είναι κοντά στους πολίτες και να ετοιμάζεται για τις εκλογές γι΄ αυτό και όποτε κι αν αυτές διεξαχθούν θα είναι καθ’ όλα έτοιμο. Τώρα για να σας απαντήσω για το αν ζητάμε ή όχι εκλογές, θεωρούμε πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί. Κρίνω πως θα το κάνει λίγο πριν την έμπρακτη υιοθέτηση του 5ου και σκληρότερου μνημονίου που είναι βέβαιο πως θα έρθει να φτωχοποιήσει ακόμη περισσότερο τη χώρα μας και να χτυπήσει την ήδη αναιμική από τις πολιτικές στείρας λιτότητας της τελευταίας μνημονιακής δεκαετίας.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως σχεδιάζει το άνοιγμα της αγοράς τον Μάρτιο. Ποια η θέση σας;

Βλέπουμε, δυστυχώς, μια κάκιστη διαχείριση της πανδημίας από πλευράς της κυβέρνησης. Από τον προηγούμενο Μάρτιο ζητούσαμε διαγραφή του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών, πάγωμα οφειλών και δανείων, έμπρακτη στήριξη των εργαζομένων, των μικρών, μικρομεσαίων και μεσαίων επιχειρήσεων. Φυσικά, η μείωση του ΦΠΑ και η κατάργηση της προπληρωμής φόρου ήταν και είναι πάγιες πολιτικές μας προτάσεις. Επίσης, βλέπαμε πόσο αποσπασματικά ήταν τα μέτρα και ζητούσαμε να ληφθεί ολιστική μέριμνα για να μην δούμε την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τη ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας, να καταρρέει. Παράλληλα, από τον περασμένο Ιούνιο, θέσαμε σε δημόσια διαβούλευση πρόταση νόμου του ΜέΡΑ25 με θέμα την προστασία των πολιτών από τις επιπτώσεις της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης. Δυστυχώς, ακόμη και μετά το άνοιγμα της αγοράς, αν δεν ληφθούν γενναίες πρωτοβουλίες, αν δεν γίνουν βήματα πραγματικής στήριξης των επιχειρήσεων, με διαγραφές, πάγωμα και ενίσχυση δεν θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις να επιβιώσουν, να καλύψουν παλαιότερες υποχρεώσεις και νέες που θα δημιουργηθούν.

Για παράδειγμα, η κυβέρνηση μίλησε για επιδότηση με το ποσό των 5000€, μέσω ΕΣΠΑ, των επιχειρήσεων που επιθυμούν να φτιάξουν e-shop. Δική μας πρόταση είναι αυτές οι 5000€ να δοθούν σε όλες τις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν αποδεδειγμένα χτυπηθεί από την οικονομική πανδημία που γέννησε ο κορωνοϊός, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν παλαιότερα τιμολόγια προμηθευτών τους ή να προβούν σε αγορές νέων εμπορευμάτων. Μάλιστα, τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί από το ΜέΡΑ25 τροπολογία που θα εμπεριέχει αυτήν και άλλες προτάσεις ενίσχυσης των επιχειρήσεων. Στόχος είναι να μεριμνήσουμε, νομοθετώντας προς όφελος των επιχειρήσεων, για να μην δούμε σειρά λουκέτων και κλεισμένων επιχειρήσεων που θα εκτοξεύσουν την ανεργία και θα οδηγήσουν στην ανασφάλεια εκατοντάδες, ίσως, χιλιάδες συμπολίτες μας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook