«Να περιμένετε virtual tours, ψηφιακά βίντεο και υλικό που θα διατίθενται δωρεάν στους επισκέπτες αλλά και μια σειρά δράσεων γύρω από την γαστρονομία και τον εναλλακτικό τουρισμό»

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Τουρισμού της Θεσσαλονίκης, Μαρία Καραγιάννη μιλά στο Bigpost για τον τρόπο που η πόλη χρησιμοποιεί τα social media και αποκαλύπτει τα σχέδια και τις καινοτόμες ιδέες που υλοποιεί ο δήμος για την προβολή της! «Η Θεσσαλονίκη δεν εφησυχάζει, εκμεταλλεύεται την αδράνεια της δύσκολης εποχής που διανύει και πάμε μπροστά» σημειώνει σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού και παραθέτει τα σημαντικά πλεονεκτήματα της πόλης, που την κάνουν να ξεχωρίζει!

Η Θεσσαλονίκη ακούγεται συνεχώς στα social media. Τι γίνεται πια εκεί;

Αυτό είναι αλήθεια, προσπαθούμε να ενισχύουμε με κάθε τρόπο την παρουσία μας στα social media ώστε να αναδείξουμε με τον καλύτερο τρόπο τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η πόλη μας στον σύγχρονο επισκέπτη. Και λέω σύγχρονο γιατί και η ίδια η πόλη μεταβάλλεται και προσπαθεί να γίνει μια έξυπνη πόλη με ποδηλατοδρόμους, διευθέτηση χώρων στάθμευσης, ψηφιακούς χάρτες και έξυπνες εφαρμογές. Η Θεσσαλονίκη είναι φιλόξενη, φιλική στον επισκέπτη, ασφαλής, με εύκολες μετακινήσεις και πάντα γεμάτη χρώματα, ήχους, μυρωδιές και γεύσεις. Είναι μια πόλη που διατηρεί τη γοητεία της όλο το χρόνο και πολύ συχνά η εμφάνιση μας στα social media γίνεται από τους ίδιους τους επισκέπτες της πόλης που καταγράφουν τις δικές τους εντυπώσεις και εμπειρίες κατά την παραμονή τους στη Θεσσαλονίκη.

Μας φαίνονται πολύ ωραία όλα αυτά… Πόσο έχει επηρεάσει ο κορωνοϊός το έργο σας;

Η Θεσσαλονίκη δεν εφησυχάζει. Εκμεταλλεύεται την αδράνεια της δύσκολης εποχής που διανύει και πάμε μπροστά. Η ιστορία της ίδιας της πόλης δείχνει ότι είναι μια πόλη που δεν κοιμάται ποτέ, είναι μόνιμα σε εγρήγορση και προσαρμόζεται σε αλλαγές, άρα σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε αδρανείς και παρατηρητές! Σαφώς ο προγραμματισμός του έτους ήταν διαφορετικός αλλά προσαρμοστήκαμε στα νέα δεδομένα και προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τον χρόνο που μας δίνει η πανδημία χαράζοντας μια στρατηγική με σκοπό να δημιουργήσουμε καινοτόμα προϊόντα για την πόλη μας.

Ποιες είναι οι καινοτομίες που έχετε σκεφτεί για τη Θεσσαλονίκη;

Να περιμένετε virtual tours, ψηφιακά βίντεο και υλικό που θα διατίθενται δωρεάν στους επισκέπτες αλλά και μια σειρά δράσεων γύρω από την γαστρονομία και τον εναλλακτικό τουρισμό. Πιο συγκεκριμένα, έχει γίνει η αρχή με την διαβούλευση για τον γαστρονομικό ορίζοντα της πόλης και στόχος μας είναι να εφαρμόσουμε σε συνεργασία με τους φορείς του τουρισμού και τους τοπικούς εταίρου. Επιπλέον, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που προωθεί τον βιώσιμο και ήπιο τουρισμό στην πόλη και αναμένουμε με την ολοκλήρωση του, το 2022, να δούμε τα πρώτα αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση, ευελπιστούμε οι συνθήκες να μας επιτρέψουν σύντομα την εφαρμογή στην πράξη. Θα εκμεταλευτούμε καθε δυνατοητα προωθησης που μας δίνουν οι νέες τεχνολογιες και το digital marketing για να κανουμε την Θεσσσαλονικη γνωστή σε όλο τον κόσμο.

Ποια είναι τα μοναδικά σημεία που πιστεύετε ότι έχει η Θεσσαλονίκη μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα;

H Γαστρονομία και ο Πολιτισμός είναι τα δυο μεγάλα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της πόλης. Η Θεσσαλονίκη είναι μοναδική σε γεύσεις και εμπειρίες. Η γαστρονομία της, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοξενίας της, ξεχωρίζει από την ποικιλία και την ποιότητα των προϊόντων, την ύπαρξη άρτια εκπαιδευμένων σεφ, των καινοτόμων επισιτιστικών επιχειρήσεων και το γεγονός ότι ο επισκέπτης μπορεί να βρει μοναδικές γεύσεις σε κάθε γωνιά της πόλης. Δεν είναι τυχαίο ότι ο διεθνής τύπος και έγκριτα έντυπα όπως οι New York Times και η Guardian παρουσιάζουν τη Θεσσαλονίκη ως τη Γαστρονομική πρωτεύουσα της Ελλάδας. Όσο για τον Πολιτισμό…ξεκινά από τα μνημεία της και τη μακραίωνη ιστορία της και φτάνει μέχρι τις δράσεις και τα φεστιβάλ της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας.

Είστε ένας άνθρωπος που δεν προέρχεται από την πολιτική αλλά από τον επιχειρηματικό κόσμο. Πως ένας τεχνοκράτης ενεργεί στην τοπική αυτοδιοίκηση;

Αντιλαμβάνομαι τον διαχωρισμό των ρόλων (πολιτικού και τεχνοκράτη) ωστόσο αυτές οι έννοιες δεν θα πρέπει πλέον να διαφέρουν ως προς τη δράση. Σε ένα δήμο τα πάντα είναι θέμα οράματος, στρατηγικού σχεδιασμού και προτεραιοτήτων, διαχείρισης δηλαδή. Μanagement όπως μάθαμε να λέμε. Επομένως ενεργώ ως τεχνοκράτης που σχεδιάζει, υλοποιεί και λογοδοτεί στον πολίτη αλλά ταυτόχρονα και ως δημότης που θέλει να ζει και να εργάζεται σε μία σύγχρονη και εξωστρεφή πόλη. Καλούμαστε να διαχειριστούμε την καθημερινότητα των δημοτών και να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα της πόλης. Άρα λοιπόν χρειαζόμαστε απαραίτητα τεχνοκρατική επάρκεια.

Πως οραματίζεστε εσείς τη Θεσσαλονίκη σαν τουριστικό και πολιτιστικό προορισμό;

Για να μπορείς να ονειρεύεσαι και να σχεδιάζεις για μια πόλη πρέπει πάνω από όλα να την αγαπάς. Την αγάπη μας αυτή οφείλουμε να δείξουμε σε κάθε κάτοικο και σε κάθε επισκέπτη. Σε κάθε γειτονιά ξετυλίγεται μια ιστορία, όπου κάθε γειτονιά έχει το δικό της χαρακτήρα, το δικό της χρώμα, τις δικές της γεύσεις. Είναι μια πόλη που σαν την περπατήσεις ήρεμα θα συναντήσεις έναν πολιτισμό με ποικίλα στοιχεία, θα βρεθείς σε μια πόλη που θα σε κάνει να την γνωρίσεις και να την αγαπήσεις. Η Θεσσαλονίκη είναι όλα αυτά και πολλά περισσότερα. Είναι μια πόλη με αδιάλειπτη αστική ιστορία είκοσι τεσσάρων αιώνων, πόλη σημαντική οικονομικά και εμπορικά, κοσμοπολίτικη, πόλη πολυπολιτισμική και ανοιχτή -συγχρόνως και πεδίο εξελίξεων ανά τους αιώνες. Αντιλαμβανόμαστε όλοι τη μοναδική της αύρα και γοητεία, στοιχεία που την έχουν κάνει σταθμό για τον τουρισμό. Όμως εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και στόχος δικός μας ο εμπλουτισμός του ρόλου της πόλης στον τομέα του πολιτισμού και των τεχνών και ταυτόχρονα στην προσέλκυση επισκεπτών. Οραματίζομαι μια πόλη έξυπνη και δυναμική. Μια πόλη βιώσιμη με οικονομική αυτοτέλεια, με κοινωνική αλληλεγγύη, με περιβαλλοντική συνείδηση. Μια πόλη με παλμό όπου χαίρεσαι να ζεις, να εργάζεσαι, να δημιουργείς και να επισκέπτεσαι.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook