«Η χώρα δυστυχώς τοποθετείται πια στο κάδρο των ακροδεξιών κυβερνήσεων που κινούνται στο φάσμα της ξενοφοβίας στη διαχείριση του προσφυγικού...»

Ο βουλευτής Κορνιθίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός τονίζει μέσω του Bigpost πως το Μαξίμου, αν και γνώριζε για το ραντεβού των χούλιγκαν στη Νέα Σμύρνη την περασμένη Τρίτη, επέλεξε «να μην προστατεύσει τη ζωή ούτε των χιλιάδων ειρηνικών διαδηλωτών, αλλά ούτε και των αστυνομικών», με μόνο σκοπό «να μεθοδεύσει την στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ». Ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο που διαχειρίζεται την πανδημία και το προσφυγικό, και υποστηρίζει πως «το δικαίωμα στη διαδήλωση και τη διαμαρτυρία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και αναφαίρετο».

Η κυβέρνηση κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κρύβεται πίσω από τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια. Ποια η θέση σας;

Μεγάλη εφημερίδα η οποία μάλιστα πρόσκειται στην Κυβέρνηση αποκαλύπτει ότι οργανωμένοι χούλιγκαν από ποδοσφαιρικές ομάδες της Αττικής, ήταν εκείνοι που συγκεντρώθηκαν για να δημιουργήσουν επεισόδια στο περιθώριο της ειρηνικής διαμαρτυρίας χιλιάδων πολιτών στη Ν. Σμύρνη το απόγευμα της περασμένης Τρίτης. Πολλά ρεπορτάζ επιβεβαιώνουν ότι η ΕΛ.ΑΣ είχε διαπιστώσει το σχετικό κάλεσμα μέσω social media.

Το Μέγαρο Μαξίμου γνώριζε -και αν δεν γνώριζε η ευθύνη είναι στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη ή τον Αρχηγό της Αστυνομίας- και επέλεξε να μην προστατεύσει τη ζωή ούτε των χιλιάδων ειρηνικών διαδηλωτών, αλλά ούτε και των αστυνομικών όπως φάνηκε με μόνο σκοπό να μεθοδεύσει την στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η κοινωνική ειρήνη έγινε όπλο που εκφράστηκε μέσα από ένα άκρως διχαστικό διάγγελμα το βράδυ της ίδιας μέρας, αμέσως μετά τον τραυματισμό του αστυνομικού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι οργανώνουν τη βία, ενώ γνώριζε προφανώς ότι η βία οργανώθηκε από ακραία στοιχεία που καμία σχέση δεν έχουν με τον ΣΥΡΙΖΑ και το δημοκρατικό κίνημα που ειρηνικά διαδηλώνει πλέον σε όλη την Ελλάδα απέναντι στον αυταρχισμό και την αστυνομική βία, αλλά και την στρατηγική της έντασης που η κυβέρνηση τροφοδοτεί εδώ και καιρό.

Θεωρείτε πως είναι επικίνδυνες οι διαδηλώσεις εν μέσω πανδημίας; Η κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι ευθύνεστε για τη μετάδοση του κορωνοϊού…

Η Κυβέρνηση και σε αυτό το θέμα επιλέγει να βρει αποδιοπομπαίους τράγους για να καλύψει τις δικές της αστοχίες. Μετά από ένα χρόνο, επιτέλους παραδέχεται ότι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αποτελούν εστία υπερμετάδοσης του ιού.

Μέσα σε λίγες ημέρες η αστυνομία του κύριου Χρυσοχοΐδη έχει εξαπολύσει επιθέσεις με πρωτόγνωρη ωμότητα κατά πολιτών, με αποκορύφωμα το περιστατικό της Νέας Σμύρνης. Πολίτες που έκαναν βόλτα στο προβλεπόμενο κανονιστικό πλαίσιο ξυλοκοπήθηκαν χωρίς λόγο, άλλοι συνελήφθησαν την ώρα που περπατούσαν αμέριμνοι μακριά από το περιστατικό και άλλοι δέχτηκαν βίαιες επιθέσεις με τη μορφή εκδίκησης για τον αποτρόπαιο τραυματισμό του αστυνομικού σε καταστήματα, κλπ.

Το δικαίωμα στη διαδήλωση και τη διαμαρτυρία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και αναφαίρετο. Οι πολίτες και τα κοινωνικά κινήματα έχουν επιδείξει την απαραίτητη σοβαρότητα, τηρούν τα μέτρα και όταν διαδηλώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Εξάλλου, η μέχρι σήμερα πραγματικότητα έχει δείξει σύμφωνα και με τους ειδικούς, ότι οι συγκεντρώσεις που έγιναν δεν αποτέλεσαν εστίες μετάδοσης.

Σε κάθε περίπτωση, αν ο κ. Μητσοτάκης περιμένει ότι θα καταστρέφει όλη την κοινωνική υποδομή ανενόχλητος με πρόσχημα την πανδημία, είναι γελασμένος. Ο κόσμος βγαίνει στο δρόμο γιατί η κυβέρνηση ξηλώνει με μπαράζ νομοσχεδίων στη Βουλή στοιχειώδη κοινωνικά δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών. Είναι λοιπόν αυτή που με την πολιτική της προκαλεί τις κινητοποιήσεις και την ίδια στιγμή αυξάνει τις ανισότητες και τορπιλίζει την κοινωνική συνοχή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως η Ελλάδα διαχειρίζεται την πανδημία καλύτερα από πολλές χώρες της Ευρώπης…

Η εικόνα που δίνει η κυβέρνηση είναι αυτή ενός παρακολουθητή των εξελίξεων. Αντιλαμβάνεται τον ρόλο της περισσότερο ως χειριστή ενός διακόπτη του lockdown, χωρίς κανέναν σχεδιασμό, κανέναν έλεγχο και καμία πρόληψη για ουσιαστική στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, χωρίς ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ σε υποδομές και προσωπικό. Το lockdown έχει αποτύχει γιατί η κυβέρνηση αρνείται να κάνει τα αυτονόητα: να πάρει μέτρα σε μέσα μεταφοράς και χώρους εργασίας, να συνταγογραφήσει τα τεστ, να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση χωρίς όρους που επιβάλουν οι «ημέτεροι» ιδιοκτήτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρουσίασε δια του Προέδρου του ένα ολοκληρωμένο, συνεκτικό και σύγχρονο σχέδιο για την ενίσχυση και αναβάθμιση του ΕΣΥ που στην κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε στα πόδια του με πολύ σημαντικές παρεμβάσεις με προσλήψεις, εξοπλισμό και αύξηση των προϋπολογισμών για την Υγεία.

Με τις επιλογές της κυβέρνησης είμαστε ουραγοί στην Ευρώπη όσον αφορά το βάθος της ύφεσης το 2020. Οι πολίτες χάνουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους ενώ παράλληλα, αν και υπερχρεωμένοι -και βομβαρδισμένοι καθημερινά από τις εισπρακτικές- φορτώνονται με νέα χρέη προς το κράτος και τις τράπεζες, ενώ τα λουκέτα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως στην εστίαση, έχουν ήδη ξεκινήσει.

Οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί προσβάλλουν επαγγελματίες και εργαζόμενους. Οι πολιτικές επιλογές έχουν οδηγήσει μια ολόκληρη κοινωνία να αγωνιά πλέον όχι μόνο για την υγεία αλλά και για την οικονομική της επιβίωση. Αν δεν υπάρξει επειγόντως αλλαγή αυτής της αποτυχημένης σε όλα τα επίπεδα πολιτικής, η εξέλιξη για την ελληνική οικονομία και κοινωνία θα είναι καταστροφική.

Ως ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, πείτε μας ποια είναι η κατάσταση στο προσφυγικό. Τι συμβαίνει με τις ροές στα νησιά; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσης; Ποιες οι προτάσεις σας;

Ο λαός μας λέει «κάθε πέρσι και καλύτερα» η φράση αυτή κολλάει γάντι στο προσφυγικό. Παρά τις επάρσεις του κυρίου Μηταράκη που με δημιουργική λογιστική παρουσιάζει μια εικόνα εκτός πραγματικότητας, η κατάσταση είναι τραγική για τους πρόσφυγες, τόσο σε ότι αφορά τις συνθήκες που βρίσκονται αλλά και στα δικαιώματα που πρέπει να έχουν. Η χώρα δυστυχώς τοποθετείται πια στο κάδρο των ακροδεξιών κυβερνήσεων που κινούνται στο φάσμα της ξενοφοβίας στη διαχείριση του προσφυγικού.

Παρόλο που η πανδημία και οι ελάχιστοι πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν τους τελευταίους 12 μήνες στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου έχουν δώσει μεγαλύτερη δυνατότητα να υπάρχουν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες στα ΚΥΤ των νησιών αλλά και ισχυρή αποσυμφόρηση προς την ενδοχώρα, έχουμε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Χιλιάδες βρίσκονται παρατημένοι στους χώρους των ΚΥΤ, ιδιαίτερα σε Λέσβο και Σάμο. Έχουν αφεθεί να ζουν σε συνθήκες επικίνδυνες για την υγεία και τη ζωή τους.

Επιμένουν να φτιαχτούν κλειστές δομές που λειτουργούν ως κέντρα κράτησης στα νησιά του Αιγαίου μόνο και μόνο για να εξαθλιώνουν τους αιτούντες άσυλο αλλά και για να προσβάλλουν τις τοπικές κοινωνίες και να καλλιεργούν τον κοινωνικό αυτοματισμό, χωρίς να έχουν, όμως, κανένα αποτέλεσμα εκτός από καταδίκες της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που έρχονται, καθώς παραβιάζονται τόσο το Ευρωπαϊκό όσο και το Διεθνές Δίκαιο.

Έξι μήνες μετά την φωτιά στην Μόρια και ενώ έχουν διατεθεί αθρόα κονδύλια από την ΕΕ υπάρχει ακόμα αυτή η κατάσταση ανθρωπιστικής ντροπής. Ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να κάνει το βίο αβίωτο για όσους φτάνουν στη χώρα μας ζητώντας άσυλο και από την άλλη, όπως έγινε και με το Κλειδί Σερρών και τη νέα Μαλακάσα στην ενδοχώρα, τα εκατομμύρια δίνονται με απευθείας αναθέσεις και υπογραφές μετακλητών σε δομές που είναι ντροπή για τον ανθρώπινη αξιοπρέπεια και για την ίδια τη χώρα.

Αλληλεγγύη χρειάζεται, όμως, εκτός από την ενδοχώρα στα νησιά και από την Ευρώπη στην Ελλάδα, για το οποίο πρέπει να ασκηθεί πίεση με κάθε τρόπο, κάτι που η κυβέρνηση δεν επιχειρεί στο πλαίσιο του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση της ΕΕ, αποδεχόμενη το ρόλο της «ασπίδας της Ευρώπης και μετατρέποντας τη χώρα, και κυρίως τα σημεία πρώτης εισόδου, σε απέραντες φυλακές και αποθήκες ψυχών.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook