«Αν κάποιος ανέβει στην Ακρόπολη, θα διαπιστώσει πως η "τσιμεντόστρωση" βγάζει μάτι. Είναι τόση η κακογουστιά, που δεν έχεις την εντύπωση πως μπήκαν διάδρομοι ανάμεσα στις αρχαιότητες, αλλά πως ανάμεσα στα τσιμέντα "βόλεψαν" και κάποια αρχαία...»

Ο ηθοποιός, αναπληρωτής τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Α΄ Ανατολικής Αττικής, Πάνος Σκουρολιάκος τονίζει μέσω του Bigpost πως η κυβέρνηση δεν έχει στηρίξει όσο θα έπρεπε τους εργαζόμενους στον χώρο της τέχνης και καταθέτει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Επισημαίνει πως η ΝΔ «προσπαθεί να διαστρέψει την πραγματικότητα και να παραπλανήσει τους Έλληνες της διασποράς» και ασκεί σφοδρή κριτική στη Λίνα Μενδώνη για τις παρεμβάσεις του υπουργείου στην Ακρόπολη. Επιπλέον, απαντά στο αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος σε περίπτωση πρόωρων εκλογών…

Αναλυτικά:

Η κυβέρνηση κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ πως φοβάται την ψήφο των ομογενών… Τι ισχύει τελικά;

Το πυροτέχνημα του υπουργού Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων προσπαθεί να διαστρέψει την πραγματικότητα και να παραπλανήσει τους Έλληνες της διασποράς. Τα γεγονότα όμως μιλούν από μόνα τους:

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν το κόμμα που σύστησε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν αυτός που κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση στην αναθεώρηση του Συντάγματος, χωρίς την οποία δεν θα υπερψηφιζόταν ο νόμος για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων.

Η δική μας πρόταση αναθεώρησης, προέβλεπε ότι έως πέντε βουλευτές εκλέγονται σε ευρύτερες εκλογικές περιφέρειες μόνιμης εγκατάστασης απόδημου Ελληνισμού, με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από αυτές, χωρίς περιορισμούς άλλους πλην της ιδιότητας του Έλληνα πολίτη.

Εμείς, μολονότι θεωρούσαμε ορθότερη τη χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς δική μας πρόταση, όπως τόνισε και η κα Τζάκρη αλλά επέλεξε να διαβάσει αποσπασματικά ο κ. Βορίδης, υπερψηφίσαμε το νόμο για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων, όπως διαμορφώθηκε μετά από παρεμβάσεις και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, παρά τις προφανείς αδυναμίες του, γιατί θέλαμε να έχουν φωνή και ψήφο οι Έλληνες του εξωτερικού.

Το ενδιαφέρον της Νέας Δημοκρατίας για τους απόδημους άλλωστε, είναι προσχηματικό και αφορά μόνο την ψήφο τους. Από τον Ιούνιο του 2019 που ανέλαβε την διακυβέρνηση το κόμμα της ΝΔ, η Επιτροπή Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων έχει σχεδόν αδρανοποιηθεί. Οι επαφές (έστω και διαδικτυακά) με τους ομογενείς έχουν ατονήσει και το μόνο που έχουμε είναι οι δημόσιες σχέσεις κυβερνητικών παραγόντων προς άγραν ψηφαλακίων από τους ομογενείς.

Ποια είναι η θέση σας για τις ενέργειες που έχει κάνει η κυβέρνηση για να στηρίξει τους ανθρώπους της τέχνης;

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε ως κυβέρνηση η ΝΔ, δήλωσε με τις αποφάσεις και τις πράξεις της για το πεδίο του σύγχρονου πολιτισμού, ότι λίγο ενδιαφέρεται για τον χώρο, για καλλιτέχνες και δημιουργούς. Με την εμφάνιση της πανδημίας, της δόθηκε η ευκαιρία να δείξει μια κάποια φροντίδα για τους επαγγελματίες του Πολιτισμού, που ήταν οι πρώτοι που έχασαν τη δουλειά τους μιας και οι χώροι Πολιτισμού (θέατρα, μουσικές σκηνές, γκαλερί, κινηματογράφοι κλπ) ήταν οι πρώτοι που έκλεισαν. Ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα δεκαπέντε εκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη των καλλιτεχνών. Δεκαπέντε εκατομμύρια, είχε κόψει από τον προϋπολογισμό που κατέθεσε, σε σχέση με αυτά που είχε προϋπολογίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έναν χρόνο πριν στον δικό της προϋπολογισμό. Πολύ λίγοι λοιπόν, πήραν εξαιρετικά λίγα. Ποσά που δεν επιτρέπουν σε μια οικογένεια να ανταπεξέλθει στις βασικές ανάγκες της. Βεβαίως από αυτά τα χρήματα δόθηκαν και «επιδοτήσεις» για την παραγωγή καλλιτεχνικού έργου. Σε ποιους όμως; Με ποια κριτήρια; Ουδείς γνωρίζει. Μήπως δόθηκαν κατόπιν κατάθεσης προτάσεων από τους ενδιαφερομένους; Κατόπιν διαγωνισμού; Όχι βέβαια. Όλα αποφασίσθηκαν αδιαφανώς μέσα στα γραφεία του ΥΠΠΟ και οι διευθυντές των εποπτευόμενων φορέων τα μοίρασαν, με δική τους όπως δήλωσε η κ. υπουργός ευθύνη επιλογής. Εδώ η κοροϊδία πάει σύννεφο.

Οι καθημερινοί αγώνες των καλλιτεχνών, οι διαμαρτυρίες τους με τα εργασιακά σωματεία τους και την δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση τους, την ΠΟΘΑ, δίνουν την αυτονόητη απάντηση: Ποσώς ενδιαφέρει αυτήν την κυβέρνηση η σοβαρή στήριξη των ανθρώπων της τέχνης.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη των καλλιτεχνών;

Από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα στήριξης του Πολιτισμού και των ανθρώπων του ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας και του παρατεταμένου lockdown:

1. Ομπρέλα προστασίας για όλους. Καλλιτέχνες, εργαζόμενους, επιχειρήσεις.

2. Οικονομικό πακέτο εκατόν πενήντα εκατομμυρίων για την στήριξη του Πολιτισμού και της δημιουργικής Οικονομίας.

3. Στήριξη των Πνευματικών Δικαιωμάτων.

4. Δημιουργία ενός «κουμπαρά» με το όνομα «Θέτις», ως ένα ταμείο για τον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα με άμεση παροχή μικροπιστώσεων και αξιοποίηση του ΕΣΠΑ.

5. Συμμετοχικός σχεδιασμός για την επόμενη μέρα με την συνεργασία των καλλιτεχνών – δημιουργώ και εργαζομένων.

6. Έκτακτες επιχορηγήσεις σε παραγωγές που διακόπηκαν και είναι εκτεθειμένες σε οικονομικές υποχρεώσεις, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους μετά το τέλος των περιοριστικών μέτρων

7. Τέλος ανάγκη είναι να περάσει σε νέα φάση με τα καινούρια δεδομένα το ΕΚΟΜΕ που υπήρξε σημαντική παρακαταθήκη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που απογείωσε την δημιουργία στη χώρα μας ξένων και ελληνικών οπτικοακουστικών παραγωγών.

Πολλή κουβέντα έχει γίνει για την Ακρόπολη… Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί σφοδρή κριτική στην υπ. Πολιτισμού… Για ποιον λόγο;

H Ακρόπολη αποτελεί την ναυαρχίδα της εμπλοκής του ιδιωτικού παράγοντα στον αρχαιολογικό πλούτο της χώρας. Με αφορμή την κατασκευή ανελκυστήρα ώστε να μπορούν συμπολίτες μας με αναπηρία να επισκέπτονται τον Ιερό Βράχο, δόθηκε η ευκαιρία σε ιδιωτικό Ίδρυμα, να συμμετέχει στα της φροντίδας του σπουδαίου αυτού μνημείου της αρχαιότητας. Αλήθεια, ολόκληρο κράτος, ελεύθερο διακόσια χρόνια τώρα δεν είχε 780.000 ευρώ να εγκαταστήσει τον ανελκυστήρα και έπρεπε να το φροντίσει το Ίδρυμα αυτό; Ή μήπως εδώ δίνεται ένα σήμα πως από εδώ και πέρα την ευθύνη του Πολιτισμού δεν θα έχει το ΥΠΠΟ και οι ελεγχόμενοι από τον λαό πολιτικοί, αλλά και ιδιώτες που δεν έχουν να ελεγχθούν από τους πολίτες και να λογοδοτήσουν;

Και μετά ήρθαν τα τσιμέντα. Κακόγουστες διαδρομές, στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση από τις κατευθύνσεις που άφησε πίσω του ο αείμνηστος Γιάννης Τραυλός στον οποίο είχε ανατεθεί το έργο, εν όψει των αναστηλωτικών έργων τα οποία προγραμματίζονταν τότε. Η μαρτυρία του κ. Τάσου Τανούλα, επί δεκαετίες συνεργάτη του Τραυλού, είναι αποκαλυπτική. Μας πληροφορεί λοιπόν πως «στον Τραυλό οφείλεται η σύλληψη του όλου εγχειρήματος με σταθερό κριτήριο την αισθητική προσαρμογή στο περιβάλλον έδαφος αλλά και την δυνατότητα εύκολης και πλήρους αφαίρεσης της κατασκευής». Σημειώνει ακόμα, πως «οι διαστρώσεις που πραγματοποιούνται σήμερα στην Ακρόπολη δεν έχουν τίποτε κοινό με την επέμβαση που συνέλαβε και παρέδωσε ο Τραυλός».

Με την ολοκλήρωση των εργασιών, μάθαμε πως θα τοποθετηθεί αναμνηστική πλάκα με το όνομα του Ιδρύματος – χορηγού και αυτό της κ. υπουργού. Η αντίδραση του κοινού, την ανάγκασε να διαψεύσει τις «διαρροές»…

Αν κάποιος ανέβει στην Ακρόπολη, θα διαπιστώσει πως η «τσιμεντόστρωση», βγάζει μάτι. Είναι τόση η κακογουστιά, που δεν έχεις την εντύπωση πως μπήκαν διάδρομοι ανάμεσα στις αρχαιότητες, αλλά πως ανάμεσα στα τσιμέντα «βόλεψαν» και κάποια αρχαία.

Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ έτοιμος για εκλογές; Πιστεύετε πως θα γίνουν μέσα στο ‘21;

Kάθε μέρα που περνά, ο ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ βγαίνει περισσότερο δυνατός και καλύτερα προετοιμασμένος. Οι εσωκομματικές μας διαδικασίες με τα ψηφιακά εργαλεία της εποχής μας, έχουν αναδείξει το κόμμα μας ως πρωτοπόρο της επικοινωνίας μακριά από αργυρώνητα ΜΜΕ. Καθημερινά όλο και περισσότεροι/ες έρχονται να εργασθούν μαζί μας για την υπόθεση της αυριανής προοδευτικής κυβέρνησης που έχει ανάγκη ο τόπος. Μιας κυβέρνησης που θα αντιμετωπίσει με σοβαρότητα τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Μιας κυβέρνησης που θα σταθεί υπεύθυνα απέναντι στο σύστημα υγείας με μόνιμους διορισμούς γιατρών και νοσηλευτών. Με αναβάθμιση των νοσοκομείων και ουσιαστική στήριξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Με ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης. Με οικονομικά μέτρα – ανάσα για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Με φροντίδα για τους ένστολους συμπολίτες μας και βάζοντας τέλος στην εποχή της καταστολής και της αυθαιρεσίας, με δικαιοσύνη και διαφάνεια για τα πάντα.

Θεωρώ πως η ανάδειξη σύντομα μίας νέας κυβέρνησης με κέντρο ενδιαφέροντός της τον άνθρωπο, είναι εφικτή!

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook