«Γελάω με όλα αυτά που ακούω σχετικά με τη συνέντευξη Σαμαρά. Κάποιοι ψάχνουν απεγνωσμένα τρόπους να ξεφύγουν από τα εσωτερικά και στρατηγικά αδιέξοδά τους αυτογελοιοποιούμενοι».

Ο διευθυντής του γραφείου τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός μιλά στο Bigpost για τις πρόσφατες διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, σχολιάζει τη συνέντευξη Σαμαρά και την απάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη στον πρώην πρωθυπουργό και εκφράζει την αισιοδοξία του για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα.

Πώς σχολιάζετε τη χθεσινή αυστηροποίηση των μέτρων;

Όταν βελτιώνονται τα υγειονομικά δεδομένα, χαλαρώνουν τα προστατευτικά μέτρα και αντίστοιχα μόλις επιδεινωθούν οι υγειονομικοί δείκτες, αυστηροποιούνται αντιστοίχως τα μέτρα. Στόχος είναι πάντα να προλαμβάνεται η εκθετική αύξηση κρουσμάτων, και κατ’ επέκταση η πίεση στο σύστημα υγείας και παράλληλα να δίνεται οξυγόνο στην αγορά και την οικονομία. Αυτή η λεπτή και εύθραυστη ισορροπία, αυτή η χρυσή τομή είναι που υπηρετείται σταθερά και επιτυχώς από την κυβέρνηση. Έτσι έχουμε καταφέρει εδώ και ένα χρόνο να είμαστε σταθερά στις καλύτερρες θέσεις της Ευρώπης όσον αφορά τα υγειονομικά δεδομένα. Αυτή τη στιγμή είμαστε η μόνη χώρα με πράσινες περιοχές σε μια κατακόκκινη Ευρώπη…

Θεωρείτε ότι η διαφοροποίηση του Αντώνη Σαμαρά στα εθνικά θα διχάσει το κόμμα και την κοινοβουλευτική σας ομάδα;

Γελάω με όλα αυτά που ακούω σχετικά με τη συνέντευξη Σαμαρά. Κάποιοι ψάχνουν απεγνωσμένα τρόπους να ξεφύγουν από τα εσωτερικά και στρατηγικά αδιέξοδά τους αυτογελοιοποιούμενοι. Η εμπειρία και η συνεισφορά του Αντώνη Σαμαρά στον δημόσιο διάλογο για τα Ελληνοτουρκικά όχι μόνο δεν δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση, αλλά αντίθετα είναι πολύτιμη καθώς υπογραμμίζει τη σημασία της ενίσχυσης της διπλωματικής, στρατιωτικής και γεωπολιτικής θέσης της χώρας μας που έχει πετύχει το τελευταίο διάστημα η Κυβέρνηση. Επανεκκινούμε τις διερευνητικές επαφές από το ίδιο σημείο που τις αφήσαμε το 2016, έχοντας ενισχύσει όμως τη θέση μας και με μοναδική ατζέντα τη διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Εξάλλου είναι σαφές αυτό που υπογραμμίζει και ο κ. Σαμαράς ότι διερευνητικές επαφές δεν σημαίνει διαπραγμάτευση.

Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη, ότι «ο κ. Σαμαράς αλλά έκανε ως πρωθυπουργός και άλλα λέει τώρα»;

Η κ. Μπακογιάννη δεν έκανε τίποτα παραπάνω από το να θυμίσει ότι ο τελευταίος κύκλος διερευνητικών επαφών έγινε επί πρωθυπουργίας Σαμαρά. Πράγμα που αποδεικνύει ότι ο κ. Σαμαράς δεν είναι αντίθετος στη διαδικασία των διερευνητικών, απλώς υπογραμμίζει τα ειδικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης περιόδου, τις ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές μας και την ενισχυμένη θέση από την οποία τις επανεκκινούμε. Όσοι ψάχνουν διχασμό και συνιστώσες στη μεγάλη πατριωτική παράταξη της ΝΔ, κοπιάζουν αδίκως. Ας κοιτάξουν δίπλα τους και στον καθρέφτη τους για ομπρέλες, ΡΕΝΕ, Ρόζες, 53 και άλλες συνιστώσες… Και ας αποφασίσουν επιτέλους να ασκήσουν σοβαρή αντιπολίτευση.

Γιατί δεν έχουν έρθει ακόμα στη Βουλή οι διμερείς συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία;

Γιατί το πότε θα έρθουν στη Βουλή δεν το αποφασίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συνιστώσες του αλλά η κυβερνητική πλειοψηφία.

Είστε αισιόδοξος για την πορεία των εμβολιασμών;

Είμαι εκ φύσεως αισιόδοξος παρά τα προβλήματα που υπήρξαν κεντρικά στην Ευρώπη. Ήταν η πρώτη φορά που η Ευρώπη κίνησε μια τέτοια διαδικασία. Και αυτό από μόνο του καταγράφεται στα θετικά. Για πρώτη πρώτη φορά μια τέτοια προμήθεια σε τόσο μεγάλες ποσότητες μπαίνει κάτω από κοινή ευρωπαϊκή ομπρέλα. Από την άλλη είναι προφανές ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανέκυψαν και προβλήματα, γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, αναπροσαρμογές κοκ. Για αυτό είναι πολύ σημαντική η απόφαση της Ελλάδας να μην εξαντλεί τα εμβόλια που παραλαμβάνει, αλλά να κρατάει πάντα απόθεμα για τη δεύτερη δόση. Όπως επίσης, σημαντικές είναι οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο για το κοινό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, όσο και για την αξιοποίηση των πατεντών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ελλάδα βρίσκεται στον μέσο ευρωπαϊκό όρο, όσον αφορά τους εμβολιασμούς και σε αντίθεση με άλλες χώρες δεν έχουν πεταχτεί ποσότητες εμβολίων, ενώ οι πολίτες εξυπηρετούνται χωρίς προβλήματα και ταλαιπωρία με εργαλείο την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην οποία έχουν συντελεστεί άλματα.

Ο δύσκολος στόχος του υγειονομικού τείχους που πρέπει να υψωθεί μέχρι το καλοκαίρι, ωστόσο παραμένει. Και το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, αλλά όλες τις τουριστικές χώρες της ΕΕ. Η ταχύτητα και αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού, η ατομική ευθύνη που πρέπει να επιδείξουμε όλοι τους επόμενους δύσκολους μήνες, και η συνέχιση της στοχευμένης στήριξης όσων πλήττονται που ενισχύεται από την εμπιστοσύνη επενδυτών και αγορών καθώς και από τα 7,5 δισ. που έχουν ήδη προϋπολογιστεί για το τρέχον έτος, είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να γίνει με τις λιγότερες δυνατές αναταράξεις η μετάβαση στη νέα τουριστική σεζόν και να μιλάμε με αξιώσεις για ανάκτηση του χαμένου εδάφους της περσινής χρονίας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook