«Όλοι είδαμε τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις και όλοι μείναμε με απορίες -το λέω ευγενικά. Για παράδειγμα ο κ. Μητσοτάκης είναι πιο δημοφιλής στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ συγκριτικά με τους ψηφοφόρους της ΝΔ… Ας σοβαρευτούμε»

Ο βουλευτής Νότιου Τομέα της Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπαλάφας καταθέτει στο Bigpost την αντίθεσή του για την, υπό δημιουργία, Πανεπιστημιακή αστυνομία και απαντά σε όσους κατηγορούν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συμμετοχή του στα πρόσφατα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια. Σχολιάζει τις δημοσκοπήσεις και απαντά στο αν θεωρεί απαραίτητο να αυξηθούν οι ποινές σε όσους διαπράττουν σεξουαλικά εγκλήματα ή βιαιοπραγούν σε χώρους εργασίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει σκληρή κριτική για την πανεπιστημιακή αστυνομία… Πώς θα μπορούσε να γίνει η φύλαξη των πανεπιστημίων κατά τη γνώμη σας;

Σίγουρα όχι με τον τρόπο που θέλει η κυβέρνηση. Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια. Δεν το αποδέχεται η πανεπιστημιακή κοινότητα, οι φοιτητές είναι κάθετα αντίθετοι, αντίθετοι είναι ακόμη και οι φορείς των αστυνομικών, όπως και στελέχη της ΝΔ. Η αναγκαία φύλαξη των Πανεπιστημίων μπορεί και πρέπει να ανατεθεί στις πρυτανικές αρχές, οι οποίες, σε περίπτωση αξιόποινων πράξεων, καλούν την αστυνομία σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο. Ακόμα και αυτεπάγγελτα μπορεί να παρέμβει η αστυνομία με τον ισχύοντα νόμο. Η κυβέρνηση διχάζει και προκαλεί με τον κατάπτυστο νομοθέτημά της.

Πολλοί σας κρίνουν επειδή έχετε ταχθεί υπέρ των συλλαλητηρίων εν μέσω πανδημίας. Τι απαντάτε;

Ας σοβαρευτούμε. Το θέμα της κυβέρνησης δεν είναι ο συνωστισμός αλλά οι δημοκρατικές ελευθερίες. Αν δεν θέλουν συγκεντρώσεις να μην προσπαθούν να ψηφίσουν απαράδεκτα νομοσχέδια εν μέσω πανδημίας. Επιπλέον τι ακριβώς υποστηρίζουν; Ότι επιτρέπεται να συνωστιζόμαστε κατά εκατοντάδες στα βαγόνια του ΜΕΤΡΟ και στα λεωφορεία, επιτρέπεται (για παράδειγμα) να κατευθυνθούμε στην Ερμού για να ψωνίσουμε, εκεί είναι εντάξει δεν κολλάει, αλλά όσοι μείνουμε στο Σύνταγμα για να διαδηλώσουμε «απειλούμε τη δημόσια υγεία»… Εμείς είμαστε υπέρ της τήρησης των μέτρων υγειονομικής προστασίας, όχι όμως υπέρ της μικροκομματικής αξιοποίησης της πανδημίας για να περάσουν αντιδημοκρατικά μέτρα. Θυμίζουμε ότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων δεν είχε καν συζητήσει την απαγόρευση του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου, αλλά ο κ. Χρυσοχοΐδης επεδίωξε να το απαγορεύσει. Ελπίζω τώρα να κατάλαβε ότι τέτοια μέτρα δεν περνάνε.

Σε εσωκομματικό επίπεδο, κάποιοι ζητούν την κατάργηση των τάσεων. Ποια η θέση σας;

Στην αριστερά πάντα υπήρχαν τάσεις και απόψεις. Οι τάσεις επιδιώκουν τη ζύμωση των ιδεών. Πιστεύω, όμως, ότι πλέον είμαστε όλοι ώριμοι για να αποδεχτούμε τη νέα πραγματικότητα: Τη διεύρυνση μας χωρίς αποκλεισμούς σε ένα πολυσυλλεκτικό αριστερό και δημοκρατικό πολιτικό σχηματισμό, ο οποίος θα δημιουργήσει δυναμική για να κερδίσουμε πάλι την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.

Πώς σχολιάζετε τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δείχνουν μεγάλη διαφορά υπέρ της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου;

Όλοι τις είδαμε και όλοι μείναμε με απορίες (το λέω ευγενικά): Για παράδειγμα ο κ. Μητσοτάκης είναι πιο δημοφιλής στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ συγκριτικά με τους ψηφοφόρους της ΝΔ… Ας σοβαρευτούμε. Η κυβέρνηση αποτυγχάνει σε όλους τους τομείς, δεν μπορεί να ελέγξει την πανδημία, έχει κάνει την οικονομία «ακορντεόν», παλινωδεί στην εξωτερική πολιτική, διορίζει τα «δικά της παιδιά», δέρνει όλα τα άλλα παιδιά με κάθε ευκαιρία, αλλά οι πολίτες μειώνουν την εμπιστοσύνη τους στον ΣΥΡΙΖΑ… Δεν γίνονται αυτά!

Θα πρέπει κατά τη γνώμη σας να αυξηθεί η ποινή για όσους διαπράττουν σεξουαλικά εγκλήματα ή βιαιοπραγούν σε χώρους εργασίας;

Χρειάζεται πρωτίστως όλοι όσοι και όσες το έχουν ανάγκη να προστατευτούν. Απαιτείται, λοιπόν, ένα σύγχρονο πλαίσιο προστασίας με τους αντίστοιχους μηχανισμούς που θα εγγυώνται την εφαρμογή του. Παράλληλα θα πρέπει να ενισχυθούν οι δομές στήριξης και να υπάρχει διαρκής ενημέρωση σε όλα τα επίπεδα και από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Το κύριο θέμα δεν είναι να γίνουν πιο αυστηρές οι ποινές (αν χρειαστεί να γίνει και αυτό), το θέμα είναι να δοθεί στον καθένα μας το μήνυμα ότι δεν είναι μόνος…

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook