«Οι άνθρωποι από την τοπική κοινωνία της Ικαρίας, θα έπρεπε να προστατεύσουν περισσότερο τον Πρωθυπουργό αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό. Εξέφρασαν την αγάπη τους στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά με τρόπο δυστυχώς που εν μέσω πανδημίας πρέπει να αποφεύγεται...»

Ο βουλευτής Νότιου τομέα Β’ Αθηνών της ΝΔ, Γιάννης Καλλιάνος μιλά στο Bigpost για την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την πανδημία, σχολιάζει τις εικόνες συνωστισμού από το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Ικαρία, ασκεί σφοδρή κριτική στην αντιπολιτευτική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ και υπερασπίζεται το νομοσχέδιο για την Παιδεία.

Σχολιάστηκε πολύ αρνητικά η φράση του υπουργού Υγείας, ο οποίος την Τρίτη το πρωί είπε πως επρόκειτο να προτείνει εκείνος στους ειδικούς λοιμωξιολόγους το lockdown, αντί για το αντίστροφο… Τι απαντάτε;

Ο Υπουργός Υγείας όπως είναι λογικό, έχει την εικόνα της πορείας της πανδημίας καθώς επίσης και της πίεσης που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ως εκ τούτου είναι απολύτως φυσιολογικό αλλά και απαραίτητο όποτε ο ίδιος κρίνει, να εκφράζει την ανησυχία του και να εισηγείται στην επιτροπή με την οποία συνεργάζεται στενά, να εξεταστούν νέα πιθανά μέτρα.

Η Επιτροπή συνεδριάζει, αξιολογεί την κατάσταση με βάση τα δεδομένα που συλλέγει και εισηγείται τα μέτρα που κρίνει απαραίτητα να ληφθούν, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας. Τις τελικές αποφάσεις τις παίρνει πάντοτε ο Πρωθυπουργός, ύστερα από σχετική εισήγηση και τις υποδείξεις της Επιτροπής και των ειδικών και με γνώμονα πάντοτε τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Επομένως νομίζω ότι η κριτική που ασκήθηκε από ορισμένους και κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ στον Υπουργό Υγείας, ο οποίος όλο αυτό το διάστημα δίνει μια πολύ σκληρή μάχη προκειμένου να κρατηθεί το Σύστημα Υγείας όρθιο και να προχωρήσει απρόσκοπτα η διαδικασία του εμβολιασμού, είναι άτοπη, άδικη και κρύβει σκοπιμότητες.

Θεωρείτε λάθος την πολιτική του «ακορντεόν» που υιοθετήθηκε το προηγούμενο διάστημα;

Τους ρυθμούς στους οποίους κινούμαστε, τους επιβάλλει και τους ορίζει η ίδια η πανδημία. Αποτελεί ένα χαοτικό φαινόμενο, θα έλεγα, το οποίο καθιστά εξαιρετικά δύσκολη οποιαδήποτε πρόβλεψη. Για αυτό και η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πρώτη στιγμή, καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε πάντοτε να είμαστε ένα βήμα μπροστά από την πανδημία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει υπάρξει κόπωση στους πολίτες και είναι λογικό. Όπως όμως πολλές φορές έχω πει, η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει τόσο τις υγειονομικές όσο και τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, ισορροπώντας πάνω σε ένα λεπτό νήμα και μέχρις στιγμής, θεωρώ, ότι τα έχουμε πάει πολύ καλά, σε σχέση με άλλες χώρες του κόσμου με τον ίδιο περίπου πληθυσμό.

Τώρα διανύουμε το τελευταίο μίλι, ώστε να βγούμε από το τούνελ της πανδημίας και παράλληλα με τον εμβολιασμό, σύντομα θα καταφέρουμε να επανεκκινήσουμε τις ζωές μας. Για αυτό, τώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται όλοι να οπλιστούμε με υπομονή και επιμονή.

Πιστεύετε ότι η αρνητική εικόνα από την Ικαρία θα μπορούσε να αποφευχθεί;

Σίγουρα ήταν μια εικόνα που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Σίγουρα όμως δεν ευθύνεται ο Πρωθυπουργός για αυτήν την εικόνα, ο οποίος να υπενθυμίσω ότι πήγε στην Ικαρία στο πλαίσιο των καθηκόντων του. Ούτε γλέντι στήθηκε ούτε πήγε να διασκεδάσει. Κατά τη γνώμη μου οι άνθρωποι από την τοπική κοινωνία που τον περιέβαλλαν, στην επίσκεψή του αυτή στο νησί, θα έπρεπε να προστατεύσουν περισσότερο τον Πρωθυπουργό αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό. Εξέφρασαν την αγάπη τους στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά με τρόπο δυστυχώς που εν μέσω πανδημίας πρέπει να αποφεύγεται.

Από εκεί και πέρα όμως, είναι ολοφάνερο ότι εδώ στήθηκε μια προπαγάνδα από τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να βγει από την αντιπολιτευτική απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει κάνοντας μικροπολιτική για ένα θέμα μάλιστα που έχει δείξει τεράστια ανευθυνότητα. Από την πρόσφατη επίσκεψη του κου Τσίπρα στην Πάτρα, όπου δεν τηρήθηκαν τα μέτρα, την συμμετοχή βουλευτών και στελεχών του σε διαδηλώσεις εν μέσω πανδημίας, αλλά και την πρόσφατη κυνική ομολογιά του, οτι «δέχεται το ρίσκο από τις διαδηλώσεις», αποδεικνύεται ότι η ανευθυνότητα, η υποκρισία αλλά και ο κυνισμός διακατέχουν την αξιωματική αντιπολίτευση. Το «θα το ρισκάρουμε» αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί κεντρική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, παίζοντας ζάρια στις πλάτες των πολιτών.

Υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών;

Οι πρόωρες εκλογές δεν είναι στο τραπέζι, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός το έχει ξεκαθαρίσει αυτό. Άλλωστε αυτήν την στιγμή, η σκέψη της κυβέρνησης είναι στραμμένη αποκλειστικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στην στήριξη της κοινωνίας ώστε μετά να επανεκκινήσουμε την οικονομία μας.

Γιατί επιμένει τόσο πολύ η κυβέρνηση στην πανεπιστημιακή αστυνομία, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις μεγάλου μέρους του πανεπιστημιακού κόσμου; Δεν θα μπορούσε να βρεθεί ένας άλλος τρόπος φύλαξης των πανεπιστημίων;

Καταρχάς θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω ότι υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις μεγάλου μέρους του πανεπιστημιακού κόσμου. Η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων του νέου νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι άνω του 70% των Διοικητικών Συμβουλίων των Φοιτητικών Συλλόγων σε όλη την Ελλάδα δεν έχουν λάβει καμία απόφαση κατά του νομοσχεδίου, ούτε και καμία απόφαση συμμετοχής στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται.

Έρχομαι τώρα στο ερώτημά σας, γιατί επιμένουμε στην πανεπιστημιακή αστυνομία και αν θα μπορούσε να βρεθεί ένας άλλος τρόπος φύλαξης των πανεπιστημίων. Ένας άλλος τρόπος φύλαξης θα μπορούσε να είναι να ανατεθεί η ευθύνη φύλαξης στις πρυτανικές αρχές, με σεκιούριτι. Ας είμαστε όμως ειλικρινείς, κάτι τέτοιο με τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να αποτελεί μια ρεαλιστική επιλογή, όταν χτίζουν τους πρυτάνεις και καθηγητές για αποφάσεις που λαμβάνουν. Όταν πολλοί καθηγητές αυτολογκρίνονται, για να μην προκαλέσουν γνωστές ομάδες ατόμων που ασκούν βια.

Η κυβέρνηση λοιπόν επιμένει τόσο πολύ στην πανεπιστημιακή αστυνομία γιατί ήταν βασική της προεκλογική δέσμευση, τα πανεπιστήμια να επιστραφούν στους φοιτητές και στους καθηγητές και να είναι χώροι πραγματικά ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, χώροι έρευνας και γνώσης και όχι χώροι όπου κάποιοι με τη βια θα επιβάλλουν τις απόψεις, θα βανδαλίζουν και διακινούν ναρκωτικά και όπλα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook