Γυαλιά που μετατρέπουν τον ήχο σε λέξεις για ανθρώπους με προβλήματα ακοής κατασκεύασαν επιστήμονες

Τα γυαλιά που προς το παρόν κυκλοφορούν στη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες κοστίζουν κάτι περισσότερο από 400 δολάρια.

Η τεχνολογία έρχεται να δώσει λύσεις σε ανθρώπους με προβλήματα ακοής.

Αμερικανοί και Βρετανοί δημιούργησαν γυαλιά τα οποία μέσω λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης μετατρέπουν τον ήχο και την ομιλία σε υποτίτλους προβάλλοντας το περιεχόμενο στο άνθρωπο που τα φορά. Τα γυαλιά συνδέονται με κινητό τηλέφωνο και έχουν επίσης τη δυνατότητα άμεσης μετάφρασης σε πολλές γλώσσες.

Τα συγκεκριμένα γυαλιά δεν προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία και δεν είναι μυωπίας.

Είναι η νέα τεχνολογική λύση που μετατρέπει τον ήχο σε λέξεις και βοηθά με τρόπο ριζοσπαστικό τους ανθρώπους με προβλήματα ακοής. Το όνομά της Xrai.

Η καινοτομία της συσκευής είναι πως αναγνωρίζει κάθε ήχο στον περιβάλλοντα χώρο, τον μετατρέπει σε λέξεις και στην συνέχεια σε υπότιτλους που ο χρήστης έχει ακριβώς μπροστά στα μάτια του.

«Οκ ας φορέσουμε τα γυαλιά, το συγκεκριμένο καλώδιο πηγαίνει πίσω από το αυτί σου και θα δώσω εντολή να ξεκινήσει να καταγράφει και εύχομαι ότι όσα λέω θα αρχίσουν να εμφανίζονται ακριβώς μπροστά στα μάτια σου σε πραγματικό χρόνο».

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές η πραγματική καινοτομία βρίσκεται στο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης που έχουν δημιουργήσει.

Τα γυαλιά για να λειτουργήσουν πρέπει να συνδεθούν με κάποια κινητή συσκευή, τηλέφωνο ή tablet, στην οποία ο χρήστης πρέπει να έχει εγκαταστήσει την ειδική δωρεάν εφαρμογή. Το σύστημα συλλέγει, ομαδοποιεί και προβάλει αφού μετατρέψει σε λέξεις όλους τους ήχους. Με την συσκευή και το λογισμικό οι άνθρωποι με προβλήματα ακοής γεφυρώνουν μέσω της τεχνολογίας την απόσταση που τους χωρίζει από το οικογενειακό, το κοινωνικό και το εργασιακό τους περιβάλλον. Το φάσμα της χρήσης όπως σημειώνουν οι δημιουργοί των Xrai είναι ευρύτατο.

Τα γυαλιά που προς το παρόν κυκλοφορούν στη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες κοστίζουν κάτι περισσότερο από 400 δολάρια. Η εταιρεία αναφέρει πως το λογισμικό διατίθεται δωρεάν με τα γυαλιά και υπάρχει μικρή χρέωση για όσες πρόσθετες υπηρεσίες επιλέξει ο χρήστης. Μία από αυτές είναι και η απευθείας μετάφραση σε περισσότερες από 10 γλώσσες.

Δείτε το βίντεο του MEGA

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook