Η εταιρεία ανέφερε ότι οι σκούπες-ρομπότ έφεραν ένα φωτεινό πράσινο αυτοκόλλητο που έγραφε «βιντεοσκόπηση σε εξέλιξη» και ότι ήταν ευθύνη των εμπλεκομένων να «απομακρύνουν οτιδήποτε θεωρούν ευαίσθητο από οποιονδήποτε χώρο στον οποίο λειτουργεί το ρομπότ, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών».

Ανησυχία έχει προκαλέσει η είδηση, ότι φωτογραφίες μίας νεαρής γυναίκας στην τουαλέτα που τράβηξε μία ηλεκτρική σκούπα ρομπότ, κατέληξαν να κοινοποιούνται στο Facebook.

Η ηλεκτρική σκούπα ρομπότ iRobot Roomba μπήκε στο μπάνιο και τράβηξε εικόνες της γυναίκας, με αυτές εν συνεχεία να καταλήγουν να κυκλοφορούν σε κλειστές ομάδες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως αναφέρει η Daily Mail. Οι εικόνες αυτές συλλέχθησαν από εξελιγμένα μοντέλα ρομπότ καθαρισμού και στάλθηκαν στην Scale AI, μια start-up λογισμικού με συμβασιούχους εργαζόμενους από όλο τον κόσμο.

Η δουλειά τους είναι να κατηγοριοποιούν δεδομένα, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης, σε κενά ακόμη -από άποψη λογισμικού- ρομπότ. Αυτό τα βοηθά να χαρτογραφούν με μεγαλύτερη ακρίβεια το περιβάλλον τους στο σπίτι, να αποφεύγουν τα εμπόδια, να κατανοούν το μέγεθος ενός δωματίου και να προσαρμόζουν καλύτερα το μοτίβο καθαρισμού του.

Οι εικόνες κατέληξαν να κοινοποιούνται διαδικτυακά στο Facebook και στο Discord το 2020, ανέφερε τη Δευτέρα το MIT Technology Review. Αποτελούσαν στιγμιότυπα από φωτογραφίες μέσα σε σπίτια από όλη την Ασία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. «Οι φωτογραφίες διαφέρουν ως προς τον τύπο και το περιεχόμενο. Η πιο χαρακτηριστική εικόνα που είδαμε ήταν η σειρά φωτογραφιών βίντεο που απεικονίζουν τη νεαρή γυναίκα στην τουαλέτα, με το πρόσωπό της να αποκρύπτεται μεν στην κύρια εικόνα αλλά να είναι ακάλυπτο στα δεδομένα από τον κύλινδρο των λήψεων παρακάτω», ανέφεραν ειδικοί που ασχολήθηκαν με το ζήτημα.

Η iRobot δήλωσε, ότι η συγκεκριμένη έκδοση της συσκευής δόθηκε σε υπαλλήλους και εργολάβους, οι οποίοι είχαν υπογράψει συμφωνία ότι τα δεδομένα τους, συμπεριλαμβανομένου των βίντεο, θα αποστέλλονταν στην εταιρεία για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Η εταιρεία ανέφερε επίσης ότι οι σκούπες-ρομπότ έφεραν ένα φωτεινό πράσινο αυτοκόλλητο που έγραφε «βιντεοσκόπηση σε εξέλιξη» και ότι ήταν ευθύνη των εμπλεκομένων να «απομακρύνουν οτιδήποτε θεωρούν ευαίσθητο από οποιονδήποτε χώρο στον οποίο λειτουργεί το ρομπότ, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών».

Ο διευθύνων σύμβουλος της iRobot, Κόλιν Άνγκλ, δήλωσε στο MIT Technology Review ότι «η iRobot τερματίζει τη συνεργασία της με τον πάροχο υπηρεσιών που διέρρευσε τις εικόνες, διερευνά ενεργά το θέμα και λαμβάνει μέτρα για να βοηθήσει στην αποτροπή παρόμοιας διαρροής από οποιονδήποτε πάροχο υπηρεσιών στο μέλλον».

Τόσο η iRobot όσο και η Scale AI δήλωσαν στο MIT Technology Review, ότι η κοινοποίηση των στιγμιότυπων οθόνης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παραβίασε τους κανόνες τους.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook