Ο διακεκριμένος καθηγητής Πυρηνικής Μηχανικής στο Purdue University των ΗΠΑ , Λευτέρης Τσουκαλάς μιλά αποκλειστικά στον ΣΚΑΙ και την Κορίνα Γεωργίου για το νέο κεφάλαιο που ανοίγει στην ενεργειακή επάρκεια η πυρηνική σύντηξη.

Θεωρείται ένας από τους πέντε κορυφαίους Πυρηνικούς Μηχανικούς στον κόσμο. Έχει διατελέσει σύμβουλος του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Κίνας.

Ο διακεκριμένος καθηγητής Πυρηνικής Μηχανικής στο Purdue University των ΗΠΑ Λευτέρης Τσουκαλάς μιλά αποκλειστικά στον ΣΚΑΙ και την Κορίνα Γεωργίου για ο νέο κεφάλαιο που ανοίγει στην ενεργειακή επάρκεια η πυρηνική σύντηξη.

Κορίνα Γεωργίου: Βιώνουμε μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή αβεβαιότητα και παράλληλα ο πλανήτης εκπέμπει σήμα κινδύνου. Οι επιστήμονες αναφερόμενοι στην πυρηνική σύντηξη κανουν λογο για ενα ιστορικο οροσημο στο δρόμο για ανεξάντλητη, πράσινη ενέργεια. Ποια ειναι η πολυτιμότητα αυτού του επιτεύγματος;

Λευτέρης Τσουκαλάς: Είναι αυτό που λέμε το εναρκτήριο λάκτισμα ενός καινούργιου αγώνα. Είναι για κάποιους μια νέα ιστορική εποχή. Στις 13 Δεκεμβρίου η Αμερική σηματοδότησε τη νέα εποχή ανακοινώνοντας ένα τεράστιο επιστημονικό επίτευγμα, δηλαδή ότι από τη σύντηξη πυρήνων δευτερίου και τριτίου επετεύχθη ένα πλεόνασμα ενέργειας. Το μετράμε με ένα δείκτη που λέγεται Q, το οποίο ήταν 1,5. Πρέπει να είναι πάνω από 1 και είναι για πρώτη φορά. Θα θέλαμε να είναι πιο κοντά στο 10 και με μεγαλύτερους χρόνους, αλλά αυτό είναι δουλειά των μηχανικών. Το ενεργειακό πλεονέκτημα είναι τεράστιο, γιατί ένα κιλό ενέργειας από τους πυρήνες των ατόμων μας δίνει περίπου 200 εκατομμύρια φορές περισσότερη ενέργεια από την ενέργεια που θα παίρναμε από την καύση, την οξείδωση υδρογονανθράκων. Ο στόχος είναι να φτάσουμε μέχρι το 2050 σε μορφές ισχύος που είναι ελεγχόμενες, συνδέονται με το δίκτυο και δεν παράγουν εκπομπές.

Κ.Γ. Είπατε ότι η Ελλάδα διαθέτει κοιτάσματα ορυκτού ουρανίου, και μάλιστα στο Παγγαίο Όρος στη Δράμα, τα οποια υπό κατάλληλες προϋποθέσεις θα μπορούσαν να καλύψουν πλήρως τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα 3.000 χρόνια! Ποιες είναι αυτές οι προϋποθέσεις και γιατί δεν έχουν αξιοποιηθεί μέχρι στιγμής;

Λευτέρης Τσουκαλάς: Εμείς ουσιαστικά πρέπει να διαπραγματευτούμε αυτό το απόθεμα, το πάρα πολύ σημαντικό, με τις “permanent 5”, με μία τουλάχιστον από τις χώρες που έχουν όλα τα δικαιώματα πάνω στον πυρηνικό κύκλο, δηλαδή με τη Γαλλία, να το πω πρακτικά. Με την Γαλλία που έχει τεράστια οριζόντια και κάθετη τεχνολογική υποδομή γύρω από αυτά τα αποθέματα. Εμείς θα πρέπει με τη Γαλλία να συνεργαστούμε, να διαπραγματευτούμε την παροχή αυτού του καυσίμου, την ανακύκλωση του οπωσδήποτε.

Το 5% είναι καύσιμο όταν μπαίνει στον αντιδραστήρα και μετά από 20 χρόνια καύσης το 95% έχει γίνει καύσιμο. Η Ελλάδα άνετα μέχρι το 2050 μπορεί και πρέπει και οφείλει να είναι στις 20 πλουσιότερες οικονομίες του κόσμου, δηλαδή στις G20 κι αυτό θα το καταφέρει με φθηνότερη ενέργεια.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook