Κόβουν την ανάσα οι φωτογραφίες της ΝΑSA από τα βάθη του Σύμπαντος με το τηλεσκόπιο James Webb, το μεγαλύτερο και ισχυρότερο διαστημικό παρατηρητήριο.

Μετά την πρώτη εντυπωσιακή εικόνα που έδωσε νωρίτερα στη δημοσιότητα από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, η NASA παρουσιάζει και νέες φωτογραφίες, οι οποίες μας μεταφέρουν στα βάθη του Σύμπαντος.

Οι συγκεκριμένες εικόνες, μαζί με τα λοιπά ευρήματα του διαστημικού τηλεσκοπίου θεωρείται, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι «θα αλλάξουν για πάντα τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε το Σύμπαν».

Το κόστους 9 δισ. δολαρίων Webb, το μεγαλύτερο και πιο ισχυρό διαστημικό τηλεσκόπιο που έχει εκτοξευθεί ποτέ στο διάστημα, σχεδιάστηκε για να περιεργαστεί τον κόσμο μέχρι την αυγή του γνωστού σύμπαντος, αναγγέλλοντας μια νέα εποχή αστρονομικών ανακαλύψεων.

Η εικόνα που παρουσίασαν ο Μπάιντεν και ο επικεφαλής της NASA, Μπιλ Νέλσον, δείχνει μια γαλαξιακή συστάδα ηλικίας 4,6 δισ. ετών με την επωνυμία SMACS 0723, η συνδυασμένη μάζα της οποίας λειτουργεί ως ένας «βαρυτικός φακός» μεγεθύνοντας σε μεγάλο βαθμό το φως που έρχεται από πιο μακρινούς γαλαξίες πίσω από αυτήν.

Η πρώτη φωτογραφία του τηλεσκόπιου James Webb είναι η «βαθύτερη φωτογραφία του σύμπαντος που έχει τραβηχτεί ποτέ» ανέφερε ο διευθυντής της NASA Μπιλ Νέλσον. Όπως σημείωσε, αυτό που δείχνει η φωτογραφία είναι ένα μέρος του Σύμπαντος, σαν ένας κόκκος άμμου σε απόσταση όση το μήκος ενός χεριού!

Δείτε την παρουσίαση της NASA

Η πιο εντυπωσιακή, ίσως, εικόνα που παρουσίασε η NASA από το τηλεσκόπιο James Webb έχει τίτλο «Ένα αστέρι γεννιέται» και δείχνει νέφη από σκόνη στο προσκήνιο, ενώ στο παρασκήνιο διακρίνονται αστέρια, στα πρώιμα στάδια του σχηματισμού τους.

Μια άλλη, από τις νέες φωτογραφίες που έδειξε σήμερα, η NASA παρουσιάζει το πλανητικό νεφέλωμα του Νότιου Δακτυλίου: πρόκειται για τμήματα σκόνης και αερίων που αποβάλλονται από «ετοιμοθάνατους» αστέρες οι οποίοι μοιάζουν με τον Ήλιο.

Άλλη εικόνα παρουσιάζει μια ομάδα πέντε γαλαξιών που εμφανίζονται κοντά ο ένας στον άλλον στον ουρανό: δύο στη μέση, ένας προς τα πάνω, ένας πάνω αριστερά και ένας προς τα κάτω. Στην εικόνα, οι γαλαξίες είναι μεγαλύτεροι σε σχέση με τους εκατοντάδες πολύ μικρότερους (πιο απομακρυσμένους) γαλαξίες, που διακρίνονται στο βάθος. Και οι πέντε γαλαξίες έχουν φωτεινούς λευκούς πυρήνες.


«Δύο κάμερες είναι καλύτερες από μία, όπως φαίνεται σε αυτή τη συνδυασμένη προβολή από τις κάμερες NIRCam & MIRI του James Webb! Στο εγγύς υπέρυθρο, βλέπουμε εκατοντάδες αστέρια και στο φόντο περισσότερους γαλαξίες. Εν τω μεταξύ, το μεσαίο υπέρυθρο μας δείχνει σκονισμένους δίσκους που σχηματίζουν πλανήτες (σε κόκκινο και ροζ) γύρω από νεαρά αστέρια», γράφει η NASA στις επίσημες ενημερώσεις για τις συγκλονιστικές φωτογραφίες του James Webb.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις