Ξεκινά τον Ιούνιο πρόγραμμα επιδότησης των τουριστικών καταλυμάτων με σκοπό την ενεργειακή τους θωράκιση.

Tο πρόγραμμα θα τονώσει τον τζίρο της οικονομίας, θα ικανοποιήσει περιβαλλοντικούς στόχους και θα προκαλέσει σημαντική εξοικονόμηση στους ιδιοκτήτες των καταλυμάτων, καθώς η δαπάνη για κλιματισμό είναι ένα μεγάλο έξοδο, μεταδίδει η ΕΡΤ.

Μακριά και καυτά καλοκαίρια στην Ελλάδα θα φέρει η κλιματική αλλαγή. Ήδη η αύξηση της θερμοκρασίας είναι αισθητή και η παράταση του καλοκαιριού δεδομένη.

Μπορεί ο τουρισμός να προσπορίσει κάποια οφέλη από την αύξηση των διανυκτερεύσεων όμως θα χρειαστεί να κάνει σημαντικές προσαρμογές. Το κόστος της ενέργειας θα εκτοξευθεί αφού θα απαιτούνται τεράστια ποσά για την ψύξη ενώ και το νερό θα είναι σε έλλειψη.

Για λόγους κλιματικούς και οικονομικούς ξεκινά μέσα στο καλοκαίρι ξεκινά πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμιση ξενοδοχειακών υποδομών, όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο Υπ. Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Περιβάλλοντος «συγκεκριμένα για τον τουρισμό, ήδη έχει ανακοινωθεί και σχεδιάζουμε μέχρι τον Ιούνιο να καταθέσουμε πρόγραμμα, το οποίο αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση ακριβώς των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων ξενοδοχειακών μονάδων και καταλυμάτων στη χώρα.»

Το ενεργειακό «λίφτινγκ» θα χρηματοδοτηθεί με 100 εκ. ευρώ από ΕΣΠΑ και μισό δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εκτιμάται όμως πως με μόχλευση και ιδιωτικών κεφαλαίων μέσα στα επόμενα 2 χρόνια θα επενδυθεί 1 δισ. ευρώ.

Οι ξενοδόχοι εκφράζουν την ικανοποίηση τους για το πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης. Ωστόσο η ενεργειακή αναβάθμιση αποτελεί ένα μόνο βήμα.
Στην αρμόδια επιτροπή τουρισμού του ευρωκοινοβουλίου μόλις ψηφίστηκε ο οδικός χάρτης για μια νέα τουριστική βιομηχανία που θα είναι βιώσιμη και θα παρέχει υγειονομική ασφάλεια.

Το ευρωπαϊκό όραμα για περιβαλλοντικά φιλικό τουρισμό περιλαμβάνει ενίσχυση του αγροτουρισμού, διεύρυνση της οικολογικής πιστοποίησης eco label εκτός από τα ξενοδοχεία και σε εστιατόρια και προϊόντα, επιδότηση και ενίσχυση της μετακίνησης με τρένα και όχι ρυπογόνα αεροπλάνα , επιδότηση της ηλεκτροκίνησης στον τουρισμό, προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στον τουρισμό και υγειονομική ασφάλεια μέσω του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Σύμφωνα με την έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδας το κλίμα της χώρα θα αλλάξει σημαντικά στις επόμενες δεκαετίες με δραματική αύξηση των ημερών με καύσωνα στη χώρα και μείωση των βροχοπτώσεων.

Ο τουρισμός μπορεί να βοηθήσει μέσω της βιωσιμότητας στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook