Η Φολέγανδρος έχει συνδυάσει αρμονικά την τουριστική ανάπτυξη που έχει αποκτήσει τις τελευταίες δεκαετίες με τη διατήρηση του τοπικού χαρακτήρα του νησιού.

Η Φολέγανδρος ανήκει στις νοτιοδυτικές Κυκλάδες ανάμεσα στη Σίκινο και τη Μήλο. Το νησί έχει δύο μεγάλους οικισμούς. Πρωτεύουσα είναι η Χώρα (ή πόλη Φολέγανδρος),ο άλλος οικισμός, η Άνω Μεριά, βρίσκεται βορειότερα και αποτελεί το πιο παραδοσιακό κομμάτι του νησιού. Μικρότερος οικισμός και λιμάνι του νησιού είναι ο Καραβοστάσης.

Ο παραδοσιακός οικισμός της Χώρας είναι χτισμένος σε υψόμετρο περίπου 200 μέτρων από τη θάλασσα και απέχει 3,4 χιλιόμετρα από τον Καραβοστάση. Οι πλακόστρωτοι δρόμοι και τα σοκάκια, οι πολλές και συνεχόμενες πλατείες, που δίνουν μοναδικό οικιστικό χαρακτηριστικό σε όλες τις Κυκλάδες, τα φροντισμένα σπίτια με τις μικρές ασπρισμένες αυλές και το Κάστρο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της Χώρας. Ο περίπατος στα στενά της Χώρας γίνεται ελεύθερα, αφού δεν επιτρέπεται η διέλευση αυτοκινήτων. Το Κάστρο είναι το παλιό κομμάτι της Χώρας. Πρόκειται για έναν μεσαιωνικό οικισμό που χτίστηκε για να προστατεύει τους ανθρώπους του νησιού από τις εχθρικές επιδρομές. Η Άνω Μεριά είναι ο δεύτερος μεγάλος οικισμός της Φολεγάνδρου, χτισμένος κατά μήκος της βορειοδυτικής άκρης του νησιού. Φτάνοντας στο νησί το πρώτο μέρος που θα αντικρίσετε είναι ο Καραβοστάσης. Ο Καραβοστάσης είναι μία ήρεμη τοποθεσία και προσφέρεται για μπάνιο και ξεκούραση. Η κύρια παραλία του Καραβοστάση είναι τα Χοχλίδια, οικογενειακή παραλία, υπάρχουν όμως τριγύρω διάφορες μικρές απομονωμένες παραλίες.

Στην Φολέγανδρο θα βρείτε πάνω από 20 χιλιόμετρα μονοπάτια της φύσης. Το δίκτυο των παλαιών λιθόστρωτων δρόμων και μονοπατιών είναι σε πολύ καλή κατάσταση και προσελκύει τον οδοιπόρο περιηγητή που θέλει να γνωρίσει από κόντα την ομορφιά της φύσης του νησιού. Εκτός από τους θερινούς μήνες που το νησί γεμίζει από Έλληνες και ξένους παραθεριστές. Πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να επισκεφτούν την Φολέγανδρο την Άνοιξη και πιο συγκεκριμένα, το Πάσχα. Ο εορτασμός του Πάσχα στη Φολέγανδρο διαρκεί τρεις ημέρες και αποτελείτε από έθιμα μοναδικά και σχεδόν αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου. Το κλίμα είναι ευχάριστο. Υπάρχει βέβαια αρκετή υγρασία λόγω θαλάσσης ωστόσο υπάρχουν και οι βοριάδες που είναι ξηροί άνεμοι. Η θερμοκρασία ανεβαίνει μέσα Μαΐου και Ιούνιο ενώ το καλοκαίρι έρχονται τα μελτέμια που φροντίζουν για δροσιά. Στη Φολέγανδρο θα βρείτε αρκετούς όρμους με παραλίες που μπορείτε να πάτε με τα πόδια η με τα εκδρομικά σκάφη. Οι παραλίες είναι αμμώδεις και με βότσαλα. Η Αγκάλη είναι μια ωραία αμμουδερή παραλία με συγκοινωνία, και ο Αγ. Νικόλαος είναι πολύ όμορφη παραλία, όπου υπάρχουν αρκετοί γυμνιστές. Η Φολέγανδρος δεν συναντήσετε πολύ έντονη νυχτερινή ζωή παρ’ όλα αυτά στη Χώρα θα βρείτε μερικά μπαρ. Ο τόπος έχει πολλούς λόγους για να επιλέξετε να τον επισκεφτείτε που, σίγουρα, δεν θα το μετανιώσετε.

Με πληροφορίες από το touristorama

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook