«Θα είμαστε δίπλα σας. Το μέλλον σας ανήκει» είπε απευθυνόμενος στους νέους και τις νέες που αισθάνονται αποτυχημένοι αν και τα πήγαν καλά στις πανελλαδικές.

Τη δέσμευση ότι με το που θα βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση μέσα στον επόμενο χρόνο – κατά τον οποίο αναμένονται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις – θα καταργήσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα πανεπιστήμια, αλλά και θα θεραπεύσει τις αδικίες που προκάλεσε αυτή φέτος, διατύπωσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και έκανε λόγο «για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων».

«Θα σεβαστούμε τον αριθμό των συνολικών θέσεων που διέθεσε η κυβέρνησή σας για το 2021. Δηλαδή τις 77.415 θέσεις. Όμως δεν θα αφήσουμε ούτε μία θέση κενή. Δεν θα κρυφτούμε πίσω από τις αποφάσεις των ιδρυμάτων για να κόψουμε νέες και νέους και αντί για 77.500 θέσεις να δώσουμε, όπως κάνετε εσείς, 50 ή 60 χιλιάδες θέσεις».

«Για τους υποψήφιους που εισήχθησαν αλλά έπεσαν θύματα των στρεβλώσεων της ΕΒΕ και των συντελεστών βαρύτητας, θα παρέχεται δυνατότητα μεταγραφής σε ομοειδές τμήμα εφόσον τα συνολικά μόρια εισαγωγής του υποψηφίου είναι περισσότερα από αυτά του τελευταίου εισακτέου στο τμήμα που θέλει να μεταγραφεί».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- κατηγόρησε τόσο τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και τη Νίκη Κεραμέως ότι έχουν άγνοια για το τι σημαίνει ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά και για το τι σημαίνουν πανελλαδικές, αφού δεν πέρασαν από αυτή τη βάσανο και φοίτησαν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Πέρα από την κατάργηση της ΕΒΕ, ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όταν βρεθεί στην διακυβέρνηση θα διπλασιάσει σε βάθος τετραετίας τη χρημοτοδότηση των πανεπιστημίων και επίσης θα διπλασιάσει τον αριθμό καθηγητών πανεπιστημίου.

Κλείνοντας,απευθύνθηκε στους νέους και τις νέες που σήμερα – όπως είπε – αισθάνονται αποτυχημένοι ενώ τα πήγαν εξαιρετικά καλά στις πανελλαδικές και σε χιλιάδες άλλους που δεν τα πήγαν τόσο καλά αλλά θα μπορούσαν να είχαν εισαχθεί και εξαιτίας της στάσης της κυβέρνησης σήμερα βρίσκονται εκτός.

«Δεν αποτύχατε, μην το θεωρείτε σαν μια προσωπική ήττα» τόνισε. «Είστε θύματα ενός εκδικητικού συστήματος που δεν έχει βασιστεί σε καμία ακαδημαϊκή μελέτη παρά μονάχα σε πολιτικές σκοπιμότητες. Είστε θύματα μιας φανατισμένης εμμονικής κυβέρνησης που νομίζει ότι διαλύοντας τη δημόσια παιδεία θα εκδικηθεί τους πολιτικούς της αντιπάλους. Στην πραγματικότητα σκάβει το λάκκο της ελληνικής κοινωνίας. Θα είμαστε δίπλα σας αλλά κοιτάτε μπροστά, Το μέλλον σας ανήκει»

Στη δευτερολογία του, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος του 2019 στη ρητορική Μητσοτάκη ότι είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό των μαθητών που εισάγονται στα πανεπιστήμια και δεν αποφοιτούν.

Όπως κατέθεσε στα πρακτικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., η ΤτΕ εκτιμά ως ενθαρρυντικό στοιχείο την πολύ σημαντική μείωση του ποσοστού των νέων 18-24 ετών που δεν αποφοιτούν από τα πανεπιστήμια στο μόλις 4,7% το 2018 έναντι 14,2% το 2009, όταν μάλιστα στην Ευρώπη των 28 το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 10,6%.

Ομιλία στη Βουλή

Οι νέες και οι νέοι, θύματα μίας φανατισμένης εμμονικής κυβέρνησης.Κύριε Μητσοτάκη και κ. Κεραμέως, δεν έχετε περάσει ούτε απ’ έξω από ελληνικό πανεπιστήμιο. Έχετε φτιάξει ένα τέρας στο κεφάλι σας μόνο και μόνο για να ικανοποιήσετε την ιδεολογική σας εμμονή και τα ιδιωτικά συμφέροντα που εξυπηρετείτε.Αν είναι όπως τα λέει η κ. Κεραμέως, τότε έπρεπε να μείνουν εκτός Πανεπιστημίων 9.000 υποψήφιοι που έχουν βαθμολογία κάτω της Ελάχιστης Βάσης. Θα μείνουν, όμως, εκτός πανεπιστημίων πολύ περισσότεροι από 20.000. Είναι χυδαίο αυτό που κάνετε. Δεν είστε υπόλογοι σε μένα. Αλλά σε 20.000 οικογένειες. Σε αντίθεση με την πολιτική αποκλεισμού, η δική μας θέση, που είχαμε νομοθετήσει αλλά καταργήθηκε, είναι να μπορούν να εισάγονται όλες και όλοι που θέλουν να σπουδάσουν, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει αναβαθμισμένο απολυτήριο Λυκείου και περισσότεροι καθηγητές πανεπιστημίου. Με το που θα αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ τη διακυβέρνηση της χώρας, δεσμευόμαστε ότι η ΕΒΕ θα καταργηθεί. Για να θεραπεύσουμε τις φετινές αδικίες η δική μας Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εξής ρύθμιση: Θα ανοίξει παράλληλο μηχανογραφικό ειδικά για τους υποψηφίους που δεν έχουν εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο το 2021 λόγω της ΕΒΕ. Θέλω να απευθυνθώ στους νέους και τις νέες που σήμερα αισθάνονται αποτυχημένοι. Δεν αποτύχατε, μην το θεωρείτε σαν μια προσωπική ήττα. Είστε θύματα ενός εκδικητικού συστήματος που δεν έχει βασιστεί σε καμία ακαδημαϊκή μελέτη, παρά μονάχα σε πολιτικές σκοπιμότητες. Είσαστε θύματα μιας φανατισμένης εμμονικής κυβέρνησης που νομίζει ότι διαλύοντας τη δημόσια παιδεία θα εκδικηθεί τους πολιτικούς της αντιπάλους. Δεν θα το αφήσουμε να συμβεί. Κοιτάχτε μπροστά, το μέλλον σας ανήκει.

Posted by Alexis Tsipras on Tuesday, July 27, 2021

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook